Kotimaa

IS kertoo ”heroiinin valtakaudesta Suomessa”: Peruslääkettä lapsille

Heroiinin väärinkäyttö oli 1900-alkupuolella Suomessa harvinaisempaa.
Heroiinin väärinkäyttö oli 1900-alkupuolella Suomessa harvinaisempaa.
Heroiinin väärinkäyttö oli 1900-alkupuolella Suomessa harvinaisempaa.

Olivatko asiat paremmin kuin ennen vai kultaako aika muistot?

Ilta-Sanomat kertoo jutussaan, kuinka lääkärit vielä 1900-luvun alkupuolella suosittelivat lapsillekin heroiinia yskänlääkkeeksi. Nykyisin asiaan suhtauduttaisiin kammoksuen.

– 1920-luvun lopulla ja etenkin 1930-luvulla alkoi heroiinin valtakausi Suomessa. Sitä käytettiin ihan laillisesti lääketeollisuudessa suuria määriä kansainvälisesti verrattuna, kertoo filosofian tohtori Mikko Ylikangas.

Ylikangas on kirjoittanut kirjan Unileipää, kuolonvettä, spiidiä. Hän tuntee suomalaisen heroiinin käytön historian.

– Suurin syy oli se, että pula-aikana heroiini oli erittäin hyväksi todettu ja hyvin edullinen lääkeaine. Sitä käytettiin yskänlääkkeissä mikstuuroina ja tablettimuodossa.

Kirjailijan mukaan köhimiseen suhtauduttiin tuolloin hyvin vakavasti. Tuberkuloosi aiheutti paljon kuolemia.

– Tämä johti suureen heroiinin käyttöön ja se päätyi armeijaankin ihan peruslääkkeeksi. Tuohon aikaan ei ollut oikein kontrollia, eikä edes heroiinin väärinkäyttö ollut rikollista.

Suomi ohitti Japanin maailmantilaston kärjessä laillisen reseptoidun heroiinin kulutuksessa vuonna 1936. Sodan jälkeen heroiinin kulutus kasvoi entisestään ja saavutti lähes sadan kilon lukemat vuonna 1946 ja 150 kiloa vuonna 1948. Suomen apteekeista heroiini poistettiin vuonna 1957.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat