Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Israel tuhoaa surutta EU:n rahoittamia rakennuksia – suomalaismeppi väläyttää pakotteita

YK:n mukaan Israel on tuhonnut tänä vuonna jo yli 500 rakennelmaa, joista 20-30 prosenttia on EU:n tai sen jäsenmaiden rahoittamia.

Euroopan parlamentti keskusteli täysistuntoviikolla EU:n rahoittamista rakennuksista, joita Israel tuhoaa kiihtyvällä tahdilla Länsirannalla. Kohteina on muun muassa koteja, kouluja, leikkikenttiä, kaivoja, aurinkopaneeleja, vessoja ja muita tavallisille siviileille elintärkeitä rakenteita.

YK:n mukaan tuhottuja rakennuksia on tänä vuonna jo 522. 20–30 prosenttia niistä on EU:n tai sen jäsenmaiden rahoittamia.

EU:n ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja Federica Mogherini totesi keskustelussa, että Israelin on korvattava tuhoamansa ja takavarikoimansa rakennukset.

Europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natri (sd.) on samaa mieltä Mogherinin kanssa.

– Kyse on EU:n veronmaksajien rahojen ohella eritoten palestiinalaisten siviilien elämästä.

Noin 2 000 EU:n rahoittamaa rakennusta ja rakennetta on tällä hetkellä välittömän tuhoamisuhan alla. Välitön tuhoamisuhka tarkoittaa, että Israel on esimerkiksi antanut rakennuksista virallisen tuhoamismääräyksen.

Israelin toiminta ei edistä rauhanprosessia.

Komissio ei ole suostunut kertomaan esimerkiksi sitä, mikä on tuhoamisuhan alla olevien rakennusten ja rakenteiden arvo.

– Saamiemme diplomaattilähteiden mukaan se on hieman yli neljä miljoonaa euroa, Kumpula-Natri sanoo.

Suomalaismeppi jätti jo helmikuussa Euroopan komissiolle kirjallisen kysymyksen EU:n rahoittaman omaisuuden tuhoamisesta sekä Israelin kanssa käytyjen, huonosti edenneiden neuvottelujen edistymisestä.

Vastauksen olisi pitänyt tulla kuudessa viikossa, mutta sitä ei ole saatu 12 viikon jälkeenkään. Kumpula-Natri pitää komission toimintaa käsittämättömänä.

– Samaan aikaan kun Israel viivyttää neuvotteluita EU:n kanssa se koko ajan tuhoaa rakennuksia palestiinalaisalueilla. Israelin toiminta ei edistä rauhanprosessia vaan lisää jännitteitä ja radikalisaatiota.

EU vastustaa Israelin siirtokuntapolitiikkaa, Israelin rakentamaa muuria sekä Israelin toimeenpanemia kansansiirtoja ja pakkomuuttoja.

– Mikäli Israel ei lopeta laittomien siirtokuntien laajentamista ja siviilien kotien tuhoamista, EU:n on asetettava sille esimerkiksi taloudellisia tai diplomaattisia pakotteita, Kumpula-Natri esittää.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE