Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Kotimaa

Irti Huumeista ry: Läheiset huomioidaan kuntien päihdepalveluissa heikosti – ”Tuki ei voi nojata vain järjestöjen varaan”

iStock

Huumeita käyttävien päihdepalveluissa on pulaa eri puolilla maata, ja myös heidän läheistensä on vaikea saada kuntien tarjoamia palveluja tuekseen, kertoo Irti Huumeista ry. Järjestö patistaa kuntia korjaamaan tilanteen.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

Irti Huumeista ry:n toiminnanjohtaja Mirka Vainikka sanoo tiedotteessa, että läheisten päihdepalvelut pitää saada kuntoon lain edellyttämällä tavalla. Hän tähdentää, että toimivat ja matalan kynnyksen päihdepalvelut auttavat paitsi huumeita käyttäviä myös heidän läheisiään.

– Kyse on läheisen omasta elämästä ja elämänlaadusta. Kun läheinen pysyy terveenä, hän pystyy tarvittaessa tukemaan huumeita käyttävää huumeista toipumisessa ja myöhemmin kuntoutumisessa, hän sanoo.

Tiedotteessa muistutetaan, että huumeongelmasta kärsivän tai jo huumeriippuvaisen läheinen käy läpi samoja ahdistuksen, voimattomuuden, vihan ja väkivallan pelon tunteita kuin huumeita käyttävä.

”Läheiset kärsivät unettomuudesta ja masennuksesta. Tilanne johtaa liian usein siihen, että läheinen sairastuu ja voi päätyä työkyvyttömyyseläkkeelle. Myös itsetuhoiset ajatukset ovat yleisiä.”

Irti Huumeista ry kysyi vapaaehtoisiltaan, millaisia palveluja kunta on tarjonnut huumeita käyttäville ja heidän läheisilleen. Vastausten mukaan kuntien päihdehuoltoon on vaikea päästä varsinkin, kun on huumeita käyttävän läheinen.

Kyselyn perusteella palveluohjaus puuttuu monessa kunnassa tai ohjauskäytännöt ontuvat. Vastaajien kokemusten mukaan tietoa palveluista ja siitä, mihin ottaa yhteyttä, ei juuri saa. Kyselyn perusteella järjestöt paikkaavat monesti puuttuvia julkisia palveluja.

”Läheiset saavat tukea kolmannen sektorin toimijoilta, jos osaavat itse sitä etsiä”, yksi vastaajista kuvaa.

Irti Huumeista ry:n toiminnanjohtaja Mirka Vainikka painottaa, että läheisten tuki ei voi nojata vain järjestöjen varaan. Kuntien pitää saada läheisten lakisääteiset päihdepalvelut ja mieluusti myös mielenterveyspalvelut kuntoon, hän patistaa. Pitkät sairauslomat ja työkyvyttömyyseläkkeet eivät voi olla ainoat vaihtoehdot läheisten jaksamiselle, hän sanoo.

Läheistenpäivää vietetään huomenna keskiviikkona. Läheistenpäivän järjestävät A-klinikkasäätiö, Irti Huumeista ry, Myllyhoitoyhdistys, Raittiuden Ystävät ry, Sininauhaliitto ja Tukikohta.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Huomasitko nämä?

Pasi Kuoppamäki

Kolumnit
12.5.2021
Valtaosalla suomalaisia on aiempaa enemmän talletuksia – monessa tapauksessa olisi kaikkien osapuolien kannalta järkevää laittaa raha kiertämään
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE