Ulkomaat

Irma-hurrikaanin takia kuollut useita ihmisiä Karibianmerellä – hurrikaani aiheuttanut suurta tuhoa Saint Martinin ja Barbudan saarilla

AFP PHOTO/Ricardo Arduengo
Irma tekee pahaa jälkeä Puerto Ricossa. Pelastus- ja raivausmiehistö työssään.
AFP PHOTO/Ricardo Arduengo
Irma tekee pahaa jälkeä Puerto Ricossa. Pelastus- ja raivausmiehistö työssään.
AFP PHOTO/Ricardo Arduengo
Irma tekee pahaa jälkeä Puerto Ricossa. Pelastus- ja raivausmiehistö työssään.

Irma-hurrikaani on tuhonnut 95 prosenttia Ranskalle kuuluvasta osasta Saint Martinin saarella Karibianmerellä, kertoo paikallisviranomainen Daniel Gibbs radiohaastattelussa. Gibbsin mukaan kyseessä on valtava katastrofi.

Ranskan ja Hollannin jakama Saint Martin joutui viitosluokan hurrikaaniksi voimistuneen Irman riepottelemaksi eilen.

Viranomaiset ovat kertoneet, että saarella on Irman takia kuollut ainakin kuusi ihmistä. Viranomaiset varoittavat, ettei määrä ole lopullinen.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron sanoi eilen illalla, että tuhot Ranskan omistamilla alueilla ovat pahoja. Macron ei vielä halunnut ottaa kantaa uhrien määrään, mutta sanoi myrskyn tuhojen olevan ”laajoja ja julmia” Saint Barthelemylla ja Saint Martinilla.

BBC kertoo, että myös Hollannille kuuluva Saint Martinin saaren osuus on kärsinyt tuhoista.

Barbudan saaren asukkaista 60 prosenttia menettänyt kotinsa

Merkittävistä tuhoista on kerrottu myös Barbudan saarella, jonne Irma iski myös eilen. BBC:n mukaan Antiguan ja Barbudan saarivaltion pääministeri Gaston Browne on sanonut, että hurrikaani vahingoitti yli 90:tä prosenttia Barbudan saaren rakennuksista. Pääministerin mukaan Irma jätti jälkeensä täydellisen tuhon. Guardianin mukaan pääministeri on myös kertonut, että 60 prosenttia saaren noin 1 400 asukkaasta on menettänyt kotinsa.

Irma on vaatinut myös ainakin yhden ihmisen hengen saarella. Surmansa saanut oli pääministerin mukaan kaksivuotias lapsi.

Lopullinen arvio tuhoista ja kuolonuhreista on aiemmin sanottu voivan vielä muuttuvan, sillä kommunikointiyhteydet saareen ovat olleet poikki.

Irman odotetaan seuraavaksi riepottelevan Puerto Ricoa ja mahdollisesti Floridaa. Yhdysvaltain kansallinen hurrikaanikeskus arvioi myöhään eilen, että on yhä todennäköisempää, että Irma iskee Floridan eteläosiin sunnuntai-iltapäivään mennessä, Guardian uutisoi.

Guardian kertoo myös, että Floridan eteläkärjessä sijaitsevien Florida Keysin saarien sairaalat suljetaan perjantaiaamuna Irman takia. Viranomaisten mukaan sairaalat suljetaan paikallista aikaa kello seitsemän, jolloin myös ambulanssien toiminta loppuu. CNN:n mukaan saarilta on evakuoitu jo 25 000 ihmistä.
Useat mediat ovat myös raportoineet, että evakuointeja on jatkettu monin paikoin Floridan osavaltiossa.
Irman odotettiin runnovan myös Yhdysvaltain Neitsytsaaria yöllä Suomen aikaa, mutta muun muassa Guardian kertoo, että hurrikaani on ohittanut Neitsytsaaret ja hurrikaanivaroitus alueella on poistettu.

Puerto Ricossa satojatuhansia ilman sähköä

Puerto Ricossa 965 000 ihmistä on ilman sähköä Irma-hurrikaanin takia, Guardian kertoo. Puerto Ricon sähköyhtiön mukaan määrä vastaa lähes kahta kolmasosaa sen asiakkaista.

Myös 14 sairaalaa on jäänyt ilman sähköä. Sairaalat ovat tähän mennessä pystyneet toimimaan varageneraattorien avulla. Lisäksi ainakin 50 000 ihmistä on ilman juoksevaa vettä.

Kuudelta aamulla Suomen aikaa Irma oli ohittamassa saaren pohjoisosaa. Guardianin mukaan kategorian viisi hurrikaaniksi voimistunut Irma on voimakkain Puerto Ricoa ravisteleva hurrikaani sitten vuoden 1928 San Felipe -hurrikaanin.

Puerto Ricon kuvernöörin Ricardo Rossellon mukaan Irman odotetaan aiheuttavan merkittävää tuhoa saarella, CNN kertoo. Saarella on avattu 460 hätämajoitusta, joihin Rossello on kehottanut ihmisiä hakeutumaan. Ainakaan toistaiseksi Puerto Ricossa ei ole kerrottu kuolonuhreista.

STT-AFP, Miami

 

 

 

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat