Kolumni

Petri Jussila

Kirjoittaja on filosofian tohtori.

Isänpäivän toivomus

Tänään isänpäivänä toivon ennen kaikkea sitä, että omat lapseni – ja kaikkien muidenkin lapset – voisivat elää elämänsä turvallisessa, vakaassa ja vapaassa maailmassa avoimen ja yhteisöllisen ilmapiirin keskellä. Tämä toive on yleisinhimillinen ja siihen yhtynee enemmistö maailman isistä ja äideistä, mutta silti tämän toiveen toteuttaminen näyttää varsin vaikealta. Itse asiassa juuri nyt – marraskuussa 2016 – se näyttää vaikeammalta kuin vaikkapa kymmenen vuotta sitten.

Ihmiskunnan historia on ollut aineellisen, yhteiskunnallisen ja teknologisen edistyksen voittojuhlaa, mutta aina joskus imperiumi iskee takaisin eli kuviteltua menneisyyttä haikaileva kiihkomielinen ilmapiiri valtaa alaa ja löytää uudet autoritääriset johtajansa. Tällaisissa historiallisissa murroskohdissa Minervan pöllö joutuu lentämään keskellä pimeyttä ja etsimään suuntaansa normaalia pidempään. Tuo alun toiveeni toteutuminen on pitkälti kiinni siitä, mihin suuntaan se lopulta kaartaa.

Euroopassa ja USA:ssa nationalismin, populismin ja jopa äärioikeiston nousu on jatkunut jonkin aikaa. Joissakin diktatuurimaissa – kuten Venäjällä – äärioikeisto on ollut vallassa jo pitkään, mutta nyt se vahvistaa asemiaan myös demokratioissa, minkä viimeksi osoitti Donald J.Trumpin voitto USA:n presidentinvaalissa.  Eurooppalaisissa kelloissa lyö juuri nyt totuuden hetki. Jos kovan oikeiston Marine Le Pen valitaan Ranskan presidentiksi toukokuussa 2017, niin Euroopan unionin hajoamisprosessi käynnistyy toden teolla. Tätähän kaiken maailman nurkkakuntaiset kiihkoilijat ja heitä myötäilevät hyväuskoiset hölmöt ovat pitkään halunneet ja tukeneet.

Suomen ja suomalaisten kannalta Euroopan unionin hajoaminen tarkoittaisi sitä, että turvattomuus kasvaisi, hyvinvointi heikentyisi ja ahdasmielinen ilmapiiri voimistuisi. Tällöin toiveeni luoda parempi maailma lapsille olisi yhä vaikeampi toteuttaa. Järkevien ja vastuullisten ihmisten on nyt kaikkialla tuotava esiin, että nationalismin, rasismin ja populismin voittokulku saa riittää ja se myös pysäytetään.

Toisaalta on tietysti selvää, etteivät populistiset protestiliikkeet nouse tyhjästä. Edistyksellisten voimien on kuunneltava paremmin tavallisia ihmisiä ja osoitettava, että avoin ja moniarvoinen maailma on heille – ja heidän lapsilleen – parempi kuin ahdasmielinen ja nurkkakuntainen maailma. On myös vahvemmin tuettava ihmisiä muutoksen keskellä esimerkiksi työllisyyspolitiikan, aikuiskoulutuksen ja veroratkaisuiden kautta.

Kaikkien demokratiaa ja ihmisoikeuksia kannattavien voimien on korkea aika tiivistää yhteistyötään tätä mustaa taantumusta vastaan. Demokraattisessa maailmassa tämä on helppoa, koska tähän taisteluun voi osallistua vähäisellä vaivalla äänestyskopissa. Tavalliset isät ja äidit päättävät sen, millaiset poliittiset päättäjät he saavat ja ansaitsevat. Tulevia äänestyspäätöksiä kannattaa harkita huolella ja järkiperäisesti eikä tukeutua ainakaan negatiivisiin pelon, vihan ja katkeruuden tunteisiin.  Toivottavasti tätä kautta politiikassa vahvistuvat taas rationaalisesti ajattelevat ja rakentavat poliittiset voimat. Tällöin lapsemme voivat elää turvallisessa, vakaassa ja vapaassa maailmassa – tai vähintäänkin Euroopassa – avoimen ja yhteisöllisen ilmapiirin keskellä.

Petri Jussila

Kirjoittaja on filosofian tohtori.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

valittu_artikkeli02

Kolumni

Lintilä: ”Voimakkaita toimia” luvassa työllisyysasteen nostamiseksi – Terrafame-ratkaisu ehkä jo tässä kuussa

Tuore elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) tapasi tänään politiikan toimittajia Helsingissä. Keskusteluun nousi, aikooko hallitus toteuttaa vielä leikkauksia.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo on väläytellyt mahdollisuutena 1–2 miljardin lisäleikkauksia, mikäli talous ja työllisyys ei kehity toivotulla tavalla.

Lintilä puolestaan on kyseenalaistanut jopa valtiovarainministeriön talousennusteen. Lintilä sanoo edelleen haluavansa uskoa parempaan talouskehitykseen kuin mitä valtiovarainministeriön luvut näyttävät. Lintilän mukaan hän ei ole kuitenkaan Orpon kanssa eri linjoilla.

”Näillä fiiliksillä mielikuvani on se, että…”

Hän sanoo keskustelleensa monesti Orpon kanssa.

– Me ollaan oltu aina samoilla linjoilla, Lintilä lataa.

– Halusin kertoa sen, että niillä fiiliksillä, joita itse olen saanut nyt näistä heikoista virtauksista niin minun mielikuvani ja käsitykseni tilanteesta on, että se tulee olemaan korkeampi kuin faktisilla luvuilla tällä hetkellä ennustetut, Lintilä sanoo ja viittaa puheisiinsa ministerinvalan yhteydessä.

Hän muistuttaa IMF:n nostaneet maailmantalouden kasvuennustettaan.

– Minä haluan uskoa, että tässä on selkeästi tulossa myönteisempi kasvu kuin mitä tällä hetkellä ennustamislaitokset ovat ennustaneet.

”Katsotaan sitten puolivälitarkastelussa.”

Lintilän mukaan ainut tapa, jolla lisäleikkaukset pystytään ohittamaan on se, että saadaan lisää kasvua.

Ministeri muistutti, että hallitusneuvotteluissa on sovittu 4 miljardin leikkauksista ja ne on jo liki pitäen tehty.

– Pitää paikkaansa myös, että näillä spekseillä mitä tällä hetkellä on, 72 prosentin työllisyystavoite jää, joten nyt tarvitaan niitä toimia. Sieltä voi tulla verrattain voimakkaitakin toimia työllisyysasteen nostamiseksi, hän totesi.

Siihen, mitä nämä voimakkaat toimet ovat, ei tullut juuri tarkennusta.

– Katsotaan sitten puolivälitarkastelussa.

– Kyllä rakenteellisia muutoksia tullaan jatkamaan. Niitä tullaan omallakin sektorilla isompia ja pienempiä jatkamaan, mutta kyllä ne rahalliset panostukset varmaan suurin osa tulee olemaan enemmän sinne innovaatioketjun puolelle.

Lintilä pitää kiinni 72 prosentista.

Hallituksen puoliväliriihi kokoontuu keväällä ja vasta kuntavaalien jälkeen.

72 prosentin työllisyystavoitteesta elinkeinoministeri ei tingi, vaikka sanoo sen olevan kunnianhimoinen.

Tällä hetkellä Lintilän mukaan ei ole näkymää, jonka mukaan lisää pitäisi leikata.

– Ei meillä ole tällä hetkellä sellaista näkymää. Totta kai me katsotaan tilanne silloin kun on puolivälitarkastelu, kun me saamme viimeisimmät luvut silloin ja myös siitä käsityksen mikä on VM:n ennuste sillä hetkellä kasvun suhteen. Kaikki käytetään siinä hyväksi.

Paikallista sopimista käydään läpi työmarkkinajärjestöjen kanssa.

Mika Lintilä kertoi myös, että hallitus tekee selvityksiä paikallisesta sopimisesta. Tämä on kärkipään asioita.

– Meillä on sovittuna jo tapaaminen eri partien kanssa, asioista tullaan keskustelemaan ihan lähiaikoina.

Talvivaaran kaivosta pyörittävän Terrafamen suhteen hän kertoi olevansa erittäin optimistisella kannalla. Neuvotteluja yksityisen rahoituksen saamiseksi käydään koko ajan.

– Toivon ja uskon, että päästään vielä – toivottavasti jopa tämän kuukauden puolella – tästä enemmän informoimaan. Ei ole mitään takarajaa, nyt neuvotellaan sopimuksesta ja annetaan neuvotteluosapuolille neuvottelurauhaa.

– Uskon, että Terrafame tulee olemaan verrattain lyhyelläkin aikajänteellä terve yritys niin ympäristöseikkojen kuin taloutensa puolesta.

Kolumni

Sipilän info

JSN ottaa kantaa Terrafame-kohuun – käsittelyssä neljä kantelua

Julkisen sanan neuvosto (JSN) aikoo ottaa kantaa siihen, onko pääministeri Juha Sipilä (kesk.) rajoittanut Yleisradion tai sen toimittajien sananvapautta. JSN kertoi tänään, että alkaa valmistella asiasta lausumaa. JSN käsittelee neljä kantelua niin sanotussa Terrafame-vyyhdessä.

Kolme kanteluista kohdistuu Yleisradioon ja yksi Suomen Kuvalehteen. Vyyhtiin liittyviä kanteluita tuli 15, joista kaksi karsittiin heti nimettöminä.

Sipilän info

Kolumni

Niinistö ja Poroshenko

LKS 20170117 LKS 20140830 Presidentti Sauli Niinistö tapasi Ukrainan presidentti Petro Poroshenkon (kuvassa) Kiovassa 16. elokuuta 2014. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Ukrainan Poroshenko Suomeen ensi tiistaina

Ukrainan presidentti Petro Poroshenko tulee Suomeen ensi tiistaina. Hän keskustelee presidentti Sauli Niinistön kanssa muun muassa Ukrainan sodasta ja Minskin sopimuksen toimeenpanosta.

Lisäksi presidentit keskustelevat Ukrainan ja EU:n sekä Ukrainan ja Suomen suhteista. Myös Itämeren turvallisuus ja arktiset asiat ovat aihelistalla.

Poroshenko tapaa vierailunsa aikana myös eduskunnan puhemies Maria Lohelan (ps.) ja pääministeri Juha Sipilän (kesk.). Myös ulkoministeri Timo Soini (ps.) ja ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen (kok.) osallistuvat vierailuun.

Mykkänen ja Ukrainan varapääministeri Hennadii Zubko allekirjoittavat Suomen ja Ukrainan yhteisymmärryspöytäkirjan energia-alan yhteistyöstä.

Edellisen kerran Ukrainan ja Suomen presidentit tapasivat Varsovassa Naton huippukokouksessa heinäkuussa.

Niinistö ja Poroshenko

LKS 20170117 LKS 20140830 Presidentti Sauli Niinistö tapasi Ukrainan presidentti Petro Poroshenkon (kuvassa) Kiovassa 16. elokuuta 2014. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Kolumni

Antti Rinne: ”Sipilä ei ymmärrä esteellisyydestä yhtään mitään. Toimii kuin norsu posliinikaupassa.”

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne arvosteli kovin sanoin maan hallitusta ja pääministeri Juha Sipilää (kesk.) tänään Oslossa, missä pohjoismaisen poliittisen ja ammatillisen työväenliikkeen yhteistyöjärjestö Samak kokoustaa vielä tänään. Kokous alkoi maanantaina.

Paikalla on demari- ja ammattiyhdistysjohtoa kustakin pohjoismaasta. Rinne puhui aamupäivällä kokouspaikalla. Hän toisti muun muassa kritiikin, jonka mukaan Sipilän hallitus petti vaalilupauksensa tehdessään päätöksen jättimäisistä koulutus-, tuotekehitys- ja tutkimusleikkauksista.

— Ja vastapainoksi he päättivät muuttaa työmarkkinoita sillä tavalla, että halpatyöt tulevat suomalaisen yhteiskunnan keskiöön kilpailukykytekijäksi.

Rinne otti esille myös Sipilän tavoitteen nostaa vuosityöaikaa 100 tunnilla palkkaa lisäämättä ja myöhemmän ajatuksen viiden prosentin palkanlaskusta.

— Hallituksella oli täysin väärä käsitys siitä, mitkä ovat Suomen ongelmat.

Rinne huomautti, että SDP:n ja ammattiyhdistysliikkeen yhteistyöllä pahimmat suunnitelmat tältä osin torjuttiin ja kansalaisten luottamus SDP:hen on hiljalleen palautunut.

Mihin ne rahat häviävät? Ne rahat häviävät rikkaiden ihmisten verojenkevennyksiin.

SDP:n puheenjohtaja kuitenkin sanoo, että Sipilän hallitus on romuttamassa sitä hyvinvointivaltiota, jota keskustan edeltäjä Maalaisliittokin on ollut rakentamassa. Rinne laskee, että esimerkiksi nelihenkinen perhe menettää palvelumaksuina ja erilaisina etuuksien leikkauksina yhteensä 1621 euroa lasta kohti ja nelihenkinen perhe tuloistaan yli 6000 euroa vaalikauden loppuun mennessä.

— Erittäin epäoikeudenmukaisia leikkauksia, Rinne puhui.

Valtionmetsien yhtiöittämisestä Rinne sanoo, että ”heidän (hallituksen) tavoitteenaan on, että heidän kaverinsa pääsevät tekemään bisnestä suomalaisilla metsillä”.

— Seuraava iso yhtiöittämispaketti liittyy sosiaali- ja terveyspalveluihin.

Rinne huomioi myös liikenneinfran pakkoyhtiöittämisen.

— Hallitus aikoo yhtiöittää vesiväylät, rautatiet, tiet ja panna ne yhtiöön, johon tulee yksityisiä omistajia mukaan ja joista tulee kansalaisten maksujen kautta voitontekokoneita.

Rinne ihmetteli puheessaan sitä, kuinka hallitus samanaikaisesti perustelee leikkauksiaan ja rakenneuudistuksiaan velan vähentämisellä, mutta silti se ottaa lisää velkaa.

— Mihin ne rahat häviävät? Ne rahat häviävät rikkaiden ihmisten verojenkevennyksiin.

Rinteen mukaan hallituksen ”musta politiikka” ei rajoitu pelkästään kotimaan politiikkaan. Hän syytti hallitusta vastuun pakenemisesta myös kansainvälisissä asioissa, muun muassa kehitysavusta tehtiin suuret leikkaukset.

Pääministeri yrittää johtaa Suomea ikään kuin yritystä.

Rinne mainitsi myös Sipilää koskevan esteellisyyskeskustelun koskien Terrafamea. Hän arvosteli suoraan pääministeriä.

Rinne sanoi kokousväelle, kuinka Sipilä käytti pääministeri-instituutiota lähettääkseen Ylen toimittajille toistakymmentä sähköpostia ja vaati, että epäoikeudenmukainen uutisointi pitää lopettaa. Rinteen mukaan yritysjohtajataustainen Sipilä suuttui Yleisradiolle ja on muutenkin hyvin arka siitä, kuinka hänen omaisuudestaan keskustellaan.

— Pääministeri yrittää johtaa Suomea ikään kuin yritystä. Hän ei ymmärrä jääviyssäännöksistä, siis esteellisyydestä yhtään mitään. Hän toimii niin kuin norsu posliinikaupassa.

Rinne huomautti ankaran arvostelun ohessa, että SDP:n suosio on noussut kuluvan hallituskauden aikana. Luottamus puolueen tulevaisuuteen on hyvä.

— Olemme olleet Suomen suurin puolue noin puoli vuotta ja olemme nostaneet kannatustamme kuusi prosenttiyksikköä pahimmasta tilanteesta. Nyt näyttää hyvältä, kun menemme kohti huhtikuun kuntavaaleja.

Rinteen mukaan hyvä tulos kuntavaaleissa tarkoittaa edelleen kasvavaa vaikutusvaltaa myös eduskunnassa, vaikka SDP onkin oppositiossa. Hän sanoi uskovansa, että SDP nousee pääministeripuolueeksi vuoden 2019 eduskuntavaalien jälkeen.

Kolumni

Esitutkinta alkaa – joensuulaisia valtuutettuja uhkailtiin Suomi24-sivustolla

Esitutkinta alkaa – joensuulaisia valtuutettuja uhkailtiin Suomi24-sivustolla

Joensuussa kaupunginvaltuutettuihin kohdistuneesta nettiuhkailusta tehty tutkintapyyntö johti esitutkintaan, kerrottiin Itä-Suomen poliisista tiistaina. Tapausta tutkitaan epäiltyinä kunnianloukkauksena ja laittomana uhkauksena.

Keskustelupalstalla Suomi24-sivustolla oli joulun alla kirjoitus, joka liittyi Joensuussa pidettyyn Suomi ensin -ryhmittymän mielenosoitukseen. Kirjoituksessa valtuutettuja nimitetään pettureiksi ja Suomi ensin -ryhmää kehotetaan hyökkäämään heidän kimppuunsa. Uhkaus kohdistui kahteen valtuutettuun, joista toinen on SDP:n ja toinen keskustan edustaja.

Poliisi kertoo pyrkivänsä parhaillaan selvittämään nimimerkin takana olevan kirjoittajan henkilöllisyyttä.

Esitutkinta alkaa – joensuulaisia valtuutettuja uhkailtiin Suomi24-sivustolla