Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

D-analyysit

Italian oppositio harppaa vasemmalle – tällainen on Elly Schlein, jonka selvä voitto toi heti tuhansia uusia jäseniä puolueeseen

LEHTIKUVA / AFP / VINCENZO PINTO
Ulkomaat

Liisa Liimatainen

Kirjoittaja on Italiassa asuva toimittaja.

Helmikuun viimeisinä päivinä Italian saappaankärjen edustalla tapahtunut haaksirikko ja Demokraattisen puolueen (PD) jäsenten ja sen kannattajien valitsema uusi puoluesihteeri Elly Schlein ovat siirtäneet Italian politiikan akselin selvästi vasemmalle.

Liisa Liimatainen

Schlein edustaa nuorempaa ja kansainvälisempää sukupolvea Italian tärkeimmässä oppositiopuolueessa. Hän on arvostellut terävästi parlamentissa Italian oikeistohallitusta sen suhtautumista veneillä Italiaan saapuviin maahanmuuttajiin mutta myös oikeistohallituksen politiikkaan yleensä.

HELMIKUUN 25. ja 26. päivän välisenä yönä suuri puinen vene hajosi Kalabrian maakunnan Crotonen läänin edustalla, kun se törmäsi vedenalaiseen karikkoon. Raivokkaan merenkäynnin ja karikkoisten rantojen vuoksi vain osa merihädässä keskellä yötä olleista pakolaisista pelastui.

Kun rannalle aamunkoitteessa saapuneet paikkakunnan kalastajat näkivät kymmenet ruumiit, he hälyttivät apua paikalle, mutta valtaosa haaksirikon kokeneista oli jo kuollut. Uhrien määrä on noussut jo 86 henkeen, sillä meri tuo rantaan ruumiita vielä nyt. Pelastuneita on 81 henkeä.

Kalabrian murhenäytelmä muistutti taas, että Italia ei voi olla näkemättä Afrikasta ja Aasiasta Eurooppaan pyrkivien ihmisten hätää. Neljää päivää aikaisemmin Turkista lähteneessä veneessä oli Afganistanista, Iranista, Syyriasta ja muista Läntisen Aasian maista parempaa elämää etsimään lähteneitä pakolaisia.

TÄMÄN vuoden alussa Italiaan rantautuneiden pakolaisten määrä on noussut huimasti. Il fatto quotidiano -päivälehden 9.1.2023 julkaiseman jutun mukaan pelkästään tämän vuoden ensimmäisen 9 päivän aikana Italiaan erilaisilla veneillä saapuneiden maahanmuuttajien määrä on kymmenkertaistunut, kun sitä verrataan edellisen vuoden lukuihin.

Ilmastonmuutos kasvattaa maastamuuttoa Afrikassa, koska maanviljely on mahdotonta laajoilla Afrikan alueilla. Afrikasta ja Aasiasta paetaan myös valtioiden sisäisiä konflikteja ja poliittista väkivaltaa.

Italiaan tämän vuoden yhdeksän ensimmäisen päivän aikana saapuneesta 3 673 maahanmuuttajista 54 prosenttia oli Italian rannikkovartioston pelastamia. Pääministeri Giorgio Melonin johtama oikeistohallitus puhuu koko ajan vain kansalaisjärjestöjen pelastamista maahanmuuttajista, vaikka niiden pelastamat henkilöt ovat alle kymmenen prosenttia Italian aluevesille saapuneista, merihätään joutuneista maahanmuuttajista.

Italian rannikkovartiosto pelastaa valtaosan merihätään joutuneista, koska sen mielestä hädässä olevien pelastaminen on yksi merenkulun perusperiaatteita. Italian oikeistohallitus sen sijaan väittää, että juuri kansalaisjärjestöjen pelastusoperaatiot saavat tuhannet Afrikasta ja Aasiasta parempaa elämää etsivät lähtemään liikkeelle.

Elly Schlein on Sveitsissä syntynyt, yhdysvaltalaisen isän ja italialaisen äidin tytär, jolla on kolme kansalaisuutta ja joka on avoimesti biseksuaalinen henkilö.

ELÄKKEELLÄ oleva rannikkovartioston amiraali kertoi Kalabrian tragedian jälkeen La Repubblica -lehden haastattelussa (2.3.2023), että Italian uuden hallituksen aikana pelastustoimet ovat vaikeutuneet.

Syynä on se, että sisäministeriölle on siirretty valtuuksia, jotka aikaisemmin kuuluivat rannikkovartiostolle. Ja nyt sisäministeriötä johtaa uusi sisäministeri Matteo Piantedosi, joka kilpailee aikaisemman sisäministerin Matteo Salvinin kanssa siitä, kumpi arvostelee aktiivisemmin maahanmuuttajia avustavia järjestöjä.

Juuri Italian oikeistohallituksen haluttomuus pelastaa merihädässä olevia maahanmuuttajia on antanut PD:n uudelle puoluesihteerille mahdollisuuden arvostella ankarasti pääministeri Melonin johtamaa hallitusta. Uusi puoluesihteeri on siirtänyt selvästi puoluetta vasemmalle.

Schleinin mielestä sisäministeri on vastuussa uhrien suuresta määrästä siksi, että ministeriön nihkeä suhtautuminen maahanmuuttajiin sai sen reagoimaan merihätään myöhään.

PD:N uuden johtajan kova kritiikki sai pääministeri Melonin lähettämään kirjeen EU:n ministerineuvoston ja komission puheenjohtajille. Meloni ei vaadi EU:lta muuttoliikkeen pysäyttämistä, koska sen laajuus on hänenkin mielestä juuri tämän aikakauden ilmiö. Italian pääministerin mielestä EU:n on löydettävä politiikka, jolla pysäytetään rikollisjärjestöjen harrastama ihmisten salakuljetus ja luodaan laillinen maahanmuuttopolitiikka.

Melonin mielestä EU tarvitsee yhteistä pakolaispolitiikkaa, johon kuuluu myös se, että EU auttaa konkreettisesti omien rajojensa ulkopuolella sotien ja luonnonkatastrofien uhreja ja luo näille laillisia humanitaarisia käytäviä, joiden kautta EU-maiden vastaanottamat pakolaiset otetaan vastaan turvallisesti.

Sen lisäksi myös EU-maihin työtä etsimään pyrkiville on luotava lailliset kanavat, jotta he eivät joudu turvautumaan rikollisjärjestöjen tarjoamiin keinoihin. Ja Italian pääministeri vaatii EU:lta nopeaa toimintaa, sillä ilmastonmuutos ja ankarat poliittiset ongelmat pakottavat entistä suuremman määrän kriisialueiden asukkaita lähtemään liikkeelle.

DEMOKRAATTISEN puolueen uuden puoluesihteerin selvä voitto jäsenten ja kannattajien vaaleissa on johtanut siihen, että Demokraattiseen puolueeseen kirjoittautui heti useita tuhansia uusia jäseniä ja sen kannatus nousi selvästi.

Elly Schlein on Sveitsissä syntynyt, yhdysvaltalaisen isän ja italialaisen äidin tytär, jolla on kolme kansalaisuutta ja joka on avoimesti biseksuaalinen henkilö. Muutos on suuri, sillä tähän saakka PD:n johtajat ovat luoneet kuvan hieman harmaasta, innottomasta puolueesta.

Schlein ei aja vain erilaisia oikeuksia. Hän vaatii yhteiskunnallista oikeudenmukaisuutta, minimipalkkojen soveltamista työmarkkinolla ja aktiivista asuntopolitiikkaa. Schleinin ansiosta itsensä aina vasemmalle sijoittaneet mutta politiikkaan pettyneet italialaiset toivovat, että Italia saa nyt todellisen opposition.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE