Talous

Iso vuokravälittäjä: Opiskelijoiden uusi asumistuki suorastaan painajaismainen

Lehtikuva / Roni Rekomaa
Opiskelijat katsastelevat päänsijaa juuri näinä aikana.
Lehtikuva / Roni Rekomaa
Opiskelijat katsastelevat päänsijaa juuri näinä aikana.
Lehtikuva / Roni Rekomaa
Opiskelijat katsastelevat päänsijaa juuri näinä aikana.

Yksiöiden kysyntä vuokramarkkinoilla on edelleen suurempaa kuin tarjonta. Tämä näkyy yksiöiden vuokrien nousuna ja siinä, että moni vuokralainen joutuu tyytymään asuntoon, joka ei kaikilta osin vastaa hänen tarpeitaan, toteaa iso yksityinen vuokra-asuntojen välittäjä Vuokraturva Oy.

– Kaksioiden runsas uudisrakentaminen on lisännyt kaksioiden tarjontaa paikoin jopa yli kysynnän. Asuntosijoittajan näkökulmasta kaksion vuokraamiseen liittyy siksi nyt keskimäärin selvästi enemmän toteutuvaan vuokratasoon ja tyhjiin kuukausiin liittyvää epävarmuutta kuin yksiön vuokraamiseen. Tämä on tehnyt yksiöistä sijoittajille entistäkin kiinnostavampia sijoituskohteita ja nostanut yksiöiden varsin kovia kauppahintoja entisestään.

Suurempia vuokra-asuntoja on tarjolla hyvin ja vaihtoehtoja runsaasti.

– Opiskelijat siirtyivät elokuun alusta opiskelijoiden asumislisän piiristä yleisen asumistuen piiriin. Tämä muutos jopa tuplasi tuen, jota yksittäinen opiskelija voi asumiseensa saada. Samalla muutos tiukensi asumistuen saamista kimppa-asunnoissa, koska kämppikset tulkitaan herkästi samaan ruokakuntaan kuuluviksi ja toisen tulot vievät toisen tuet.

Ottaen huomioon Kelan arvovaltaisesti pääjohtaja Elli Aaltosen ja hänen edeltäjänsä Liisa Hyssälän suulla viimeisen vuoden aikana esittämän huolen maksetun asumistuen määrän kestämättömän nopeasta kasvusta, tällainen muutos opiskelijoiden asumistukeen on maksettavan asumistuen kokonaismäärän kannalta suorastaan painajaismainen.

– Opiskelijoiden asumistuen muutos ohjaa opiskelijoita pois edullisista kimppakämpistä, joissa asumisen tukeminen olisi yhteiskunnalle halvinta. Muutos ohjaa opiskelijat vuokraamaan yksiöitä ja jopa kaksioita, joihin asumistukea saa hankaluuksitta ja paljon enemmän kuin ennen. Samalla kysyntää ohjautuu pois isoista yhteiskäytössä olevista vuokra-asunnoista, joita on hyvin tarjolla, kohdistumaan pieniin vuokra-asuntoihin, joista on pulaa.

– Hyvin alkeellinenkin syy-seuraus -suhteiden hahmottaminen paljastaa, että tällainen muutos kiihdyttää väistämättä asumistukikustannuksien ennestäänkin kestämättömän nopeaa kasvua. Onkin yllättävää, että Kela ei ole tiettävästi edes yrittänyt huolehtia siitä, että Suomessa vielä kovin vanhanaikaisesti ymmärretyn ruokakunta-käsitteen merkitystä olisi samalla päivitetty tämän muutoksen yhteydessä, Vuokraturva jyrisee..

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat