Politiikka

IS: SDP:n Tuula Haatainen halusi erityisesti naisten teloituksia ajaneen arkkipiispan taulun ulos työhuoneestaan

Jani Laukkanen
Jani Laukkanen
Jani Laukkanen

Eduskunnan toinen varapuhemies Tuula Haatainen (sd.) on siirrättänyt pois työhuoneensa seinältä sisällissodassa taistelleiden punakaartilaisnaisten teloituksia ajaneen arkkipiispa Gustaf Johanssonin taulun. Asiasta kertoo Ilta-Sanomat.

Haatainen kiinnitti Johanssonia esittävään muotokuvaan huomiota jo helmikuussa aloitettuaan varapuhemiehenä. Lopulta Haatainen etsi Johanssonista tietoa ja järkyttyi. Haatainen sanoi, ettei ”tämä herra minun huoneessani ala olemaan”.

”Luin, että hän avoimesti puolusti Suomen sisällissodassa taistelleiden naiskaartilaisten teloituksia. Hän halusi, että punavankileireiltä erityisesti naiset teloitetaan. Hänen mukaansa heitä ei saanut auttaa millään tapaa, vaan jättää saatanan haltuun. Kun tämän luin, niin tämä herra ihan oikeasti tuli uniini.”

Haatainen pyysi eduskunnan taidekokoelmasta vastaavaa intendenttiä poistamaan taulun, mutta asiaan tarvittiin eduskunnan pääsihteerin Maija-Leena Paavolan linjaus, jonka mukaan taulu korvattiin toisella.

”Asiasta käytiin keskusteluja pääsihteerin kanssa ja pääsihteeri Paavola linjasi, että se siirretään ja seinälle ripustetaan toinen taulu.”

Tilalle löytyi eduskunnan varastosta varatuomari Olavi Salervon muotokuva. Salervo työskenteli eduskunnassa muun muassa eduskunnan pääsihteerinä 1966–1975. Taulujen vaihto tehtiin eduskunnan istuntovapaan viikon aikana.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 46 Demokraatti
NYT LOPPUI JUOMINEN - Aiemmin nuoret ryyppäsivät Islannin kansallispäivänäkin
PÄÄTOIMITTAJALTA - Kun idoli paljastuu petturiksi
ANTTI HEIKKINEN - Menestyskirjailijalla on monta rautaa tulessa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat