Demokraatin lukijaristeily 2018
Demokraatti Vappu 2018

Pääkirjoitus

Haudattu talentti

Nimimerkki seuraa ammatikseen urheilua.

Isku Euroopan sydämeen

Tiistaiaamun terrorihyökkäykset Brysselin lentoasemalla ja EU:n toimistorakennusten lähellä olevalla metroasemalla ovat vaatineet kymmeniä kuolonuhreja. Loukkaantuneiden määrä on jo pitkälti yli sadan.

Iskujen kohteiden valinta osoittaa, että hyökkäys oli suunnattu koko Eurooppaa, ei vain Belgiaa vastaan.

Isku Euroopan sydämeen on raukkamainen ja järkyttävä teko. Sellaiseksi se on myös laajasti tuomittu. Koko Eurooppa on halunnut muistaa uhreja ja heidän omaisiaan surun ja järkytyksen hetkellä.

Iskujen kohteina olivat myös eurooppalaiset arvot, kuten avoin yhteiskunta, rauha, demokratia, solidaarisuus ja vapaa liikkuvuus. Näitä arvoja on nyt puolustettava entistä lujemmin. Tekijät halusivat lietsoa pelkoa. Emme voi emmekä saa antaa sille sijaa. Nationalistinen uho ja rajojen sulkeminen eivät kuitenkaan ole ratkaisuja, ne ovat osa ongelmaa.

Iskut kertovat myös siitä, että nykyisessä keskinäisen riippuvuuden maailmassa näennäisesti kaukana meistä puhkeavat konfliktit ovat entistä lähempänä meitä. Eurooppalaisina olemme osapuolia sodassa terrorismia vastaan, nyt selvemmin kuin koskaan aikaisemmin. Osapuolina meidän on oltava myös entistä aktiivisempia rauhanprosessien aikaansaamiseksi, erityisesti Syyriassa, Irakissa ja muualla Lähi-idän alueella.

On selvää, että myös omaan turvallisuuteemme pitää kiinnittää huomiota. Suomi ei ole kovin potentiaalinen mutta kuitenkin mahdollinen terrorin kohde.

***

Eräät perussuomalaisten johtohahmot, joukossa europarlamentin jäsen Jussi Halla-aho ja kansanedustaja Juho Eerola, kytkivät sosiaalisessa mediassa Brysselin terrori-iskut meneillään olevaan rasismin vastaiseen viikkoon tavalla, joka herättää kysymyksiä.

Onko asiallista käyttää Brysselin uhreja oman rasistisen agendan pönkittämiseen?

Onko mahdollista, että puolue jolla on Suomen hallituksessa ulkoministerin paikka, voi sietää keskeisiltä toimijoiltaan tällaisia viestejä?

Pääkirjoitus

Varainsiirtovero on vanhentunutta veropolitiikkaa

Harva rakastaa veroja. Vaikka hyvinvointiyhteiskunta rakentuu yhteisesti kerättävälle veropotille, suurin osa suomalaisista vinkuu alempien verojen perään.

Sosialidemokraatit ovat veronmaksuinnossaan valtakunnan kärkeä. Verokarhu on demareille pikemminkin veronalle, joka mahdollistaa tasa-arvoisen terveydenhuollon ja koulutuksen. Mahdollisuuksien tasa-arvo on meille demareille pyhä asia, jonka vuoksi Suomen korkea veroaste on hyväksyttävä.

Usein kuulee sanottavan, että veropolitiikkaa pitäisi käsitellä kokonaisuutena. Tällä tarkoitetaan sitä, että yksittäisen veron tarkastelu johtaa helposti veropopulismiin, jonka seurauksena on poukkoileva veropolitiikka. Miesäänestäjiä on helppo kosiskella auto- tai polttoaineveron laskemisella. Perintöveron poistolla vokotellaan taas varakkaampia äänestäjiä.

Varainsiirtovero tuottaa valtion kassaan vajaa 900 miljoonaa euroa. Sen mahdollinen poisto tekisi melkoisen loven valtiontalouteen.

Silläkin uhalla, että yksittäisen veron tarkastelu ei jäsennä kokonaisuutta, on arvioitava tosissaan varainsiirtoveron tarpeellisuutta nykypäivänä. Kaupungistumisen ja työn murroksen kiihtyessä ihmisten muuttoa hillitsevä varainsiirtovero on suorastaan myrkkyä taloudelliselle toimeliaisuudelle. Monet perheet pohtivat työn perässä muuttoa, mutta varsinkaan neljän prosentin kiinteistövero ei houkuttele kasvukeskukseen muuttoa.

Tuntuu hyvin epäloogiselta, että keskituloinen perhe maksaa kiinteistöstään neljän prosentin varainsiirtoveron, kun taas asuinhuoneiston ostava sijoittaja maksaa varainsiirtoveroaan vain kaksi prosenttia.

Varainsiirtovero tuottaa valtion kassaan vajaa 900 miljoonaa euroa. Sen mahdollinen poisto tekisi melkoisen loven valtiontalouteen. Hyvä vaihtoehto voisi kuitenkin olla kiinteistöveron rajumpi nosto. Tällöin verotettaisiin varallisuutta, eikä rokotettaisi asuntomarkkinoiden joustavuutta. Varallisuusveron tuoton alenemista voitaisiin paikata myös omistusasunnon korkovähennysoikeutta rajoittamalla.

Nykymalli kannustaa ylisuuriin lainoihin, jotta varainsiirtovero olisi elinaikana mahdollisimman pieni tai siitä vältyttäisiin kokonaan.

Varainsiirtovero tuottaa asuntomarkkinoilla monenlaisia ongelmia. Asunnot ovat monesti epätarkoituksenmukaisessa käytössä. Nuori perhe asuu liian pienessä asunnossa tai vanha pariskunta ei pääse liian suuresta kiinteistöstä eroon. Nykymalli itse asiassa kannustaa ylisuuriin lainoihin, jotta varainsiirtovero olisi elinaikana mahdollisimman pieni tai siitä vältyttäisiin kokonaan. Se, että asunnot eivät kierrä tarpeeksi vaikuttaa myös asuntokannan kunnon heikkenemiseen.

SDP:n veropoliittinen työryhmä pohtii parhaillaan puolueen verolinjauksia. Olennaista on tietenkin työn verotuksen asteittainen keventäminen, jotta työ olisi kaikissa tilanteissa kannattava vaihtoehto. Tämän rinnalla varainsiirtoveron laskeminen varsinkin kiinteistöjen osalta samalle tasolle osakehuoneistojen kanssa on hyvin kannatettava vaihtoehto. Tällöin asunnonostajat olisivat samalla viivalla ja varsinkin lapsiperheet kiittäisivät. Muutos olisi luontevinta paikata kiinteistöveron nostolla.

Pääkirjoitus

Demokraatti

Petteri Orpolla, ”huolella kasvatetulla poliittisella broilerilla”, ei ole oma puolueensa näpeissään

Hänestä voi kohta tulla pääministeri, ilmoitti Helsingin Sanomien Kuukausiliite viikonloppuna. Toki voi olla, mutta ehkä Petteri Orpon leppoisa haastattelu oli jo painokoneessa, kun Yle julkisti perjantaina gallupin, jossa SDP oli kärjessä.

Maailman ja politiikan meno on kuitenkin nykyään sellaista, että pääministeriksi ei kannata julistaa tai julistautua kenenkään, ei viimeisen vaalia edeltävän gallupinkaan perusteella. Kliseinen ”kannatus on ansaittava joka päivä” pitää joka puolueen kohdalla kutinsa.

Orpo ei ole tehnyt politiikassa suuria henkilökohtaisia mokia. Ja mikäs on ollut mennessä, kun hallitusohjelmassa ei juuri keskustan kädenjälki näy. Ei ihme, että kunniapuheenjohtaja Paavo Väyrynen puuhaa alkiolaista allianssia eri puolueittensa nimissä. Jos jotain, sen Ylen kannatusmittaus osoitti, ettei horjumattomalta näyttänyt kykypuolueen vähän päälle 20 prosenttia ollutkaan horjumaton. Se oli käänne.

Hänkö se hallituksen kaatajaksi taas haluaakin, vaikka kokoomus siihen jo tarjoutui.

Viime viikolla kansanedustaja Elina Lepomäen sote-ulostulon seurauksena selvisi kiistatta myös se, ettei Orpolla ja ryhmäliideri Kalle Jokisella olekaan oma puolue näpeissään. Kas kun kokoomuksessakin on erilaista kuppikuntaa, minkä puolue on niin taitavasti osannut painaa taka-alalle.

Varsinkaan sen markkinaliberaalille siivelle ei riitä mikään, kun sote-palvelujakin katsotaan vain puhtaan bisneslogiikan näkökulmasta. Samaan aikaan, kun keskustan kiihko maakuntamalliaan kohtaan vaalikauden maaliviivaa kohti tultaessa kasvaa, kokoomuslaisten pettymys pakkoyhtiöittämisen perumiseen ja valinnanvapauden rapautumiseen syvenee. Tässä paineessa ei välttämättä synny timantteja.

Oudon liikkeen teki myöskin pääministeri Juha Sipilä, kun uhkaili heti uusilla vaaleilla. Hänkö se hallituksen kaatajaksi taas haluaakin, vaikka kokoomus siihen jo tarjoutui. Toisaalta, eipähän jää epäselväksi, millaiset panokset ovat pelissä.

Kiusallista hallituksen kannalta on, että Lepomäki nosti pöydälle juuri sen kritiikin, jota oppositiostakin on tarjottu.

”Orpon työuralta löytyy vain lyhyt parin vuoden pätkä Turun aikuiskoulutuskeskuksen yrityspalvelujohtajana. Muuten elämä on ollut pelkkää politiikkaa. Orpo onkin ”huolella kasvatettu poliittinen broileri”, Helsingin Sanomien juttu luonnehti. Kenestä puhui – tarina ei kerro – kansanedustaja Harry ”Hjallis” Harkimo, kun hän Savon Sanomien kolumnissaan 21.1. kirjoitti:

”Minua vähän ihmetyttää, että tällaisia ihmisiä valitaan niinkin paljon eduskuntaan. Nytkin on ministerinä täysverinen politikoitsija. Mielestäni eduskuntaan tarvittaisiin enemmän eri alojen edustajia ja asiantuntijoita.”

Kaikille tässä yhteiskunnassa on päivänselvää, että sote-uudistus tarvitaan. Siitä vastaa hallitus. SDP on omat parannuskeinonsa esittänyt. Parlamentaarinen valmistelu ei ole kelvannut. Kiusallista hallituksen kannalta on, että Lepomäki nosti pöydälle juuri sen kritiikin, jota oppositiostakin on tarjottu. Siksi hänet onkin kokoomuksen eduskuntaryhmässä ”harjattu” huolella, vaikka julkisuuteen toista väitettiin.

Jos kokoomuksen ja keskustan eduskuntaryhmissä viime viikolla lyötiin Lepomäen paperin jälkeen rivejä suoriksi, asiaan kannattaisi palata tämän torstain ryhmäkokouksissa. Aiheena voisi olla kritiikin sisältö.

Pääkirjoitus

Ajatus EU-maasta, joka noudattaisi Turkin röyhkeitä vaatimuksia, tuntuu Suomesta katsottuna käsittämättömältä

Euroopan unioni kamppailee paitsi Britannian takkuisesti sujuvan eroprosessin, myös muuttuneen maailmanpoliittisen tilanteen kanssa. Taisteluita yhdistää kysymys EU:n identiteetistä.

Brexit, jonka käytännön toteutus on edelleen epäselvä, vaikuttaa ennen muuta unionin rahoitukseen, jonka pohtiminen aloitettiin päämiesten kokouksessa viime viikonloppuna. Jos ja kun isoihin nettomaksajiin kuuluva Britannia lähtee, jäljelle jääneet kaivavat kuvettaan aiempaa enemmän. Tämä koskee myös Suomea.

Bruttokansantulostaan noin prosentin maksavat jäsenmaat myös tukevat monin tavoin toistensa taloutta. Tähän saakka tuen ehdot ovat liittyneet lähinnä makrotalouteen ja rakenteellisiin uudistuksiin, joita EU on vahvojen maiden johdolla vaatinut huonommin pärjääviltä jäseniltään. Ehtoja on jo pidempään toivottu lisää, yhtenä äänenä muutoksen kuorossa on Suomi.

Turvapaikanhakijoiden kiintiöitä on vastustanut myös Tsekki, joka on saanut unionilta huomautuksia muun muassa romanien kohtelusta.

Unkarin ja Puolan kaltaisten Itä-Euroopan maiden toiminta on havahduttanut EU:n keskustelemaan eurooppalaisista arvoista, demokratiasta ja oikeusvaltioperiaatteesta, joita halutaan kirjata taloudellisen tuen ehtoihin. Jos arvoihin sidotut ehdot olisivatkin liian monimutkaisia toteuttaa, voisi asiasta keskusteleminen olla parhaimmillaan neuvottelutaktiikka, jolla paimennetaan kurittomasti kulkevia Itä-Euroopan Visegrad-maita oikealle polulle.

Esimerkkinä on oikeistopopulistien hallitsema Unkari, joka on monen muun ruodusta lipeämisensä ohessa jättänyt sitoutumatta EU:n maahanmuuttoa koskeviin linjauksiin.

Turvapaikanhakijoiden kiintiöitä on vastustanut myös Tsekki, joka on saanut unionilta huomautuksia muun muassa romanien kohtelusta. Viimeisin Tsekistä kantautunut uutinen oli kurdijohtaja Saleh Muslim Muhammadin lauantainen pidätys Prahassa. Pidätyksen taustalla oli diktatuuria lähentelevän Turkin pidätysmääräys.

Ajatus EU-maasta, joka tällaista vaatimusta noudattaisi, tuntuu Suomesta katsottuna käsittämättömältä.

Turkki syyttää demokraattisen yhtenäisyyspuolueen PYD:n puheenjohtajistoon kuulunutta Muhammadia osallisuudesta Ankarassa helmikuussa 2016 tapahtuneeseen pommi-iskuun. Muhammed on kiistänyt syytökset. Erikoista, että Muhammad ylipäänsä päätettiin pidättää, vaikka oikeus vapauttikin hänet.

Turkki on jo ilmaissut, että se tulee vaatimaan Muhammadin luovuttamista. Ajatus EU-maasta, joka tällaista vaatimusta noudattaisi, tuntuu Suomesta katsottuna käsittämättömältä. Turkin valtio on tarjonnut Muhammadin pidättämisestä runsaan 800 000 euron palkkion.

Voi olla, että oikeusvaltioperiaate ja arvot ovat tuen ehdoiksi liian moniselitteisiä, mutta arvoilla on joka tapauksessa kytkös maailmanpoliittiseen tilanteen muutokseen ja EU:n identiteettiin.

Pääkirjoitus

Demokraatti

Hallitus kepittää ja syyllistää työttömiä, ja monesta pienituloisesta on tullut toimeentulotukiriippuvainen

Eduskunnassa on väännetty tällä kaudella moneen kertaan tuloerojen kasvusta. Prosentit ja muut luvut ovat viuhuneet, mutta pienituloisen todellinen arki on näissä keskusteluissa usein unohtunut.

Tuloerojen kasvusta puhuttaessa suurimpia häviäjiä ovat juuri pienituloiset. Heistä monet elävät luukkukierteessä, kun toimeentulo on erilaisten tukien varassa. Säännöllistä kuukausipalkkaa nauttivan voi olla esimerkiksi vaikea hahmottaa, kuinka hallituksen aktiivimalliin kuuluva työttömyyskorvauksen 4,63 prosentin leikkaus voi vaikuttaa pienituloisen arkeen.

Esimerkiksi peruspäivärahalla (32,40 euroa päivässä) elävän tuloissa noin viiden prosentin prosentin pudotus voi vaatia jo muutenkin niukan arjen menojen miettimistä uudelleen.

Hallituksen politiikka on kepittää työttömiä töihin heitä syyllistämällä ja pienituloisten etuuksia heikentämällä. Työ onkin avain moneen yksilön ja yhteiskunnan ongelmaan, mutta hallitus tarjoaa yhtä ja samaa keppiä kaikille työttömille huomioimatta erilaisia elämäntilanteita.

Leikkaukset ovat heikentäneet etenkin työttömien, pienituloisten lapsiperheiden ja opiskelijoiden asemaa.

Hallitus edelleen väittää, että sen politiikka ei ole kasvattanut tuloeroja. Useat selvitykset kertovat muuta. Niistä viimeisin on sosiaali- ja terveysalan järjestöjä edustavan Sosten selvitys, jossa tutkittiin keskeisiä sosiaaliturvaetuuksia ja verotusta vuodesta 2012 alkaen. Selvityksen mukaan vuosina 2012–2015 sosiaalietuuksiin tehdyt muutokset olivat pienituloisia suosivia ja tuloerot pysyivät ennallaan. Tilanne muuttui vuonna 2015, jonka jälkeen tehdyt muutokset ovat heikentäneet pienituloisten asemaa.

Sosten mukaan jo vuodesta 2016 alkaen hallituksen toimet ovat lisänneet eriarvoisuutta. Leikkaukset ovat heikentäneet etenkin työttömien, pienituloisten lapsiperheiden ja opiskelijoiden asemaa.

Sosten mukaan yksi merkittävä tekijä tuloerojen kasvussa on useiden perusturvaetuuksien indeksijäädytys, mikä on heikentänyt perusturvaetuuksien ostovoimaa. Lisäksi monien näiden etujen, kuten työttömyysturvan, kiristynyt verotus heikentää entisestään pienituloisten toimeentuloa. Samaan aikaan asumistuen osuus vuokrasta on koko ajan pienentynyt.

Perusturvaan liittyvien etujen ”arvon heikkeneminen” on johtanut siihen, että monesta pienituloisesta on tullut toimeentulotukiriippuvainen, vaikka tämä tuki on ensisijaisesti tarkoitettu vain tilapäiseksi avuksi.

Soste vaatii indeksijäädytysten perumista ja aiempien leikkausten kompensointia. Tämän hinnaksi Soste arvioi noin 300 miljoonaa euroa. Summa on suunnilleen sama kuin vuodelle 2018 tehtyjen tuloveroalennusten yhteisvaikutus julkistalouteen.

Demokraatti

Pääkirjoitus

Demokraatti

Sipilän mahtislogan ”Tekemättäkään ei voi jättää” tuntuu nyt erityisen orpolta – mutta kuka ajattelisi lapsia?

Ehkä eduskunnan pitkä istuntotauko sai unohtamaan hallituspuolueiden perimmäiset ongelmat. Kenties talouden myönteinen kehittyminen ja työllisyyden parantuminen saivat luulemaan, että repivimmät hallitusmyrskyt ovat jo takana.

Ja katin kontit!

Pitkään ja hartaasti odotettu ja kaivattukin perhevapaauudistus tai ainakin sen valmistelu nytkähti liikkeelle vain kaatuakseen surkuhupaisaan mahalaskuun maanantaina.

Toteutuessaan uudistus olisi vienyt Suomea lähemmäs pohjoismaisia verrokkejaan, mutta tavoitteeseen päästään vasta kykenevämpien voimien johdolla. Pääministeri Juha Sipilän mahtislogan ”Tekemättäkään ei voi jättää” tuntuu nyt erityisen orpolta.

Uudistusta märehtineen ministeriryhmän puheenjohtaja, perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) kuulutti jo viime perjantaina, ettei uudistus toteudu. Siitä alkoi aggressiivinen, tietysti julkisuudessa käyty riitely-show.

Aito pettymys on yksi asia, mutta kokoomuslainen räyhätyyli kokonaan toinen.

Uudistuksen kaatuminen tarkoittaa muun muassa sitä, ettei isien nykyinen osuus vanhempainvapaasta pitene, eikä nuorten naisten työmarkkinasema parane. Flopista kertonut Saarikko vetosi ensin rahapulaan, mutta esimerkiksi ulkoministeri Timo Soini julisti sunnuntaina rehellisemmin, että kyse on ideologiasta: ”Sininen ei aja punaista politiikkaa”.

Oma lukunsa on perinteisen ja sosiaalisen median puolella jo tutuksi tullut kokoomuslainen viestintäinferno, jonka kohteiksi Saarikko ja keskusta lukittuivat. Aito pettymys on yksi asia, mutta kokoomuslainen räyhätyyli kokonaan toinen.

Vuorollaan kokoomuksen kyljessä hallituksessa ovat käyneet pettymässä niin SDP kuin keskustakin.

Esimerkiksi tunnustuksellinen kokoomuksen, RKP:n ja vihreiden yhteisrintaman kannattaja, Espoon vihreiden puheenjohtaja Timo Kilpiäinen puuskahti tympääntyneenä, että kokoomuksen jatkuva voimainnäyttö ja mustamaalaaminen alkavat epäilyttää jo häntäkin. Vuorollaan kokoomuksen kyljessä hallituksessa ovat käyneet pettymässä niin SDP kuin keskustakin. Saarikkokin hätkähti ainakin sen verran vyörytyksestä, että syyllisiksi löytyivät myöhemmin myös työmarkkinajärjestöt.

Perhevapaauudistuksessa niin keskustaa kuin sinisiäkin riepoivat leikkaukset kotihoidontukeen. Soini määritteli, ettei uudistusta voi tehdä ”perheiden itsemääräämisoikeutta sortamalla”.

Elämänkatsomuksellista konservatiivisuutta ei taida päästä pakoon. Pääministeripuolue keskustan nihkeilyssä kyse on myös koetusta kakkosviulun soittamisesta hallituksessa, puolueen vaikeasta kannatustilanteesta ja penkin alle menneistä presidentinvaaleista, joiden kiusallisena häntänä roikkuu vanha isäntä Paavo Väyrynen.

Asiat linkittyvät niin, että keskustan johdossa arvellaan, ettei puolue kestä yhtään enempää keskustan taantumuksellisimman väen kiukkua. Väyrysen myyräntyölle keskustan vaalimenestyksen tärvelemiseksi ei haluta antaa lisää siimaa. Lähellä vaaleja suurten uudistusten tekeminen on tunnetusti vaikeaa, jos kohta ne eivät ole helppoja vaalien jälkeenkään.

Mutta kuka ajattelisi lapsia?

Demokraatti