Demokraatin lukijaristeily 2018
Demokraatti Vappu 2018

”Isä ja äiti ei ole enää koskaan samaan aikaan kotona” – PAMin kysely: Moni myyjä harkinnut irtisanoutumista kauppojen aukiolon vapauduttua

Kuva: Johannes Ijäs
PAMin sosiaalipoliittinen asiantuntija Egëzona Kllokoqi-Bublaku esitteli tiistaina alustavia tutkimustuloksia myyjille ja varastotyöntekijöille osoitetusta kyselystä.

Palvelualojen ammattiliitossa PAMissa selvitellään, miten kauppojen aukiolojen vapauttaminen on vaikuttanut työ- ja perhe-elämän yhteensovittamiseen. Tutkimustulokset eivät ole rohkaisevia perheitten jaksamisen ja kestokyvyn kannalta.

Kauppojen aukiolojen vapauttaminen oli osa hallituksen normien purkua.

PAMin sosiaalipoliittinen asiantuntija Egëzona Kllokoqi-Bublaku esitteli tänään alustavia tuloksia PAMin järjestämässä tiedotustilaisuudessa.

Naisista puolet kokee lastenhoidon hankaloituneen ja miehistä 37 prosenttia. Noin 72 % naisista ja 51 % prosenttia miehistä kertoo viettäneensä uudistuksen jälkeen vähemmän aikaa lastensa kanssa.

– Isä ja äiti ei ole enää koskaan samaan aikaan kotona, koska äiti viikonloput töissä ja isä vapaalla. Iltavuorot aiheuttaa sen, että lapsi näkee vanhempia huomattavasti vähemmän ja jouluna/juhannuksena yms. lapset monesti ilman vanhempia, koska aina oltava töissä, eräs kyselyyn vastanneista totesi.

Kysymykseen, viekö työ enemmän aika uudistuksen jälkeen, vastaa myönteisesti 75 prosenttia naisista ja 50 prosenttia miehistä.

Naisista jopa 59 prosenttia ja miehistä 42 prosenttia kertoo harkinneensa perhesyistä työstään irtisanoutumista.

Myyjille ja varastotyöntekijöille lähetettyyn kyselyyn vastasi noin 2 300 henkilöä. Vastausprosentti on noin 10 ja valtaosa vastaajista oli myyjiä.

Egëzona Kllokoqi-Bublaku sanoo, että moni kaupan alan työntekijä pohtii sitäkin, että oliko kauppojen aukioloaikojen vapauttaminen sittenkään järkevää.

PAMin viestintäjohtaja Timo Piiroinen muistuttaa, että työpaikoilla pitäisi pyrkiä parempaan työvuorosuunnitteluun, jotta työntekijöiden perheen yhdessäolo mahdollistuisi. Piiroisen mukaan kyse on tahdosta, kaupan alan työnantajilla olisi kyky reagoida tilanteeseen.

”Työvuorojen suunnittelu tahdosta kiinni.”

PAMin lakimies, sopimusasiantuntija Karoliina Huovila muistutti, että pienipalkkaisuus liittyy vahvasti osa-aikatyöhön.

Huovilan mukaan liitot pystyvät hyvin vähän vaikuttamaan siihen, millaisia työaikoja tarjotaan, jos lainsäädäntö ei tue tavoitetta. Samoin työntekijät pystyvät vähän vaikuttamaan, jos heille tarjotaan pientä määrää osa-aikaista työtä tai nollatuntisopimuksia.

– Meille on syntynyt ihmisryhmä, joiden palkka on niin pieni, että he eivät elä.

Huovila totesi, että työvuorosuunnittelu on ikuisuuskysymys, ja se on tahdosta kiinni.

– Jos halutaan tarjota isommalle porukalle kokoaikatyötä ja silti ottaa huomioon yrityksen ruuhkahuiput, se on mahdollista.

Työajan vastattava todellisuudessa tehtyä työtä.

Työ- ja elinkeinoministeriön työryhmässä valmistellaan paraikaa lainsäädäntömuutoksia, joilla turvattaisiin osa-aikatyöntekijöide asemaa. Tosin on epäilyksiä, että kovin paljon apuja hallituksen toimista ei olisi luvassa.

Palvelualojen ammattiliitto PAM edellyttää, että työaikasääntely lähtee tulevaisuudessa siitä, että työaika ei koskaan voi olla nolla tuntia. Työsopimusta tehtäessä on sovittava työajasta, joka vasta työntekijän työsuhteen aikana todellisuudessa tekemää työaikaa.

Lisäksi PAMissa katsotaan, että jatkuvasti teetettävien lisätöiden on vakiinnuttava ja muututtava osaksi työsopimustunteja.

PAM on tehnyt kyselyn, jonka mukaan nollasopimuksella työskennelleistä 41 % oli työskennellyt yli 2 vuotta. Huovilan mukaan kaupan työehtosopimus lähtökohtaisesti kieltää nollatuntisoimukset, mutta Huovilan mukaan tätä pystytään kiertämään.

Yhä useampi ihminen tekee paitsi nollatuntisopimuksella työtä ja osa-aikatyötä, mutta myös useampaa kuin yhtä työtä. Huovilan mukaan on havaittu myös ilmiö, jossa saman alan työnantajat kieltävät kilpailijalla työskentelyn.

– Voi kysyä, voiko työnantaja rajoittaa menemästä naapurikauppaan töihin, mutta tätä tapahtuu, Huovila sanoi ja pohti onko tällainen perustuslain mukaista.

Keskustelua aiheesta

VR Group historiansa parhaaseen tulokseen – liikevaihto kasvoi 5,5 prosenttia, valtiolle osinkoa 100 miljoonaa euroa

Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen

VR Groupin liikevaihto kasvoi vuonna 2017 5,5 prosenttia 1 251 miljoonaan euroon. Yhtiön liikevoitto oli puolestaan 110,3 miljoonaa euroa eli 8,8 prosenttia liikevaihdosta. Yhtiö kertoo asiasta tiedotteessaan.

− Oli ilahduttavaa, että liikevaihdon kasvu jatkui läpi vuoden 2017, usean laskuvuoden jälkeen. Kaikkien liiketoimintojen liikevaihto kasvoi ja jokaisen liiketoiminnan tuloskehitys oli hyvä. Rautateiden suosio kasvoi sekä matkustaja- että tavaraliikenteessä. Lopputuloksena on ennätyksellinen tulos koko VR-konsernille, VR Groupin toimitusjohtaja Rolf Jansson sanoo.

Matkustajaliikenteen tulosta kiritti junamatkailun suosion kasvu. Matkustajaliikenteen matkamäärät kasvoivat 7,6 prosenttia 126,9 miljoonaan matkaan.

Yhtiö kertoo, että juna-liikenteen markkinaosuutta suhteessa vaihtoehtoisiin kuljetusmuotoihin kasvattivat hinnanalennukset, matka-aikojen nopeuttaminen suosituilla reiteillä sekä tarjonnan lisääminen.

VR Matkustajaliikenteen liikevaihto kasvoi 9,2 prosenttia 548 miljoonaan euroon. Liikevoitto oli vastaavasti 54,0 miljoonaa euroa. Junaliikenteen liikevaihto nousi 8,5 prosenttia ja linja-autoliikenteen 13,7 prosenttia.

Lisääntynyt kysyntä kasvatti junien täyttöastetta. VR kertoo lisänneensä kysynnän kasvaessa vaunukapasiteettia.

Myös VR Transpointin kuljetusmäärät kasvoivat. VR Transpointin kuljetusmäärät nousivat 5,8 prosenttia 43,7 miljoonaan tonniin. VR Trackin liikevaihto kasvoi 2,6 prosenttia 302,1 miljoonaan euroon.

VR-Yhtymä Oy:n hallitus kertoo esittävänsä 100 miljoonan euron osinkoa valtiolle.

Nordeasta käydään tänään maaottelu: Siirtyykö pääkonttori Suomeen?

Kuva: Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto

Nordean yhtiökokouksessa on tänään poikkeuksellista jännitettä. Yhtiökokouksessa Tukholmassa on pöydällä Nordean kotipaikan ja pääkonttorin siirto Suomeen. Siirto vaatii kahden kolmasosan enemmistön kokouksessa edustetuista äänistä. Yhtiökokous on iltapäivällä Tukholmassa.

Ennakkoarviot ovat viime aikoina kallistuneet vahvemmin sen puoleen, että kotipaikan ja pääkonttorin siirto hyväksytään.

Osakesäästäjien keskusliiton puheenjohtaja Timo Rothovius sanoi alkuviikosta, että äänestyksen lopputulosta on vaikea ennakoida, mutta todennäköisesti siirto menee läpi.

Vastustusta Ruotsissa asialle löytyy. Ruotsin osakesäästäjien yhdistys Aktiespararna on ottanut kielteisen kannan kotipaikan siirtoon.

Nordean kotipaikkamuutoksen on tarkoitus tulla voimaan lokakuun alussa. Siirto edellyttää hyväksynnän yhtiökokouksessa ja tarvittavat hyväksynnät viranomaisilta.

Pääkonttori kiillottaisi brändiä.

Nordean pääkonttorin siirto Suomeen kiillottaisi huomattavasti Suomen brändiä bisneksenteon paikkana ja vankistaisi finanssialan painoarvoa Suomessa. Nordean konsernijohtaja tulisi Helsingin Vallilaan, tosin hänellä on jo nyt työhuone siellä.

Kertoessaan aikeestaan viime syksynä Nordea korosti, että linjaus perustui arvioon siitä, missä yhtiöllä on parhaat edellytykset kasvaa. Nordea kertoi helmikuussa odottavansa kotipaikan siirron pankkiunioniin tuovan vakausmaksuihin, talletussuojiin ja muihin siirtymävaikutuksiin liittyvät nettonykyarvoltaan yhteensä noin 0,9 – 1,2 miljardin euron säästöt.

Vaikka pörssiyhtiö tekee ratkaisunsa puhtaasti liiketoimintaperustein, nousee mieliin häivähdys maaotteluhenkeä, sillä Nordeassa ”sinivalkoisuus” on vankistunut merkittävästi viimeisen kymmenen vuoden aikana.

Nordean konsernijohtaja Casper von Koskull sanoi syyskuussa, että pääkonttoriratkaisusta ei voi ajatella, että kyseessä olisi paluu kotiin. Hänen mukaansa Suomi on kehittynyt.

– Suomi on tehnyt päätöksiä. Suomi on mennyt EU:hun, Suomi on mennyt euroon, von Koskull sanoi STT:lle.

Nordeasta tulee koko ajan kansainvälisempi, mikä von Koskullin mukaan houkuttelee parhaita globaaleja osaajia.

–Ei enää Suomi, Ruotsi, Norja ja Tanska -maaotteluja, me olemme kyllä päässeet siitä jo ohi, hän sanoi syyskuussa.

”Suomeen siirtyisi hyvin hoidettu ja vakavarainen pankki.”

Vaikka Nordea-päätös kiillottaisi maabrändiä, isoa lisäpottia verotuloihin ei ole ennakoitu tulevan, ja Suomen talletussuojan piiriin tulisi rajusti lisää talletuksia.

Rahoitusvakausviraston ylijohtajan Tuija Taoksen mukaan suomalaisten ei tarvitse olla huolissaan riskeistä Nordean pääkonttorin mahdollisesti siirtyessä Suomeen. Taos arvioi, että Suomeen siirtyisi hyvin hoidettu ja vakavarainen pankki. Rahoitusvakausvirasto on tehnyt valmistautumistyötä Nordean mahdolliseen muuttoon yhdessä euroalueen ja Ruotsin viranomaisten kanssa.

Taos kuitenkin muistuttaa, että Nordean muuton jälkeen Suomen pankkisektorin koko olisi nelinkertainen suhteessa Suomen bruttokansantuotteeseen.

– Jos Nordean ongelmatilanteista on huolissaan, niin kyllä sen ongelmatilanteista pitää olla huolissaan yhtälailla oli pääkonttori Tukholmassa tai Suomessa. Molempiin kotipaikkasijoituksiin liittyy tarve hyvään viranomaisvalvontaan ja kriisivarautumiseen, Taos sanoi STT:lle alkuviikosta.

STT–OLLI KUIVANIEMI

Bensiinin hinta halpeni – inflaatio laski tammikuusta

Kuluttajahintojen vuosimuutos oli helmikuussa 0,6 prosenttia, kertoo Tilastokeskus. Tammikuussa inflaatio oli 0,8 prosenttia. Inflaation lasku tammikuusta helmikuulle johtui Tilastokeskuksen mukaan lähinnä bensiinin halpenemisesta.

Helmikuussa kuluttajahintoja nosti vuoden takaiseen verrattuna eniten savukkeiden, ajoneuvoveron ja vuokrien kallistuminen.

Kuluttajahintojen nousua vuoden takaisesta hillitsi eniten lasten päivähoidon, matkapuhelinten ja bensiinin halpeneminen sekä asuntolainojen korkojen lasku.

Tammikuusta helmikuulle kuluttajahintojen muutos oli 0,3 prosenttia, mikä johtui lähinnä ulkomaan lentojen ja valmismatkojen kallistumisesta.

Tilastokeskuksen haastattelijat keräävät indeksiä varten kaiken kaikkiaan noin 50 000 hintatietoa lähes 470 hyödykkeestä noin 2 700 liikkeestä aina kuukauden puolivälissä.

Keskustelua aiheesta

PTT: ”Kauppasota romahduttaisi kasvun” – Ostovoima kasvaa tänä vuonna enemmän kuin kertaakaan 2010-luvulla

Kuva: Arja Jokiaho

Pellervon taloustutkimus PTT ennustaa, että hallituksen tavoite 72 prosentin työllisyysasteesta toteutuu vuonna 2019. PTT:n mukaan tavoitteen täyttyminen on seurausta maailmantalouden kasvusta ja Suomessa viime vuosina noudatetusta talouspolitiikasta.

– Vahvan talouskasvun myötä työllisyyden kasvu on nopeutunut Suomessa selvästi, PTT arvioi talousennusteessaan.
PTT laskee, että viime vuonna työllisten määrä lisääntyi 25 000 hengellä ja lisääntyy tänä vuonna yli 50 000:lla ja ensi vuonna noin 35 000 työntekijällä.

Tutkimuslaitos huomauttaa kuitenkin, että työttömyysaste on laskenut varsin hitaasti. Syynä on se, että työmarkkinoille on tullut paljon uusia työnhakijoita, eikä työttömyysaste ole sen takia ehtinyt laskea.

Ennusteen mukaan työttömyysaste laskee kuitenkin tänä vuonna kahdeksaan ja ensi vuonna 7,4 prosenttiin.
PTT arvioi, että työllisyyden kasvu ja palkankorotukset lisäävät reaalista ostovoimaa tänä vuonna 2,6 prosenttia. Se on enemmän kuin kertaakaan 2010-luvulla.

Talouskasvu rallattelee 2,8 prosentissa

PTT ennustaa, että Suomen talous kasvaa tänä ja ensi vuonna 2,8 prosenttia. Tutkimuslaitos varoittaa kuitenkin, että mahdollinen kauppasota romauttaisi kasvun.

Laitoksen mukaan Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin uhittelu kauppasodalla luo suurimmat riskit maailmantalouteen. Yksittäiset tuontitullit vahingoittaisivat eniten Yhdysvaltoja itseään.

– EU:n ei kannattaisi lähteä korottamaan omia tullejaan. Järkevämpi olisi jättää Yhdysvallat kiukuttelemaan yksin ja jatkaa kansainvälisen kaupan kehittämistä muiden maiden kanssa, sanoo PTT:n ennustepäällikkö Janne Huovari tiedotteessa.

Keskustelua aiheesta

Solidium osti Nokiaa 844 miljoonalla eurolla – ”Vakautamme kotimaista omistajuutta”

Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen

Valtion pörssiomistuksia hallinnoiva Solidium on hankkinut 3,3 prosenttia Nokian osakkeista 844 miljoonalla eurolla. Osakkeet on hankittu markkinoilta alkuvuoden aikana.

Luopuminen teleyhtiö Telian osakkeista mahdollisti sijoituksen. Solidium myi helmikuussa omistusosuutensa Teliasta reilulla 500 miljoonalla eurolla. Solidiumin mukaan Nokian vahva markkina-asema ja laaja teknologinen osaaminen antavat hyvän mahdollisuuden arvonnousuun.

– Tehtävämme mukaisesti vahvistamme ja vakautamme kotimaista omistajuutta tässä Suomelle hyvin tärkeässä yhtiössä, sanoo Solidiumin toimitusjohtaja Antti Mäkinen tiedotteessa.

Hankinnan jälkeen Nokia muodostaa noin 11 prosenttia Solidiumin osakeomistuksista, joiden arvo on yhteensä 8,4 miljardia euroa.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta