Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Mielipiteet

Itsenäisyyspäivää uudistettava – esiin teemoja, jotka laventavat ja tarkentavat itsenäisyyden merkitystä

Itsenäisyyspäivän vietosta on Suomeen syntynyt erityinen perinne, joka toistuu samanlaisena vuosittain ja jokaisessa pitäjässä.

Matti Mustajärvi

Yrittäjä, Kaustinen

Suomalainen itsenäisyyspäivä alkaa usein jumalanpalveluksella ja käynnillä sankarihaudoilla, jossa pidetään puhe. Myöhemmin päivällä saatetaan viettää itsenäisyyspäiväjuhla, jossa pidetään puheita, kuunnellaan musiikkia ja kahvitellaan. Itsenäisyyspäivä päättyy Linnan juhliin, joita seurataan televisioista. Televisioista on aiemmin päivällä tullut Puolustusvoimain paraati, jota jotkut tahot seuraavat. Itsenäisyyspäivän tunnelma on varsin kolkko ja ei nappaa montakaan näihin osallistumaan.

Itselläni on aina ollut hakusessa, kuinka itsenäisyyspäivää viettäisin. En ole löytänyt sopivaa tapaa päivän viettoon. Edellä luetelluista kiinnostaa lähinnä Linnan juhlat, joka joidenkin haastatteluiden myötä laventaa päivän merkitystä.

Itsenäisyyspäivän teema on varsin sotaisan kylmä, joka varmaan entisestään korostuu Ukrainan sodan seurauksena. Suomalainen itsenäisyyspäivän vietto on sekoitus hautajaisista ja syntymäpäiväjuhlasta. Sotaveteraanin poikana ymmärrän toki menneiden sotienkin muistelun, mutta jotain uuttakin päivään tarvittaisiin.

Itsenäisyyspäivä asemoidaan käytyjen sotien ympärille ja kaikki muu vaikeiden vuosien jälkeen tapahtunut unohdetaan. Tarvittaisiin erilaisia vuosittaisia teemoja, jotka laventaisivat ja tarkentaisivat itsenäisyyden merkitystä. Teemavuosia voitaisiin järjestää esimerkiksi demokratian merkityksestä itsenäisyydelle, sivistyksen ja kulttuurin ylläpidosta tai sotien jälkeisestä jälleenrakennuksesta.

Erilaisia teemoja löytyisi muitakin lisäämään ymmärrystä, että itsenäisyys onkin elävä prosessi, jota yhdessä ylläpidetään. Esimerkiksi kansanedustajaehdokkaaksi ryhtyminen ja äänestäminen. Tavallisena työssäkäyvänä tai työttömänäkin oleva veronmaksaja on osa suurta itsenäisyystarinaamme.

Valtioneuvosto voisi ottaa kopin ja perustaa työryhmän miettimään uudenlaisen ja iloisemman itsenäisyyspäivän viettotapoja. Hyvää itsenäisyyspäivää!

Kirjoittaja on yrittäjä ja Pohjanmaan sos.dem. piirihallituksen jäsen Kaustiselta.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE