Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

Italian järistys vaati ainakin 120 kuolonuhria – puolet Amatricen kaupungista katosi

Amatricen kirkontornin kello pysähtyi näyttämään aikaa, jolloin järistys tapahtui. Kuin ihmeen kaupalla torni säilyi pystyssä hävityksen keskellä.

Italian maanjäristyksessä on kuollut ainakin 120 ihmistä, kertoo Italian pääministeri Matteo Renzi. Aikaisemmin vahvistettu uhriluku oli 73.

Keskiviikkona aamuyöllä sattuneen maanjäristyksen voimakkuus oli noin kuusi. Viranomaiset ovat kuvailleet järistystä samantapaiseksi kuin vuonna 2009 tapahtunut L’Aquilan maanjäristys, jossa kuoli noin 300 ihmistä.

Amatricen kirkon torni pysyi kuin ihmeen kaupalla pystyssä suuren osan pikkukaupunkia raunioituessa ympäriltä. Tornikellon viisarit pysähtyivät muistuttamaan tuhon iskeneen kaupunkiin keskiviikkona hieman puoli neljän jälkeen aamuyöllä.

– Puolet kaupungista on hävinnyt, kauhisteli pormestari Sergio Pirozzi.

Noin kuuden magnitudin järistys aiheutti tuhoja laajalla alueella keskisessä Italiassa. Viranomaisten vahvistama uhriluku nousi etsintöjen edistyessä hitaasti, mutta illalla voitiin vahvistaa yli 120 ihmisen saaneen surmansa.

Monia kateissa olevia ihmisiä etsittiin yhä katkenneiden liikenneyhteyksien päässä olevissa kylissä, ja uhrien määrän pelättiin nousevan. Lisäksi tuhannet ihmiset olivat menettäneet kotinsa ja oleskelivat taivasalla.

Amatrice ja muut vuoristoseudun kylät ovat kesäaikaan suosittuja lomailukohteita muun muassa kuumuutta pakeneville pääkaupunki Rooman asukkaille. Erityisen kovia järistyksessä koki esimerkiksi Pescara del Tronton pikkukylä, joka kylän pormestarin mukaan tuhoutui käytännössä kokonaan.

Lisää aiheesta

Suomen Rooman-suurlähetystön lähetystösihteeri Tapio Rantanen kertoi iltapäivällä STT:lle, että toistaiseksi ei ole tietoa ulkomaalaisista kuolonuhreista.

Koira osoittaa, että raunioiden alla on joku. Mutta koska se ei hauku, se tarkoittaa valitettavasti sitä, että kyseinen henkilö on todennäköisesti kuollut.

Pienessä Illican kylässä Guido Bordo odotteli veljensä kanssa pelastajia auttamaan siskoa ja tämän miestä, jotka olivat jääneet raunioiden alle.

– Emme ole kuulleet heidän ääntään, olemme kuulleet vain kissat. Siskon lapset onnistuttiin nostamaan esille, he ovat nyt sairaalassa, Bordo kertoi.

Domenico-veli ei enää elätellyt suuria toiveita siskon pelastumisesta.

– Pelkäsin pahinta ja olin oikeassa. En ymmärrä, miten hän olisi voinut selvitä tuolla alhaalla.

Toisaalla pelastajien ohjaama rauniokoira pysähtyi haistelemaan.

– Koira osoittaa, että raunioiden alla on joku. Mutta koska se ei hauku, se tarkoittaa valitettavasti sitä, että kyseinen henkilö on todennäköisesti kuollut, selvitti etsinnöissä avustanut Daniela Romanato.

Italian pääministeri Matteo Renzi perui matkansa Ranskaan ja matkusti sen sijaan maanjäristysalueelle samalla kun surunvalitteluja ja avuntarjouksia sateli maailmalta. Suomesta osanottonsa esitti pääministeri Juha Sipilä (kesk.).

Keskiviikon järistys ei ollut poikkeuksellisen voimakas, mutta tuhoja lisäsi ilmeisesti se, että järistys tapahtui matalalla noin kymmenen kilometrin syvyydessä. Maan vavahtelu tuntui vajaan 200 kilometrin päässä Roomassa saakka. Asiantuntijoiden mukaan alueella on syytä varautua pitkään jatkuviin jälkijäristyksiin.

Järistysalue sijaitsee pohjoiseen L’Aquilan kaupungista, joka vaurioitui pahoin vuoden 2009 maanjäristyksessä. Tuolloin varsinaista pääjäristystä edelsivät lukuisat pienet järistykset ja katastrofi johti lopulta syytteisiin tutkijoita ja virkamiehiä vastaan. Heidän katsottiin laiminlyöneen asukkaiden varoittamisen toteamalla, ettei välitöntä vaaraa suuresta järistyksestä ole.

Tuomioihin johtanutta oikeudenkäyntiä myös arvosteltiin sillä perusteella, ettei maanjäristysten ajankohdan tarkka ennustaminen ole ylipäänsä mahdollista eivätkä maanjäristykset voi olla kenenkään syytä.

L’Aquilan maajäristyksessä kuoli noin 300 ihmistä.

STT-AFP

Juttua päivitetty uhrien määrällä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE