Demokraatin lukijaristeily 2018
Demokraatti Vappu 2018

Italian vaalien tulosta on vaikea ennakoida – parlamentti kesytti maan protestiliikkeen

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO
Vaalijulisteita Roomassa.

Kun Italian entinen pääministeri Silvio Berlusconi aikoinaan asettui ehdolle 1990-luvulla, yksi häntä äänestäneistä oli Roomassa asuva yrittäjä Luca Lanza.

Tämän vuoden parlamenttivaaleissa Berlusconin puolue on jälleen ehdolla, mutta Lanzan ääni menee viime vaaleissa äänivyöryn saaneelle protestipuolue Viiden tähden liikkeelle.

– Kun näet että ensin vallassa on Berlusconi, sitten Matteo Renzi, sitten joku muu eikä mikään muutu vaan päinvastoin menee aina vain huonommin, ymmärrät että Viiden tähden liike on ainoa vaihtoehto saada aikaan muutos tässä maassa. He ovat nuoria, uusia eivätkä vielä korruptoituneita, Lanza perustelee.

7 vuotta Suomessa asunut Lanza palasi Roomaan vuonna 2009. Hänen mielestään liikkeen pitäisi lähettää ensin kotiin epärehelliset poliitikot, sitten laiskottelevat valtion työntekijät. Rooman pormestariin Virginia Raggiin hän on tyytyväinen tähän kohdistuvasta rikostutkinnasta huolimatta.

– Suoraan sanottuna en edes tiedä liikkeen vaaliohjelman kaikkia 20 kohtaa. Minua eivät myöskään kiinnosta mahdolliset rikostutkinnat. Näen puolueen joka tapauksessa ainoana vaihtoehtona.

Viiden tähden liike on kuin luuranko.

– Viiden tähden liikkeestä on jäljellä menestyksekäs brändi, mutta se on kuin luuranko. Sisällä ei ole enää mitään siitä, mitä liike aiemmin oli, sanoo liikkeen entinen sisäpiiriläinen Nicola Biondo.

Biondo johti Viiden tähden liikkeen viestintää parlamentin alahuoneessa vuosina 2013–2014. Hänen ja Marco Canestrarin, liikkeen perustajien Beppe Grillon ja Gianroberto Casaleggion entisen oikean käden, kirjoittama kirja ”Supernova – Kuinka Viiden tähden liike tapettiin” julkaistiin viime syyskuussa.

Biondon mukaan liikkeellä ei ole pysyvää arvopohjaa, vaan se muuttaa jatkuvasti mieltään ja jättää äänestämättä jopa lakiehdotuksia, joita se on aiemmin tukenut.

Liikkeen pääministeriehdokas ja uusi johtaja on nuori ja kunnianhimoinen Luigi Di Maio. Koomikko Beppe Grillo on sen sijaan ottanut liikkeeseen etäisyyttä.

– Grillo on aina ollut vain tämän projektin megafoni, hänellä ei ole koskaan ollut poliittista vastuuta. Hän on showmies eikä poliitikko. Mitä enemmän liike muuttui puolueeksi, sitä vaikeampaa Grillon oli enää löytää itselleen paikkaa, Biondo selittää.

Liikkeen tarina tulee päättymään huonosti?

Italiassa järjestetään parlamenttivaalit ensi viikolla, 4. maaliskuuta.

Il Sole 24 Ore -talouslehden kaksi viikkoa ennen vaaleja teettämän kyselyn mukaan johdossa on keskustaoikeistolainen liittouma. Muun muassa Silvio Berlusconin Forza Italia -puolueesta ja Pohjoisen liitosta koostuvan liittouman ennustetaan saavan 34,7 prosenttia äänistä.

Keskustavasemmistolaiselle liittoumalle povataan puolestaan 27,4 prosenttia äänistä. Lähes 40 prosenttia italialaisista ei ole vielä päättänyt, ketä äänestää.

Vaalien lopputulosta on vaikea ennakoida myös siksi, että käytössä on uusi vaalilaki.

Biondon mukaan Viiden tähden liikkeen tarina tulee päättymään huonosti. Yksi syy on eturistiriita, joka syntyy siitä, että liikkeen logo ja verkossa oleva toiminta-alusta ovat edesmenneen Gianroberto Casaleggion pojan yrityksen omaisuutta.

– Tämä on erittäin vakava asia. Liike oli aina ehdottomasti politiikan ja yritysmaailman välistä eturistiriitaa vastaan.

Biondon mukaan motiivi kirjan kirjoittamiseen lähti rakkaudesta kaikkia niitä kohtaan, jotka ovat uskoneet liikkeeseen ja työskennelleet sen eteen vuosikausia. Hänen mukaansa puolueiden huono maine äänestäjien keskuudessa saa monet kääntymään protestiliikkeen puoleen.

– Mutta samalla annetaan paljon vastuuta liikkeelle, joka ei kykene käsittelemään sitä. Ennemmin tai myöhemmin äänestäjät pettyvät, ja pettymys tulee olemaan valtava.

– Viiden tähden liike on parlamentin suurin yksittäinen poliittinen ryhmä, jonka uskotaan saavan vaaleissa 29,4 prosentin ääniosuuden. Liikkeen periaatteena on ollut, ettei se liittoudu kenenkään kanssa. Viime aikoina periaate on alkanut joustaa.

Keskustelua aiheesta

Mediat: Pohjois-Korea-tapaamista suunnitellaan Suomeen

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / KCNA via KNS
NK News -sivuston mukaan Yhdysvaltojen sekä molempien Koreoiden edustajat neuvottelisivat Suomessa Pohjois-Korean ydinaseriisunnan ehdoista.

Yhdysvaltojen ja Pohjois-Korean edustajien kerrotaan suunnittelevan tapaamista Suomessa. Asiasta kertoi Suomessa ensin Yle.

Yhdysvaltalaisen, Pohjois-Koreaa seuraavan NK News -sivuston mukaan Yhdysvaltojen sekä molempien Koreoiden edustajat neuvottelisivat Suomessa Pohjois-Korean ydinaseriisunnan ehdoista.

Sivusto viittaa myös eteläkorealaisen TV Chosunin uutiseen, jonka mukaan Pohjois-Korean edustaja Ruotsissa vierailulla olevasta valtuuskunnasta tulisi seuraavaksi Suomeen. Suomessa asiasta kertoi ensin MTV, jonka mukaan Pohjois-Korean ulkoministeriön Yhdysvaltojen asioiden osaston varapääjohtaja saapuu Helsinkiin huomenna.

MTV:n tietojen tiedon mukaan kyse on niin sanotusta vapaamuotoisesta ja epävirallisesta tapaamisesta.

Suomen ulkoministeriö ei ole vahvistanut mediatietoja.

Keskustelua aiheesta

Lumentulo haittaa Lontoon lentoliikennettä – myös Suomen lentoja on peruttu

Kuva: Lehtikuva
Myös Finnairin lentoja Lontooseen on peruttu lumentulon vuoksi.

Lontoossa Heathrow’n lentokentällä on tänään peruttu yli sata lentoa lumentulon takia. Ongelmat vaikuttavat myös ainakin osaan Suomen-lennoista.

Finnairin kello kahden lento Helsinki-Vantaalta Heathrow’lle jouduttiin perumaan. Samaten on peruttu Helsinki-Vantaalle iltayhdeksän aikaan saapuva lento Heathrow’lta.

Finnair tiedottaa matkustajia tilanteesta, jonka lisäksi lisätietoja saa yhtiön nettisivuilta. Peruutusten lisäksi myöhästymiset ja ongelmat jatkoyhteyksissä Heathrow’lta ovat mahdollisia.

Keskustelua aiheesta

Taleban yritti iskeä turvallisuusjätin toimistoon Kabulissa – auto räjähti matkalla

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / WAKIL KOHSAR
Kabulissa räjähti autopommi keskellä ruuhka-aikaa.

Afganistanin pääkaupungissa Kabulissa tehtiin lauantaina autopommi-isku, jossa kuoli ainakin kaksi ihmistä ja haavoittui useita.

Taleban-liike ilmoitti olleensa iskun takana ja väitti, että uhrit olivat ”ulkomaalaisia miehittäjiä”. Viranomaisten mukaan kuolonuhrit olivat siviilejä.

Isku tapahtui aamuruuhkan aikaan. Afganistanin sisäministeriön mukaan itsemurhapommittajan kohteena oli ilmeisesti kansainvälisen G4S-turvallisuusyhtiön konttori. Jostain syystä auto kuitenkin räjähti jo matkalla sinne.

Itsemurhaisku oli neljäs Kabulissa kolmen viime viikon aikana. Väkivaltaisuuksien Afganistanissa odotetaan jälleen kiihtyvän kevään myötä.

(STT-AFP )

Keskustelua aiheesta

Järjestö: yli 150 000 ihmistä on paennut Syyrian Afrinista – hallituksen joukot moukaroivat myös Itä-Ghoutaa

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO Abdulmonam Eassa
Kuvassa Hamourian kaupunki Itä-Ghoutassa, jota hallituksen joukot ovat pommittaneet. Kuva 3.maaliskuuta 2018.

Syyriassa pako pohjoisesta Afrinin kaupungista kiihtyy. Sotaa seuraavan järjestön mukaan kaupungista on keskiviikosta lähtien paennut yli 150 000 ihmistä.

Afrinin aluetta hallitsevat kurdien YPG-joukot. Turkki pitää YPG:tä terroristijärjestönä ja on liki kahden kuukauden ajan hyökännyt voimalla sitä vastaan.

Syrian Observatory for Human Rights -järjestön mukaan Turkin ilmavoimat pommitti eilen myös Afrinin suurinta sairaalaa. Iskussa kuoli järjestön mukaan 16 siviiliä. Turkki on kiistänyt väitteen.

Itä-Ghoutasta paennut kymmeniätuhansia

Toisaalla Syyriassa hallituksen joukot ovat jatkaneet Itä-Ghoutan moukarointia pääkaupungin Damaskoksen liepeillä. Syrian Observatory for Human Rightsin mukaan ilmaiskuissa on tänään kuollut ainakin 30 siviiliä.

Ihmiset pakenevat myös Itä-Ghoutasta. Järjestön mukaan torstaista lähtien yli 40 000 siviiliä on paennut alueelta.

Itä-Ghouta on viimeinen merkittävä kapinallisalue Damaskoksen lähellä. Helmikuun puolivälin jälkeen hallituksen joukot ovat vallanneet siitä noin 70 prosenttia. Hyökkäyksessä on järjestön tietojen mukaan kuollut noin 1 400 siviiliä.

(STT-AFP )

Potkut kaksi päivää ennen eläkkeelle jäämistä – Trump iloitsi FBI:n ex-apulaisjohtajan irtisanomista Twitterissä

Andrew McCabe

Yhdysvalloissa presidentti Donald Trumpin kritisoima liittovaltion poliisin FBI:n entinen apulaisjohtaja on irtisanottu.

Oikeusministeri Jeff Sessions antoi Andrew McCabelle potkut vain kaksi päivää ennen kuin tämä aikoi jäädä eläkkeelle. Amerikkalaismedian mukaan irtisanominen vaarantaa ainakin osan hänen eläkkeestään.

Sessionsin mukaan FBI:n sisäisessä selvityksessä paljastui, että McCabe oli antanut luvatta lausuntoja medialle ja ollut epärehellinen oikeusministeriön tutkijalle.

Trump iloitsi McCaben potkuista Twitterissä.

– Andrew McCabe IRTISANOTTU, hieno päivä ahkerille miehille ja naisille FBI:ssa – hieno päivä demokratialle. Tekopyhä James Comey oli hänen pomonsa ja sai McCaben näyttämään kuoropojalta. Hän tiesi kaiken valheista ja korruptiosta FBI:n korkeimmilla tasoilla, Trump tviittasi.

Trump syytti Hillary Clintonin suojelemisesta

Comey oli FBI:n johtaja, jonka Trump irtisanoi viime vuoden toukokuussa. Comeyn potkujen jälkeen McCabe toimi FBI:n virkaatekevänä johtajana.

Trump on syyttänyt Comeyta ja McCabea puolueellisuudesta. Trumpin mukaan he suojelivat demokraattien presidenttiehdokasta Hillary Clintonia syytteiltä tämän käytettyä yksityistä sähköpostia ulkoministerinä.

McCabe on kiistänyt Sessionsin ja Trumpin syytökset. Hän sanoo joutuneensa Trumpin hallinnon ajojahdin kohteeksi.

– Kyseessä on laajempi yritys tahrata FBI:n, lainvalvojien sekä laajemmin tiedusteluasiantuntijoiden maine. Se on osa tämän hallinnon sotaa FBI:ta sekä erikoissyyttäjä (Robert Muellerin) tutkintaa vastaan, McCabe sanoi.

Mueller johtaa tutkintaa Venäjän väitetystä vaalivaikuttamisesta.

McCabe ilmoitti itse eroavansa tammikuun lopulla, mutta jäi FBI:n palkkalistoille maaliskuuhun asti saadakseen eläke-etuudet. Hän täyttää sunnuntaina 50 vuotta, minkä jälkeen hän olisi ollut oikeutettu varhaistettuun eläkkeeseen.

Keskustelua aiheesta