Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Itseään puukottaneiden tapaus järkyttää – Seta: “Ahdinko on todellinen”

Ihmisoikeusjärjestö Setan mukaan viime viikolla eduskuntatalon portailla itseään puukottaneiden henkilöiden tapaus tuo esille järkyttävällä tavalla sen ahdingon, jossa monet seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvat turvapaikanhakijat ovat.

– Venäjällä asuvien seksuaali- ja sukupuolivähemmistöhin kuuluvien ihmisten surkea ihmisoikeustilanne sekä heihin kohdistuva vaino, myös viranomaisten puolelta, ovat todellinen uhka.

Itseään puukottaneet henkilöt ovat Ilta-Sanomien mukaan venäläinen miespari. Pari on julkisuudessa esitettyjen tietojen mukaan saanut Suomesta kielteisen turvapaikkapäätöksen, mutta on hakenut turvapaikkaa vielä uudestaan. Teollaan miehet halusivat kiinnittää huomiota tilanteeseensa sekä turvapaikkaprosessiin.

Suomen tulee olla maa, jossa pystytään takaamaan yhdenvertainen ja turvallinen turvapaikkaprosessi.

Seta korostaa sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöön kuuluvien turvapaikanhakijoiden tulevan maista, joissa heihin kohdistuu vainoa niin valtion kuin yksityisten ihmisten, perheiden ja yhteisöjen toimesta.

– Ahdinko on todellinen ja siksi turvapaikkoja haetaan. Monet seksuaali- ja sukupuolivähemmistöhin kuuluvat ovat raportoineet lähtömaiden viranomaisväkivallasta eikä viranomaisiin luoteta, Setan pääkaupunkiseudulla toimivan jäsenjärjestön HeSetan toiminnanjohtaja Aaro Horsma sanoo.

– Suomen tulee olla maa, jossa viranomaiset pystyvät takaamaan heille yhdenvertaisen ja turvallisen turvapaikkaprosessin.

Lisää aiheesta

Traumaa, jota vuosia koettu vaino ja syrjintä aiheuttavat, huomioidaan tällä hetkellä hyvin vähän.

Turvapaikanhakijoiden tukityötä tekevän Horsman mukaan edellytyksenä on, että kaikilla viranomaisilla mukaan lukien Poliisin, Maahanmuuttoviraston ja  vastaanottokeskuksien työntekijöillä, on taito ja resurssit tarjota jokaiselle turvapaikanhakijalle heidän tarvitsema tieto ja tuki. Kolmannen sektorin toimijoiden kykyä tukea erityisryhmien tarpeita tulee myös vahvistaa.

– Traumaa, jota vuosia koettu vaino ja syrjintä aiheuttavat, ja sen avaaminen osana turvapaikanhakuprosessia huomioidaan tällä hetkellä hyvin vähän jos lainkaan.

– Peräänkuulutamme vastuunottoa viranomaisilta erityisen haavoittuvassa asemassa olevien seksuaali- ja sukupuolivähemmistöön kuuluvien turvapaikanhakijoiden tukemiseksi. He tarvitsevat kohdennettua psykososiaalista tukea ja turvallisen majoituksen, Horsma jatkaa.

Muun muassa yhdenvertaisuusvaltuutettu on kesällä kiinnittänyt turvapaikkaviranomaisten huomion seksuaalivähemmistöihin kuuluvien henkilöiden turvapaikkahakemusten arviointiin ja päätösten perusteluihin. Valtuutettu on korostanut viranomaisten selvittämisvelvollisuutta sekä muistuttanut siitä, että turvapaikkahakemuksissa pitää korostuvat siinä sekä hyvän hallinnon vaatimus että perus- ja ihmisoikeusmyönteinen laintulkinta.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE