Pääkirjoitukset

Isku Euroopan sydämeen

Tiistaiaamun terrorihyökkäykset Brysselin lentoasemalla ja EU:n toimistorakennusten lähellä olevalla metroasemalla ovat vaatineet kymmeniä kuolonuhreja. Loukkaantuneiden määrä on jo pitkälti yli sadan.

Iskujen kohteiden valinta osoittaa, että hyökkäys oli suunnattu koko Eurooppaa, ei vain Belgiaa vastaan.

Isku Euroopan sydämeen on raukkamainen ja järkyttävä teko. Sellaiseksi se on myös laajasti tuomittu. Koko Eurooppa on halunnut muistaa uhreja ja heidän omaisiaan surun ja järkytyksen hetkellä.

Iskujen kohteina olivat myös eurooppalaiset arvot, kuten avoin yhteiskunta, rauha, demokratia, solidaarisuus ja vapaa liikkuvuus. Näitä arvoja on nyt puolustettava entistä lujemmin. Tekijät halusivat lietsoa pelkoa. Emme voi emmekä saa antaa sille sijaa. Nationalistinen uho ja rajojen sulkeminen eivät kuitenkaan ole ratkaisuja, ne ovat osa ongelmaa.

Iskut kertovat myös siitä, että nykyisessä keskinäisen riippuvuuden maailmassa näennäisesti kaukana meistä puhkeavat konfliktit ovat entistä lähempänä meitä. Eurooppalaisina olemme osapuolia sodassa terrorismia vastaan, nyt selvemmin kuin koskaan aikaisemmin. Osapuolina meidän on oltava myös entistä aktiivisempia rauhanprosessien aikaansaamiseksi, erityisesti Syyriassa, Irakissa ja muualla Lähi-idän alueella.

On selvää, että myös omaan turvallisuuteemme pitää kiinnittää huomiota. Suomi ei ole kovin potentiaalinen mutta kuitenkin mahdollinen terrorin kohde.

***

Eräät perussuomalaisten johtohahmot, joukossa europarlamentin jäsen Jussi Halla-aho ja kansanedustaja Juho Eerola, kytkivät sosiaalisessa mediassa Brysselin terrori-iskut meneillään olevaan rasismin vastaiseen viikkoon tavalla, joka herättää kysymyksiä.

Onko asiallista käyttää Brysselin uhreja oman rasistisen agendan pönkittämiseen?

Onko mahdollista, että puolue jolla on Suomen hallituksessa ulkoministerin paikka, voi sietää keskeisiltä toimijoiltaan tällaisia viestejä?

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat