Kotimaa

IS: Poliisi odottaa katalaanijohtaja Puigdemontia Helsinki-Vantaan lentokentällä – KRP: ”Olemme odottavalla kannalla”

Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto
Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto
Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto

Ilta-Sanomat kertovat uutisessaan, että Helsinki-Vantaan lentokentälle on kokoontunut niin Espanjan, Suomen kuin Kataloniankin median edustajia odottamaan, mikäli Suomessa vierailulla ollut katalaanijohtaja Carles Puigdemont ilmaantuu paikalle.

Paikalla on IS:n tietojen mukaan myös Itä-Uudenmaan poliisin yksiköt.

Keskusrikospoliisi tiedotti aikaisemmin tänään, että Suomi on saanut eurooppalaisen pidätysmääräyksen (EAW) Suomessa vierailleesta Espanjan kansalaisesta.

Espanja toimitti Keskusrikospoliisille pyydetyt lisätiedot kansainväliseen etsintäkuulutukseen liittyen lauantaina iltapäivällä. Tavoitettaessa henkilöstä käynnistetään normaali luovuttamisprosessi.

Tähän mennessä poliisilla ei ole havaintoa Puigdemontista tältä päivältä. Hänen Twitter-tililtään on kuitenkin tullut iltapäivällä muutama re-twiittaus, viimeisin kaksi tuntia sitten.

Henkilö on meiltä teillä tietymättömillä.

Keskusrikospoliisin rikostarkastaja Hannu Kautto kertoo Demokraatille vähän ennen kello viittä iltapäivällä, ettei ainakaan hänen tietoonsa ole tullut mitään uutta tietoa KRP:n viimeisimmän tiedotteen jälkeen.

– Henkilö on meiltä teillä tietymättömillä. Eli luovuttamsiporsessin aloittaminen ei ole sen enempää edennyt. Olemme odottavalla kannalla, Kautto kertoo.

Hän ei ota kantaa siihen, kuinka aktiivisesti poliisi Puigdemontia pyrkii tavoittamaan.

– En ota sen enempää kantaa poliisin taktisiin toimenpiteisiin.

Hänellä ei myöskään ole tietoa, että poliisi olisi lisännyt vahvuuttaan Helsinki-Vantaalla. Hän kuitenkin huomauttaa, että siellä on viranomaisia läsnä jo normaalistikin.

Kärnäkään ei ole Puigdemontista kuullut.

Demokraatti tavoitti myös Puigdemontin vierailua isännöineen kansanedustaja Mikko Kärnän (kesk.).  Kärnä ei katalaanijohtajasta perjantai-illan jälkeen kuullut.

– En ole sattunut kuulemaan. Tilanne on se, että olen päättänyt tiedoittamaan, mikäli hän ottaa yhteyttä minuun, Kärnä kertoo.

Oletteko miettinyt, miten aiotte toimia mikäli Puigdemontin ottaa teihin yhteyttä?

– Riippuu täysin siitä, miten hän ottaa yhteyttä. Mutta hän tottelee kyllä täysin viranomaisia ja Suomen lakia. Ja minä tietysti myös. Hänen asianajajathan ovat korostaneet tätä ulkomailla ja hän on myös toiminut tämän periaatteen mukaan esimerkiksi Belgiassa, Kärnä toteaa.

Oletko kuullut, että hän olisi matkustanut jo ulkomaille?

– En ole kuullut, että hän olisi ulkomailla. Sisäministeri tuossa sanoi, että hän uskoo Puigdemontin olevan yhä Suomessa. Täytyy luottaa tässä varmaan ministerin arvioon.

Kärnä viittaa Ylen julkaisemaan uutiseen, jossa sisäministeri Kai Mykkänen totesi olevan todennäköistä, että Puidgemont on yhä Suomessa.

– Espanja on täydentänyt luovutuspyynnön asiakirjoja, ja nyt se johtaa automaattisesti siihen, että Suomen poliisi on velvollinen pidättämään Puigdemontin tavattaessa, Mykkänen kommentoi asiaa kokoomuksen työelämäristeilyllä lauantaina, Mykkänen sanoi ylen haasatttelussa.

 

– Jos hänet tavataan Suomessa ja pidätetään, niin sen jälkeen asia siirtyy oikeusministeriön harkintaan, joka päättää luovutuksesta Espanjaan.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat