Demokraatin lukijaristeily 2018
Demokraatti Vappu 2018

Itävalta valmistautuu vaaleihin – vuodessa ehti tapahtua paljon: vihreät hajosivat, vapauspuolue vajosi

Kuva: Lehtikuva

Pienen Itävallan presidentinvaalit nousivat viime vuonna yllättäen kovaksi uutisaiheeksi. Vihreiden Alexander Van der Bellen voitti lopulta uusinnan jälkeen vapauspuolueen vastaehdokkaan Norbert Hoferin. Euroopassa huokaistiin helpotuksesta: oikeistopopulismista oli saatu torjuntavoitto.

Ensi sunnuntaina Itävallassa äänestetään jälleen, tällä kertaa ennenaikaisissa parlamenttivaaleissa. Nyt poliittinen kenttä on kovin toisennäköinen. Vihreät ovat hajonneet, ja vapauspuolue (FPÖ) menettänyt suosituimman puoleen aseman.

Ykköspaikalle on noussut raketin tavoin Itävallan perinteinen keskustaoikeistolainen kansanpuolue (ÖVP), jonka 31-vuotiaasta johtajasta ja ulkoministeristä Sebastian Kurzista (kuvassa) tullee seuraava liittokansleri.

Todennäköisin hallituskumppani on vapauspuolue.

– Kannatuslukujen valossa tuntuu loogiselta, että niin siinä käy, sanoo yliopistonlehtori Johanna Rainio-Niemi Turun yliopistosta.

ÖVP:n erimielisyydet hallituskumppani sosialidemokraattien (SPÖ) kanssa johtivat toukokuussa päätökseen vaalien aikaistamisesta. SPÖ on sen jälkeen kompastellut erilaisissa skandaaleissa ja menettänyt kannatustaan selvästi.

Rainio-Niemen mukaan tilanne on erikoinen, sillä presidentinvaalit voittaneen Van der Bellenin tuessa oli selvä punavihreä sävy.

– Sekä vihreät että sosialidemokraatit ovat epäonnistuneet tämän tuen muuttamisessa kannatukseksi parlamenttivaaleissa.

Muu puoluekenttä on liukunut koti vapauspuolueen linjaa.

Vuonna 1999 Jörg Haiderin johtama vapauspuolue nousi Itävallan hallitukseen ja aiheutti Euroopassa laajaa kauhistelua. EU:n Itävalta-linjaa selvittämään pyydettiin myös presidentti Martti Ahtisaari.

– Ne ovat menneitä, nyt on muodostunut uusi normaali. Oikeistopopulistinen liike on ollut osa Itävallan politiikkaa niin kauan, että se ei ole enää mikään haaste tai uusi asia, Rainio-Niemi sanoo.

Hän arvelee, että Itävallassa tiukan paikan tullen jopa sosialidemokraatit olisivat valmiita hallitusyhteistyöhön FPÖ:n kanssa. Tämä ei kuitenkaan johdu siitä, että vapauspuolue olisi jotenkin muita Euroopan oikeistopopulistipuolueita maltillisempi. Muu puoluekenttä vain on liukunut kohti vapauspuolueen linjaa – ja samalla vienyt siltä ääniä.

Erityisesti näin on tehnyt kovan nousun kokenut ÖVP.

– Puheenjohtaja Sebastian Kurz on ollut hyvin suorasanainen maahanmuuttokysymyksissä, joissa vapauspuolue on päässyt aiemmin loistamaan.

Itävallalla ei ole mennyt taloudellisesti erityisen huonosti. Vaikka vaalikampanjassa on puhuttu niin hyvinvointivaltion kohtalosta kuin korkeasta verotuksesta, maahanmuutto on vuoden 2015 valtavan tulijoiden määrän jäljiltä yhä tärkein puheenaihe.

– Kaikki muut asiat ovat tällä hetkellä toissijaisia, kun äänestäjien huomiota tavoitellaan, Rainio-Niemi sanoo.

STT–NIILO SIMOJOKI

Taleban yritti iskeä turvallisuusjätin toimistoon Kabulissa – auto räjähti matkalla

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / WAKIL KOHSAR
Kabulissa räjähti autopommi keskellä ruuhka-aikaa.

Afganistanin pääkaupungissa Kabulissa tehtiin lauantaina autopommi-isku, jossa kuoli ainakin kaksi ihmistä ja haavoittui useita.

Taleban-liike ilmoitti olleensa iskun takana ja väitti, että uhrit olivat ”ulkomaalaisia miehittäjiä”. Viranomaisten mukaan kuolonuhrit olivat siviilejä.

Isku tapahtui aamuruuhkan aikaan. Afganistanin sisäministeriön mukaan itsemurhapommittajan kohteena oli ilmeisesti kansainvälisen G4S-turvallisuusyhtiön konttori. Jostain syystä auto kuitenkin räjähti jo matkalla sinne.

Itsemurhaisku oli neljäs Kabulissa kolmen viime viikon aikana. Väkivaltaisuuksien Afganistanissa odotetaan jälleen kiihtyvän kevään myötä.

(STT-AFP )

Keskustelua aiheesta

Järjestö: yli 150 000 ihmistä on paennut Syyrian Afrinista – hallituksen joukot moukaroivat myös Itä-Ghoutaa

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO Abdulmonam Eassa
Kuvassa Hamourian kaupunki Itä-Ghoutassa, jota hallituksen joukot ovat pommittaneet. Kuva 3.maaliskuuta 2018.

Syyriassa pako pohjoisesta Afrinin kaupungista kiihtyy. Sotaa seuraavan järjestön mukaan kaupungista on keskiviikosta lähtien paennut yli 150 000 ihmistä.

Afrinin aluetta hallitsevat kurdien YPG-joukot. Turkki pitää YPG:tä terroristijärjestönä ja on liki kahden kuukauden ajan hyökännyt voimalla sitä vastaan.

Syrian Observatory for Human Rights -järjestön mukaan Turkin ilmavoimat pommitti eilen myös Afrinin suurinta sairaalaa. Iskussa kuoli järjestön mukaan 16 siviiliä. Turkki on kiistänyt väitteen.

Itä-Ghoutasta paennut kymmeniätuhansia

Toisaalla Syyriassa hallituksen joukot ovat jatkaneet Itä-Ghoutan moukarointia pääkaupungin Damaskoksen liepeillä. Syrian Observatory for Human Rightsin mukaan ilmaiskuissa on tänään kuollut ainakin 30 siviiliä.

Ihmiset pakenevat myös Itä-Ghoutasta. Järjestön mukaan torstaista lähtien yli 40 000 siviiliä on paennut alueelta.

Itä-Ghouta on viimeinen merkittävä kapinallisalue Damaskoksen lähellä. Helmikuun puolivälin jälkeen hallituksen joukot ovat vallanneet siitä noin 70 prosenttia. Hyökkäyksessä on järjestön tietojen mukaan kuollut noin 1 400 siviiliä.

(STT-AFP )

Potkut kaksi päivää ennen eläkkeelle jäämistä – Trump iloitsi FBI:n ex-apulaisjohtajan irtisanomista Twitterissä

Andrew McCabe

Yhdysvalloissa presidentti Donald Trumpin kritisoima liittovaltion poliisin FBI:n entinen apulaisjohtaja on irtisanottu.

Oikeusministeri Jeff Sessions antoi Andrew McCabelle potkut vain kaksi päivää ennen kuin tämä aikoi jäädä eläkkeelle. Amerikkalaismedian mukaan irtisanominen vaarantaa ainakin osan hänen eläkkeestään.

Sessionsin mukaan FBI:n sisäisessä selvityksessä paljastui, että McCabe oli antanut luvatta lausuntoja medialle ja ollut epärehellinen oikeusministeriön tutkijalle.

Trump iloitsi McCaben potkuista Twitterissä.

– Andrew McCabe IRTISANOTTU, hieno päivä ahkerille miehille ja naisille FBI:ssa – hieno päivä demokratialle. Tekopyhä James Comey oli hänen pomonsa ja sai McCaben näyttämään kuoropojalta. Hän tiesi kaiken valheista ja korruptiosta FBI:n korkeimmilla tasoilla, Trump tviittasi.

Trump syytti Hillary Clintonin suojelemisesta

Comey oli FBI:n johtaja, jonka Trump irtisanoi viime vuoden toukokuussa. Comeyn potkujen jälkeen McCabe toimi FBI:n virkaatekevänä johtajana.

Trump on syyttänyt Comeyta ja McCabea puolueellisuudesta. Trumpin mukaan he suojelivat demokraattien presidenttiehdokasta Hillary Clintonia syytteiltä tämän käytettyä yksityistä sähköpostia ulkoministerinä.

McCabe on kiistänyt Sessionsin ja Trumpin syytökset. Hän sanoo joutuneensa Trumpin hallinnon ajojahdin kohteeksi.

– Kyseessä on laajempi yritys tahrata FBI:n, lainvalvojien sekä laajemmin tiedusteluasiantuntijoiden maine. Se on osa tämän hallinnon sotaa FBI:ta sekä erikoissyyttäjä (Robert Muellerin) tutkintaa vastaan, McCabe sanoi.

Mueller johtaa tutkintaa Venäjän väitetystä vaalivaikuttamisesta.

McCabe ilmoitti itse eroavansa tammikuun lopulla, mutta jäi FBI:n palkkalistoille maaliskuuhun asti saadakseen eläke-etuudet. Hän täyttää sunnuntaina 50 vuotta, minkä jälkeen hän olisi ollut oikeutettu varhaistettuun eläkkeeseen.

Keskustelua aiheesta

Venäjän vastatoimi Britannialle – karkottaa 23 brittidiplomaattia

Kuva: Lehtikuva

Venäjä aikoo karkottaa 23 Britannian diplomaattia. Kyseessä on vastatoimi Britannian päätökselle karkottaa 23 venäläistä diplomaattia aiemmin tällä viikolla.

Britannia syyttää Venäjää venäläisen ex-kaksoisagentin ja tämän tyttären myrkyttämisestä.

Keskustelua aiheesta

Paralympiapronssia Suomeen! – Matti Suur-Hamari nappasi jo toisen mitalinsa

LEHTIKUVA / AFP PHOTO

Matti Suur-Hamari on sijoittunut paralympialaisissa kolmanneksi lumilautailun miesten banked slalom -kisassa. Mitali on Suur-Hamarille toinen Pyeongchangin paralympialaisista, sillä hän voitti aiemmin kisoissa lumilautacrossissa kultaa.

SB-LL2-luokassa kilpaillut Suur-Hamari laski kolmannella kierroksella ajan 49,51. Se nosti hänet Japanin Gurimu Naritan voittamassa banked slalomissa kolmanneksi. Suur-Hamari jäi kärjestä 0,83 sekuntia.