Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

Israel sanoo torjuneensa Iranin iskut – Suomi tuomitsee Iranin hyökkäykset

Lehtikuva / AFP
Jerusalemin keskustassa oli sunnuntaiaamuna 14. huhtikuuta rauhallista Iranin iskuista huolimatta.

Israelin asevoimat kertoo torjuneensa lauantain ja sunnuntain välisenä yönä lähes kaikki Iranin etähyökkäykset ja ohjusiskut. Asevoimien mukaan valtaosa Iranin Israelia kohti lähettämistä paristasadasta lennokista ja lukuisista ohjuksista saatiin tuhottua.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Iran laukaisi lauantai-illasta alkaen Israelin alueelle ohjuksia ja lähetti matkaan miehittämättömiä räjähdelennokkeja. Hyökkäystä kesti viitisen tuntia, ja siinä loukkaantui Israelissa yksi ihminen – hänkin mediatietojen mukaan todennäköisesti torjuntaohjuksen sirpaleista.

Kansalaisia oli Israelissa aluksi neuvottu pysymään väestönsuojien lähettyvillä, mutta hälytykset peruttiin varhain sunnuntaiaamuna. Israelin ilmatila on myös sunnuntaina ollut jälleen auki lentoliikenteelle.

Israelin asevoimien mukaan ainoastaan joitakin ballistisia ohjuksia läpäisi puolustuksen. Yksi sotilastukikohta vaurioitui, mutta on Israelin mukaan silti edelleen toimintakunnossa.

VAIKKA Iranin iskut ovat laantuneet, Israelin puolustusministeri Yoav Gallant sanoo armeijan pysyvän edelleen valmiudessa.

Iranin tukema Hizbollah-äärijärjestö on samaan aikaan ampunut Libanonista joitain raketteja Israelin miehittämää Golania kohti. Myös Jemenin huthikapinallisten kerrotaan osallistuneen iskuun omilla lennokeillaan.

Yhdysvallatkin auttoi Israelia pudottamaan ohjuksia ja lennokkeja, sanoo Yhdysvaltain presidentti Joe Biden.

SUOMEN valtiojohto on tuominnut Iranin iskut. Asiasta kirjoittavat viestipalvelu X:ssä sekä presidentti että pääministeri.

Presidentti Alexander Stubb kirjoitti X-päivityksessään, että Suomi tuomitsee jyrkästi Iranin vastuuttoman hyökkäyksen Israelia vastaan. Presidentti kehottaa kaikkia osapuolia maltillisuuteen.

Myös pääministeri Petteri Orpo (kok.) vetoaa siihen, että kaikki osapuolet osoittaisivat pidättyväisyyttä, eikä tilanne pääsisi eskaloitumaan.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE