x

Isis vapautti 270 sieppaamaansa Syyriassa

Syyriassa äärijärjestö Isis on vapauttanut 270 sieppaamaansa siviiliä. Asiasta kertoo maan tilannetta seuraava The Syrian Observatory for Human Rights -järjestö (SOHR).

Järjestön mukaan vapautetut ovat naisia, lapsia ja vanhuksia.

Vapautetut ihmiset kuuluvat yli 400 siviilin joukkoon, jonka Isis sieppasi viikonloppuisessa iskussaan Deir Ezzorin kaupunkiin.

Metsäyhtiöiltä vaaditaan korvauksia puukartellista

Kuva: Kari Hulkko

Helsingin käräjäoikeudessa alkaa tänään metsäyhtiöiden puukartelliin liittyvän laajan vahingonkorvausjutun käsittely.

Metsänomistajat vaativat metsäyhtiöiltä vahingonkorvauksia puun alihinnoittelusta vuosina 1998–2004.

Yksityisiä metsänomistajia on jutussa liki 500. He vaativat korvauksia Stora Ensolta, UPM-Kymmeneltä ja Metsäliitto Osuuskunnalta.

Puun ostokartellin aikana yhtiöt vaihtoivat liiketoimintaansa liittyviä tietoja ja jakoivat markkinoita lainvastaisesti.

Tutkija: Nyt on erityisen tärkeää, että valtuustoihin valitaan hyviä poliitikkoja

Kuva: LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN
SDP:n vaalimainos Helsingissä.

Parin viikon kuluttua käytävät kuntavaalit ovat erityisen tärkeät, vaikka sosiaali- ja terveyspalvelu-uudistus onkin viemässä ison osan kuntien tehtävistä. Näin arvioi politiikan tutkija Emilia Palonen.

Sote- ja maakuntauudistuksen takia kunnissa eletään myllerryksen aikaa. Siksi on Palosen mukaan tärkeää, että valtuustoihin valitaan nyt hyviä poliitikkoja, jotka pystyvät ajamaan kuntansa asioita myös kuntien välisissä yhteistyökuvioissa.

– Juuri tämän takia, että eletään turbulenttia aikaa, nämä ovat tosi tärkeät vaalit. On tärkeää, että valitaan erityisen hyviä poliitikkoja, jotka ajavat tehokkaasti sellaisia asioita mitä ihmiset haluavat ja pääsevät vaikuttamaan.

Palosen mielestä näiden vaalien alla pitäisi käydä enemmän keskustelua lähidemokratiasta eli siitä, miten asukkaat voivat vaikuttaa oman asuinalueensa tasolla. Valittavilla kunnanvaltuustoilla on iso rooli siinä, miten kunnat jatkossa toimivat.

– Kuntien tähän asti tuottamat arjen palvelut ovat lähellä asukkaita. Miten asukkaat voivat vaikuttaa paikallistasolla, kunnanosatasolla siihen, miten ne tehdään? Palonen kysyy.

Paikalliset kysymykset ovat kuntavaaleissa tärkeitä, ja valtakunnan tason keskustelu harhautuukin monesti alueille, jotka eivät enää kuulu kuntien tehtäviin.

Tutkimuspäällikkö Marianne Pekola-Sjöblom Kuntaliitosta sanoo, että yksi hyvä ja yleistynyt tapa on nostaa lähiasioita esiin paikallisissa vaalipaneeleissa. Paikallisen tason polttavimmat kysymykset saattavat vaihdella paljonkin.

– Toisissa kunnissa on esimerkiksi akuuttia keskustella lakkautetaanko kyläkouluja, toisessa rakennetaanko uusia homekoulujen tilalle, Pekola-Sjöblom sanoo.

Keskustelua aiheesta

Donald Trump uhoaa: Älkää olko huolissanne – ”Obamacare räjähtää”

Kuva: Lehtikuva

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump uskoo edelleen, että Obamacarena tunnettu nykyinen terveydenhuoltojärjestelmä ei kestä kauan pystyssä.

– Obamacare räjähtää ja me kokoamme voimamme ja rakennamme mahtavan terveydenhuoltosuunnitelman kansalaisille. Älkää olko huolissanne, Trump kirjoitti Twitterissä.

Trumpin republikaanipuolue epäonnistui perjantaina terveydenhuollon uudistamisessa. Puolue veti lakiesityksensä pois juuri ennen kuin edustajainhuoneen oli määrä äänestää siitä.

Obamacaren peruminen oli yksi republikaanien ja etenkin Trumpin tärkeimpiä vaalilupauksia. Trump lupasi omassa kampanjassaan korvata sen paremmalla järjestelmällä.

AVAINSANAT

Timo Soini: ”Sain tyttöjä kainaloon kahmalokaupalla”

Kuva: Lehtikuva / Markku Ulander

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini kertoo verkkosivuillaan antaneensa puolueelleen kaikkensa. Lauantaina päivitetty teksti paljastaa, että Soinin mieli oli eilen haikea.

”Lopetan puheenjohtajana huipulta. Minulle omien tuki on ollut kaikki kaikessa. Kilpailijat ja mediat ovat lyöneet kuin vierasta sikaa. Se on osa sitä henkistä epämukavuutta, joka liittyy perussuomalaisten puheenjohtajuuteen. Syvä kenttä ei ole koskaan epäröinyt, ei hylännyt. Minun tulee ikävä teitä ja näitä kierroksia.”

Kierroksilla Soini viittaa vaalityöhön, jota hän teki lauantaina useassa paikassa. Yksi kohteista oli Vantaalla, Tikkurilassa.

”Sain tyttöjä kainaloon kahmalokaupalla. Pitkäaikaisia tuttuja ja paljon uusia myös nuoria ja tietysti Korson porukat. Youtuubiikin pääsin”, ulkoministeri veisteli.

Soini uskoo vakaasti vaalimenestykseen. Hallitusvastuu on syönyt perussuomalaisten kannatuksesta puolet pois, ainakin gallupien mukaan.

”Minulle on turha tulla mussuttamaan mahdottomuuksista. Meidän ihmisten on tavoiteltava mahdottomuuksia ja tehdä niistä mahdollisia. En koskaan anna periksi, en missään asiassa, enkä mistään syystä. Edellyttäen, että asia on oikea.”

Osmo Soininvaara: Demarit kärsivät henkisestä neuvottomuudesta: ”Autoakaan ei ohjata jarrupolkimella”

Kuva: Kari Hulkko

Vihreiden entinen puheenjohtaja Osmo Soininvaara kertoo blogissaan toivovansa, että demarit pääsisivät henkisestä neuvottomuudestaan ja pystyisivät löytämään uuden suunnan. Hänen mukaansa autoakaan ei ohjata jarrupolkimella.

”Populistit ovat kaikkialla syöneet erityisesti demarien kannatusta, koska duunarieliitti on ollut pettynyt asemansa heikentymiseen. Ahdinko on saanut demarit vetäytymään siilipuolustukseen. Entisestä edistyksen lipunkantajasta on tullut muutoksen vastustaja.”

Soininvaara kirjoittaa, että demarien ahdingolle on helppo ilkkua, mutta se on kaikkien parempaa huomista toivovien ongelma. Hänen mukaansa edistyksen rintamaan tarvittaisiin myös demareita.

”Syyt populistiseen herravihaan eivät ole kadonneet mihinkään – vain purkautumiskanava on menettänyt uskottavuutensa. Tilalle voi tulla myös jotain vielä pahempaa.”

Soininvaaran mukaan keskiluokan kuihtumiseen ja eriarvoistumiseen on löydettävä toimivia lääkkeitä, tai teollisuusmaat kulkevat vaaleissa kriisistä toiseen.

AVAINSANAT