Itävalta valmistautuu vaaleihin – vuodessa ehti tapahtua paljon: vihreät hajosivat, vapauspuolue vajosi

Kuva: Lehtikuva

Pienen Itävallan presidentinvaalit nousivat viime vuonna yllättäen kovaksi uutisaiheeksi. Vihreiden Alexander Van der Bellen voitti lopulta uusinnan jälkeen vapauspuolueen vastaehdokkaan Norbert Hoferin. Euroopassa huokaistiin helpotuksesta: oikeistopopulismista oli saatu torjuntavoitto.

Ensi sunnuntaina Itävallassa äänestetään jälleen, tällä kertaa ennenaikaisissa parlamenttivaaleissa. Nyt poliittinen kenttä on kovin toisennäköinen. Vihreät ovat hajonneet, ja vapauspuolue (FPÖ) menettänyt suosituimman puoleen aseman.

Ykköspaikalle on noussut raketin tavoin Itävallan perinteinen keskustaoikeistolainen kansanpuolue (ÖVP), jonka 31-vuotiaasta johtajasta ja ulkoministeristä Sebastian Kurzista (kuvassa) tullee seuraava liittokansleri.

Todennäköisin hallituskumppani on vapauspuolue.

– Kannatuslukujen valossa tuntuu loogiselta, että niin siinä käy, sanoo yliopistonlehtori Johanna Rainio-Niemi Turun yliopistosta.

ÖVP:n erimielisyydet hallituskumppani sosialidemokraattien (SPÖ) kanssa johtivat toukokuussa päätökseen vaalien aikaistamisesta. SPÖ on sen jälkeen kompastellut erilaisissa skandaaleissa ja menettänyt kannatustaan selvästi.

Rainio-Niemen mukaan tilanne on erikoinen, sillä presidentinvaalit voittaneen Van der Bellenin tuessa oli selvä punavihreä sävy.

– Sekä vihreät että sosialidemokraatit ovat epäonnistuneet tämän tuen muuttamisessa kannatukseksi parlamenttivaaleissa.

Muu puoluekenttä on liukunut koti vapauspuolueen linjaa.

Vuonna 1999 Jörg Haiderin johtama vapauspuolue nousi Itävallan hallitukseen ja aiheutti Euroopassa laajaa kauhistelua. EU:n Itävalta-linjaa selvittämään pyydettiin myös presidentti Martti Ahtisaari.

– Ne ovat menneitä, nyt on muodostunut uusi normaali. Oikeistopopulistinen liike on ollut osa Itävallan politiikkaa niin kauan, että se ei ole enää mikään haaste tai uusi asia, Rainio-Niemi sanoo.

Hän arvelee, että Itävallassa tiukan paikan tullen jopa sosialidemokraatit olisivat valmiita hallitusyhteistyöhön FPÖ:n kanssa. Tämä ei kuitenkaan johdu siitä, että vapauspuolue olisi jotenkin muita Euroopan oikeistopopulistipuolueita maltillisempi. Muu puoluekenttä vain on liukunut kohti vapauspuolueen linjaa – ja samalla vienyt siltä ääniä.

Erityisesti näin on tehnyt kovan nousun kokenut ÖVP.

– Puheenjohtaja Sebastian Kurz on ollut hyvin suorasanainen maahanmuuttokysymyksissä, joissa vapauspuolue on päässyt aiemmin loistamaan.

Itävallalla ei ole mennyt taloudellisesti erityisen huonosti. Vaikka vaalikampanjassa on puhuttu niin hyvinvointivaltion kohtalosta kuin korkeasta verotuksesta, maahanmuutto on vuoden 2015 valtavan tulijoiden määrän jäljiltä yhä tärkein puheenaihe.

– Kaikki muut asiat ovat tällä hetkellä toissijaisia, kun äänestäjien huomiota tavoitellaan, Rainio-Niemi sanoo.

STT–NIILO SIMOJOKI

Jo kuudes Gandhi, nyt Rahul, kongressipuolueen johtoon

Kuva: Lehtikuva

Intiassa tärkein oppositiopuolue kongressipuolue jatkaa yhä Gandhien johtamana. Puolueen johdossa on aloittanut äitinsä Sonian jälkeen poika Rahul.

47-vuotias Rahul on jo kuudes samaan sukuun kuuluva kongressipuolueen johtaja. Hänen valintansa varmistui alkuviikosta.

Kongressipuolue on Intian perinteinen valtapuolue. Puolue koki pahan tappion vuoden 2014 parlamenttivaaleissa ja joutui oppositioon.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Liittovaltion tuomari puuttui Trumpin ehkäisypäätökseen

Yhdysvaltojen liittovaltion tuomari on estänyt Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin hallinnon päätöksen, joka vapauttaa osan työantajista tarjoamasta ilmaista ehkäisyä työntekijöilleen.

Niin kutsutun Obamacaren myötä työantajien on pitänyt tarjota työntekijöilleen ilmainen ehkäisy osana sairausvakuutusta. Ainoastaan uskonnolliset yhteisöt oli vapautettu ehkäisyn tarjoamisesta.

Trumpin hallinto päätti lokakuussa, että kaikki organisaatiot voivat kieltäytyä ilmaisun ehkäisyn tarjoamisesta uskonnollisesta ja moraalisesta syystä.

Demokraatit, naisten oikeuksia ajavat järjestöt, perhesuunnittelujärjestöt, synnytyslääkärit ja gynekologit vastustivat voimakkaasti Trumpin hallinnon päätöstä.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

USA:n puolustusministerin tyly viesti Pohjois-Korealle: Ette pysty iskemään manner-Yhdysvaltoihin

Kuva: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Yhdysvaltain puolustusministeri James Mattis ei usko, että Pohjois-Korean tämänhetkiset ballistiset mannertenväliset ohjukset pystyisivät iskemään Manner-Yhdysvaltoihin. Asiasta uutisoi muun muassa CNN.

Mattisin sanomiset ovat linjassa asiantuntijoiden kanssa, joiden mukaan Pohjois-Korean viimeisin ohjustesti ei osoita, että Pohjois-Korea voisi iskeä Yhdysvaltoihin.

Pohjois-Korea testasi marraskuun lopussa ohjuksia, jotka lensivät korkeammalla ja pidemmälle kuin mitkään aiemmat ohjukset. Pohjois-Korea lisäksi väitti, että sen Hwasong-15-ohjukset voivat kuljettaa ydinkärkiä minne tahansa Yhdysvaltoihin.

Trumpin ex-kampanjapäällikkö vapaaksi 10 000 000 dollarin takuita vastaan

Kuva: AFP - LEHTIKUVA / AFP

Yhdysvalloissa liittovaltion tuomari on vapauttanut presidentti Donald Trumpin entisen kampanjapäällikön Paul Manafortin kotiarestista 10 miljoonan dollarin takuita vastaan. Asiasta uutisoi muun muassa CNN.

Manafortin on kuitenkin pysyttävä kahden piirikunnan alueella Floridassa. Hänellä on lisäksi kotiintuloajat ja hänen liikkeitään tarkkaillaan gps-paikantimen avulla. Manafort voi matkustaa Washingtoniin oikeusjuttunsa käsittelyyn.

Manafort ei saa kuitenkaan mennä edes lähelle lentokenttiä, juna-asemia tai linja-autoasemia ilman tuomarin lupaa.

Manafort määrättiin lokakuussa kotiarestiin sen jälkeen, kun häntä vastaan nostettiin syytteet muun muassa rahanpesusta. Manafort on kiistänyt syytteet.

Keskustelua aiheesta

Hyppäisitkö kattoon, jos kuulisit, että avaruudessa on elämää? – Älä tee niin, eivät muutkaan tee

Kuva: Nasa
Eksoplaneetta aurinkonsa elonkehällä taiteilijan näkemyksenä.

Kautta aikojen on kuviteltu, mitä Maapallolla tapahtuisi, jos kuulisimme yhtäkkiä, että avaruudesta on löytynyt elämää. Kuuluisin fantasia lienee Orson Wellesin radiokuunnelma marsilaisista, joka aiheutti valtavan paniikin, koska ihmiset ottivat sen todesta. Sydämellisin fantasia lienee Steven Spielbergin vuonna 1982 ohjaama E.T., jossa maan ulkopuolinen olio ja pikkupoika kohtaavat. Kukaan ei panikoinut.

Jälkimmäisin kuvaelma lienee lähimpänä totuutta, jos fiktio muuttuisi fantasiaksi ainakin, jos on uskominen tähtieteellisen yhdistyksen URSA:n verkkojulkaisua Tähdet ja Avaruus.

– Ihmiskunta suhtautuisi positiivisesti avaruudesta löytyvään elämään, otsikoi T&A.

–  Jos maapallon ulkopuolelta löytyisi elämää, ihmiskunta olisi innoissaan eikä asiasta syntyisi paniikkia. Tähän tulokseen päätyi hiljattain tehty yhdysvaltalainen tutkimus, lehti kertoo..

– Käytännössä niin kauan kuin maapallon on tiedetty olevan vain yksi planeetta muiden joukossa, filosofit ja tutkijat ovat pohtineet Maan ulkopuolisen elämän mahdollisuutta, lehti kirjoittaa.

– Olemme aina myös spekuloineet sitä, millainen vaikutus vieraan elämän löytymisellä olisi yhteiskuntaamme. Varsinaisia tieteellisiä tutkimuksia ihmisten reaktioista on kuitenkin yllättävän vähän.

– Arizonan yliopistossa työskentelevä psykologi Michael Varnum kertoo löytäneensä vain yhden aiemman tieteellisen tutkimuksen, jossa ihmisiltä on kysytty miten he reagoisivat vieraan elämän löytymiseen.

Kaiken lisäksi kyseinen tutkimus oli tehty vuosikymmen sitten.

– On todella paljon todennäköisempää, että törmäämme outoihin itiöihin kuin alieneihin, Varnum näkee. Tästä syystä hän halusi teettää uusia tutkimuksia, joissa selvitetään ihmisten reaktioita mikrobitason elämän paljastumiseen.

Varnumin tutkimusten perusteella ihmiset suhtautuvat lehden mukaan vieraan elämän löytymiseen enemmän positiivisesti kuin negatiivisesti. Ihmiset myös keskittyvät enemmän mahdollisiin hyötyihin kuin riskeihin.

– Uskon, että on lohduttavaa tietää, ettei elämä ole vahinko joka sattui tapahtumaan vain täällä kerran, Varnum näkee.

– Ehkä sen ansiosta tuntisimme olevamme hieman vähemmän hauraita tai hieman vähemmän yksinäisiä laajassa avaruudessa.

Uusi teknologia on tuonut elämän mahdollisuuden lähemmäs kuin koskaan. Uudet menetelmät löytävät elinkelpoisiksi luokiteltavia planeettoja tuon tuostakin. Jollakin niistä on pakko olla elämää. Parhaillaankin kääntyy maasta teleskooppisilmiä kohti uutta.

Viime yö oli jälleen uskollisille odottelijoille herkkää aikaa, koska Nasa ilmoitti merkittävästä löydöstä. No, kovinkaan merkittävänä sitä ei voi pitää elämän löytymisen kannalta, koska kyse oli ”vain” tulikuumasta planeettalöydöstä, jossa ei voi olla ainakaan tuntemiamme elämänmuotoja.

Löytö oli kuitenkin merkittävä kahdella tapaa: Sen teki ensi kertaa Keppler-luotaimen jättiläismäistä datavuorta rouhinut Googlen insinöörien kehittämä tekoäly, jonka avulla epäinhimillisen suuri urakka oli mahdollinen. Löydöksiä tullee lisää, sillä teköäly kykenee ihmiseen verrattuna väsymättä läpikäymään uskomattomia datamääriä, jota avaruusluotain sille jatkuvasti lähettää louhittavaksi.