Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Työmarkkinat

”Iso osa potentiaalista jää käyttämättä” – tyttöjä yritetään houkutella nyt tekniikan alalle

Istock

Suomalaiset tytöt pärjäävät kansainvälisten mittausten mukaan matemaattis-luonnontieteellisissä aineissa erinomaisesti. Vuonna 2015 Pisa-tutkimuksen tulos muun muassa osoitti, että tytöt ovat poikia selvästi parempia molempien aineiden osaamisessa.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

Insinööriliitto on huolissaan siitä, että silti harva tyttö hakeutuu opiskelemaan ja työskentelemään tekniikan alalle.

– Iso osa potentiaalista jää käyttämättä, jos kaikki parhaat matemaattis-luonnontieteellisten aineiden osaajat eivät hakeudu alalle, Insinööriliiton erityisasiantuntija Mikko Valtonen harmittelee.

Viime vuonna tekniikan alalla amk-tutkintoa opiskelevista oli naisia 17 prosenttia. Tietojenkäsittelyä ja tietoliikennettä eli ict-alaa opiskelevista oli naisia vajaat 18 prosenttia. Tiedot käyvät ilmi opetushallinnon tilastopalvelusta Vipusesta.

Tilanne ei ole tasoittunut useisiin vuosiin. Vuonna 2014 naisten osuus tekniikan alalla oli 16 prosenttia, ja vuonna 2010 se oli 17 prosenttia.

Muutosta ei näytä tapahtuvan lähivuosina. Vuonna 2016 tehty Nuorisobarometri selvitti nuorten toiveammatteja, ja jakauma heijasteli nykytilannetta.

– Ict-ala miehistyy jopa entisestään, jos nuorten toiveammatit toteutuvat, Valtonen summaa.

”Sukupuolittuneisuus on ongelma yhteiskunnallisestakin näkökulmasta.”

Syytä naisten pienelle osuudelle tekniikan alalla ei ole tarkkaan tutkittu. Valtonen muistuttaa, ettei ole mitään syytä, miksi ala ei sopisi tytöille. Naiset valmistuvat tekniikan alalla ja etenkin ict-alalla selvästi miehiä useammin tavoiteajassa.

– Sukupuolittuneisuus johtuu historiasta, mielikuvista ja koulutuksen periytyvyydestä, Valtonen arvioi.

Tekniikan alan tilanne heijastelee muuta suomalaista yhteiskuntaa. Ammatit ovat Suomessa vahvasti jakautuneet sukupuolten mukaan.

– Sukupuolittuneisuus on ongelma yhteiskunnallisestakin näkökulmasta. Se vaikuttaa palkka-tasa-arvoon ja eläkkeiden suuruuteen, Valtonen muistuttaa.

Seinäjoen ammattikorkeakoululla ensi maanantaina järjestettävä Tytöt ja tekniikka -seminaari hakee tilanteeseen ratkaisuja. Tilaisuuden järjestävät Insinööriliitto, Seinäjoen ammattikorkeakoulu ja Seinäjoen kaupunki. Tilaisuus on osa Insinööriliiton 100-vuotisjuhlavuoden valtakunnallista Tytöt ja tekniikka -seminaarisarjaa.

– Seminaarilla haluamme nostaa aiheen yleiseen keskusteluun, etsiä ratkaisuja siihen ja sitoutua niihin, Insinööriliitto toteaa tiedotteessaan.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Lisää aiheesta

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Rane Aunimo

Päätoimittajalta
25.6.2020
Tapaus Mäenpää: Puheet on nyt pidetty, on aika painaa nappia – historia kyllä muistaa, kuinka kansanedustajat perjantaina äänestävät
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE