Irman jäljiltä ei tietoa suomalaisuhreista – UM kehottaa seuraamaan paikallisten viranomaisten ohjeita

Kuva: Lehtikuva
Irma iski Haitille torstaina.

Suomen ulkoministeriölle ei ole ainakaan toistaiseksi tullut tietoa, että kukaan suomalainen olisi kuollut tai loukkaantunut Irma-hurrikaanissa. Aamupäivään mennessä ei myöskään ollut tiedossa, että suomalaisia olisi kateissa tai hätäavun tarpeessa.

– Ei ole tullut tällaista tietoa, kertoi ministeriön viestintäpäivystäjä Tiina Tähtinen STT:lle.

Ministeriö seuraa Irman liikkeitä sekä Helsingissä että edustustoissa maailmalla. Floridan alue kuuluu New Yorkin pääkonsulaatin vastuulle, ja Karibiansaarten tilannetta seuraa muun muassa Suomen Meksikon-lähetystö. Tietoa Irman liikkeistä saa muun muassa Twitterin ja Facebookin kautta. Facebookissa toimii esimerkiksi ministeriön Nettikonsuli-neuvontapalvelu.

Niille hurrikaanialueella oleville suomalaisille, jotka ovat tehneet ministeriöön matkustusilmoituksen, on tiedotettu tilanteesta myös tekstiviestillä ja sähköpostitse, Tähtinen kertoi.

Esimerkiksi Floridaan on tehty 60 matkustusilmoitusta. Suomalaisia on alueella kuitenkin kaikkiaan paljon enemmän.

– Floridassa asuu arvioiden mukaan enemmän tai vähemmän pysyvästi 25 000 suomalaista, Tähtinen sanoi.

Matkustusilmoituksen Kuubaan on tehnyt 32 suomalaista sekä Dominikaaniseen tasavaltaan ja Haitiin kumpaankin kolme. Ministeriöllä ei ole antaa arviota siitä, kuinka paljon näissä paikoissa on yhteensä suomalaisia.

– Me emme pysty sanomaan, että esimerkiksi viisi prosenttia tekee matkustusilmoituksen. Matkustusilmoitusten perusteella ei voida arvioida, että alueella on niin ja niin paljon ihmisiä.

Suomen ulkoministeriö kehottaa hurrikaanialueella olevia suomalaisia seuraamaan paikallisviranomaisten ohjeita. Paikoissa, joissa verkkoyhteydet ovat heikot, ihmisten on syytä olla yhteydessä hotelliin paikallisviranomaisten tietojen saamiseksi.

Hitler-viittaus säesti kohupuhetta – ”En uskonut näkeväni tällaista elinaikanani”

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO Menahem Kahana

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu hyökkäsi rajusti Irania vastaan puheessaan Münchenin turvallisuuskokouksessa. Iran on tällä hetkellä suurin uhka koko maailmalle, Netanjahu julisti.

Hänen mukaansa Israel ei salli Iranin luoda pysyvää läsnäoloa Syyriaan. Israel on valmis toimimaan sen estämiseksi myös suoraan Irania vastaan, Netanjahu uhkasi.

– Älkää koetelko Israelia, Netanjahu viestitti Iranin vallanpitäjille.

Netanjahu esitteli puhuessaan esinettä, jonka hän sanoi olevan osa Israelin ilmatilassa alas ammutusta iranilaisesta lennokista. Münchenissä myöhemmin tänään puhuvaa Iranin ulkoministeriä Mohammad Javad Zarifia Netanjahu kuvaili ”elegantiksi valehtelijaksi”.

Netanjahu moitti puheessaan myös Iranin ydinohjelmasta 2015 solmittua kansainvälistä sopimusta. Hän rinnasti sen länsivaltojen sopimuksiin natsi-Saksan kanssa ennen toista maailmansotaa, joiden toivottiin estävän sota mutta jotka lopulta vain rohkaisivat Hitleriä.

Erikoinen myönteinen seuraus Iranin uhkan kasvusta Lähi-idässä on Netanjahun mukaan ollut se, että yhteinen huoli siitä on parantanut Israelin ja arabimaiden keskinäisiä suhteita.

– En uskonut näkeväni tällaista elinaikanani, Netanjahu totesi.

Iranin uhka voikin Netanjahun mukaan paradoksaalisesti tasoittaa tietä sovulle Israelin ja palestiinalaisten kanssa.

STT–NIILO SIMOJOKI

Keskustelua aiheesta

Demarit äänestävät hallitukseen menosta – SPD:n johtajaehdokas hyvin toiveikas

Kuva: Lehtikuva

Saksan sosiaalidemokraatit valmistautuvat jäsenäänestykseen hallitukseen menosta. Äänestys käynnistyy alkuviikosta, ja tulokset selviävät kahden viikon kuluttua.

SPD:n johtajaksi esitetty Andrea Nahles kampanjoi viikonloppuna Hampurissa. Hän sanoo olevansa hyvin toiveikas, että sopimus liittokansleri Angela Merkelin kristillisdemokraattien kanssa saa selvän tuen.

Nahlesin odotetaan nousevan puolueen johdosta eronneen Martin Schulzin seuraajaksi huhtikuussa.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Matkustajakone putosi Iranissa – 66 kuoli

Kaikki Iranin onnettomuuskoneessa olleet 66 ihmistä ovat kuolleet, kertoo lentoyhtiö. Kone syöksyi maahan Zagrosvuorilla Lounais-Iranissa.

Aseman Airlinesin kone oli lähtenyt Teheranista ja oli matkalla Yasujin kaupunkiin. Onnettomuus tapahtui lähellä Semiromin kaupunkia Isfahanin maakunnassa.

Kone oli tiettävästi kaksimoottorinen potkuriturbiinikone ATR-72, jota käytetään erityisesti lyhyillä reiteillä.

Viranomaisten mukaan alueelle on lähetetty helikopteri, mutta se ei ole päässyt laskeutumaan sumun takia. Vuoristoon ei pääse ambulansseilla.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Rasistinaisystävä koitui puoluejohtajan turmioksi: saldoksi yhteensä kolme eroa

Britannian itsenäisyyspuolue Ukipin johtaja meni lauantaina jälleen vaihtoon. Puoluekokousväki äänesti äänin 867–500 Henry Boltonin eron puolesta.

Britannian EU-jäsenyyttä ja maahanmuuttoa vastustavan Ukipin huipulla on viime ajat ollut tuulista. Bolton oli neljäs puoluejohtaja runsaan puolentoista vuoden aikana. Hän ehti johtaa Ukipia vain puolisen vuotta.

Boltonin kohtaloksi koituivat kohuero sekä uuden tyttöystävän rasistiset kommentit. Vuoden lopulla Bolton jätti vaimonsa itseään puolta nuoremman puolueaktiivin takia. Romanssi päättyi kuitenkin lyhyeen, kun viime kuussa julkisuuteen tuli tyttöystävän kirjoittamia rasistisia viestejä, jotka koskivat muun muassa prinssi Harryn kihlattua Meghan Marklea.

Ukipin on valittava uusi johtaja 90 päivän kuluessa.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Höpinää! Ulkoministeri tyrmää sekaantumissyytökset tylysti

Kuva: AFP PHOTO Kirill Kudryavtsev

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov kuittaa Yhdysvaltain syytökset vaaleihin sekaantumisesta höpinänä. Hän sanoi Münchenin turvallisuuskokouksessa, ettei Yhdysvallat ole esittänyt mitään todisteita.

Erikoissyyttäjä Robert Mueller nosti eilen syytteet kolmeatoista venäläistä vastaan yrityksistä vaikuttaa Yhdysvaltojen presidentinvaaleihin. Lisäksi syytteen sai kolme venäläistä organisaatiota.

Muellerin mukaan ryhmää johti presidentti Vladimir Putinin läheinen liittolainen Jevgeni Prigozhin. Ryhmä toimi lähinnä Pietarin niin sanotulta trollitehtaalta käsin.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta