Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Israelin vaalit: Työväenpuolueen Herzog haastaa Netanjahun

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu on ollut pitkään vallassa.

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu, 65, ei tainnut aavistaa, miten tiukoille hän joutuu, kun määräsi joulukuussa ennenaikaiset parlamenttivaalit.

Demokraatti.fi/STT

Viikko ennen vaaleja julkistetut kyselyt kertovat, että keskustavasemmistolainen sionistiunioni on oikeistolaisen pääministeripuolue Likudin edellä, uutisoi englanninkielinen Haaretz-lehti.

Likudin kannatus on perinteisesti ollut vahvaa tietyn pienituloisen joukon keskuudessa, mutta ainakin osa kannattajista näyttää nyt empivän.

Kun Netanjahu vieraili äskettäin torilla, kahvin hänelle myynyt yrittäjä kertoi antaneensa tarkoituksella vaihtorahoina kourallisen kolikoita.

– Oli tärkeää muistuttaa hänelle, että hänen puhuessa Iranin ydinuhasta me pienyrittäjät taistelemme päivittäin saadaksemme edes vähän vaihtorahaa, nainen kommentoi uutistoimisto Reutersille.

Jerusalemilaisessa yliopistossa toimiva politiikan tutkija havainnoikin, että osa köyhemmästä väestä on alkanut vieraantua politiikasta.

– Netanjahun vastaisuus ei välttämättä saa ihmisiä äänestämään toista puoluetta. Saattaa olla, että he jättävät kokonaan äänestämättä, Gideon Rahat sanoi Reutersille.

Toista tietä etsitään

Ulkopolitiikka on Israelissa perinteisesti tärkein vaaliteema. Rinnalle on kuitenkin kirimässä joukko sisäpoliittisia kysymyksiä.

Tutkija Mari Neuvonen arvioi, että maassa on viime vaaleista lähtien virinnyt maltillinen suuntaus, jossa halutaan sopia naapureiden kanssa ja keskittyä Israelin talouteen ja työllisyyteen.

– Netanjahu on ollut pitkään vallassa, ja se on tuottanut sotia toisensa jälkeen. Nyt näyttäisi olevan kysyntää sille, että koetettaisiin jotain toista tietä.

Kovaa ulkopoliittista linjaa ajavan Netanjahun vahvin vastustaja vaaleissa on työväenpuolueen johtaja Isaac Herzog. 54-vuotias asianajaja lukeutuu Israelin ”siniverisiin”: hän on entisen presidentin poika ja kuuluisan rabbin pojanpoika.

Herzog on liittountut sionistiunionin puitteissa keskustalaisen ex-oikeusministerin Tzipni Livnin kanssa. Kaksikko muun muassa kannattaa rauhanneuvotteluja palestiinalaisten kanssa.

Irania pelätään

Vaalien suuria kysymyksiä on Iranin pelko. Irania pidetään Israelissa yleisesti maan suurimpana vihollisena.
Pääministeri Netanjahu matkasi äskettäin Yhdysvaltoihin varoittamaan kongressia Iranin ydinsopimuksen vaaroista. Vaalitempuksi tulkittu puhematka saattoi kääntyä Netanjahua vastaan, sillä se tuli paljastaneeksi, miten kehnolla tolalla Israelin ja tärkeimmän liittolaismaan johtajan, presidentti Barack Obaman välit ovat. Tämä voi koitua Herzogin hyväksi.

Tutkija Mari Neuvonen arvioi, että Herzogin voitto ja nousu johtoon voisi antaa uutta pontta Lähi-idän rauhanneuvotteluille.

– Herzogin johdolla neuvottelut saisivat luultavasti uutta legitimiteettiä ja uskoa palestiinalaisten ja Euroopan osalta. Israelin kansainvälinen asema ja arvostus varmaankin nousisivat.

Likudin häviö ei kuitenkaan välttämättä merkitse Netanjahun syrjäyttämistä. Israelin puoluekenttä on hajanainen, eikä mikään puolue voi hallita yksin. Netanjahulla on arveltu olevan Herzogia paremmat mahdollisuudet hallituskumppaneiden löytämiseen.

Jos hallitus kootaan entiselle pohjalle, Neuvonen uskoo vanhan linjan jatkuvan.

– On hyvin vaikea nähdä, että (siihen) tulisi mitään muutosta.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE