[pro_ad_display_adzone id=68868]

”Itsenäisyyssenaatti” irrotti Suomen Venäjästä tasan 100 vuotta sitten – valtioneuvosto kokoontui juhlaistuntoon pääministeri Sipilän johdolla

Kuva: LEHTIKUVA / HANDOUT / ERIC SUNDSTRÖM
P.E. Svinhufvudin ns. itsenäisyyssenaatti 1917. Vasen rivi edestä: Eero Yrjö Pehkonen, Juhani Arajärvi, Arthur Castren, Jalmar Castren ja Emil Setälä pöydän päässä P.E. Svinhufvud oikea rivi takaa: Kyösti Kallio, Onni Talas, Heikki Renvall, Alexander Frey ja Wilho Louhivuori.

Tänään on kulunut tasan sata vuotta siitä, kun Suomen senaatti eli maan hallitus antoi itsenäisyysjulistuksen. Sen kunniaksi valtioneuvosto on kokoontunut juhlaistuntoon pääministeri Juha Sipilän (kesk.) johdolla.

Sipilä kiitti STT:n mukaan juhlaistunnossa kaikkia itsenäisen Suomen hallituksia ja ministereitä. Hän toivoi puheessaan, että myös tulevaisuuden hallitukset rakentavat Suomea yhdessä.

STT kertoo, että Sipilän mukaan Suomen hallituksilla on oltava kykyä päätöksentekoon ja vastuunkantoon sekä uskallusta astua eteenpäin, vaikka maailma ympärillä horjuisi.

Kiinnostavana yksityiskohtana voi huomioida, että valtioneuvosto kokoontui juhlaistuntoon valtioneuvoston linnaan Smolnaan, joka tunnettiin kenraalikuvernöörin palatsina Suomen ollessa osa Venäjän keisarikuntaa. Kernaalikuvernöörillä tarkoitettiin tuolloin Suomessa keisaria edustavaa virkamiestä, joka toimi samalla senaatin puheenjohtajana sekä siviilihallinnon ja armeijan päällikkönä.

Svinhufvud esitti 4.12.1917 eduskunnalle hallituksen ilmoituksen.

Vuonna 1917 Suomen itsenäisyys oli noussut ajankohtaiseksi viimeistään Venäjän marraskuun vallankumouksen seurauksesta. Yleislakon aikana marraskuun alkupuolella Suomen eduskunta oli julistautunut äänin 127–68 korkeimman vallan haltijaksi. Äänestys merkitsi Suomen ja Venäjän yli satavuotisen valtioyhteyden purkautumista.

Uudessa tilanteessa välttämättömäksi muodostui myös hallituksen vaihtaminen. 27.11.1917 P. E. Svinhufvudin johtama, pelkästään porvarillisten ryhmien edustajistosta koottu ryhmä voitti Oskari Tokoin sosialidemokraattien hallituslistan.

Eduskunta nimittikin samana päivänä niin sanotun itsenäisyyssenaatin, jonka tärkein tehtävä oli irrottaa Suomi Venäjästä ja hankkia itsenäisyydelle kansainvälistä tunnustusta.

Marras-joulukuun vaihteessa itsenäisyyssenaatti päätyi sille kannalle, että itsenäisyyden julistamista ei tule enää lykätä. Ongelmaksi muodostui kuitenkin se, ettei Svinhufvudin johtama senaatti halunnut kääntyä Venäjällä valtaan nousseen bolševikkihallituksen puoleen. Tunnustamispyynnön esittäminen kansankomissaarien neuvostolle olisi näet tarkoittanut vallanpitäjien tosiasiallista tunnustamista.

P.E. Svinhufvudin johtaman itsenäisyyssenaatin 4. joulukuuta 1917 Suomen kansalle osoittama itsenäisyysjulistus.

Asia ratkaistiin siten, että Svinhufvud esitti 4.12.1917 eduskunnalle hallituksen ilmoituksen, jota myöhemmin on alettu kutsua itsenäisyysjulistukseksi. Eduskunta kokoontui 6.12. äänestämään esityksestä. Myös sosialidemokraateilla oli äänestykseen oma ehdotuksensa, sen mukaan Suomen riippumattomuuden toteuttamiseksi olisi pitänyt asettaa suomalais-venäläinen neuvottelukunta, joka olisi tehnyt ehdotuksia Suomen ja Venäjän suhteiden järjestämiseksi.

Tämä ei kuitenkaan vielä sinetöinyt Suomen itsenäisyyttä.

Svinhufvudin esitys voitti sosialidemokraattien vastaesityksen äänin 100–88 ja Svinhufvudin lausunto hyväksyttiin 6.12. viralliseksi itsenäisyysjulistukseksi. Tämä ei kuitenkaan vielä sinetöinyt Suomen itsenäisyyttä, vaan itsenäisyyssenaatin tuli vielä saada itsenäistymiselle ulkovaltojen hyväksyntä. Aluksi senaatti yritti hakea tunnustusta lännestä, tässä kuitenkaan onnistumatta. Ruotsi, Saksa sen enempää kuin muutkaan vallat eivät suostuneet tunnustamaan Suomea ennen Venäjää.

Lopulta joulukuun lopulla senaatti lähetti valtuuskunnan Pietariin ottamaan selvää bolševikkijohtaja V.I. Leninin kannasta. Sosialidemokraattien edustajat ehättivät kuitenkin edelle, ja K.H. Wiik, Edvard Gylling ja Kullervo Manner tapasivat Leninin jo 27.12. Lenin lupasikin tunnustaa Suomen itsenäisyyden.

Leninin hyväntahtoisuudesta lupauksessa ei kuitenkaan ollut kyse, sillä hän oli saanut sen käsityksen, että itsenäisyys kannustaisi Suomen työväestöä vallankumoukseen. ”Vapaan eroamisen” tarkoituksena oli pohjustaa pienten veljeskansojen myöhempää ”vapaata yhdentymistä”, poliittisen historian professori emeritus Osmo Jussila huomauttaa teoksessa Suomen poliittinen historia 1809-2009. 

31.12.1917 Svinhufvud sai viimein käteensä hyväksymisen Suomen itsenäisyydelle.

Lupaus toistettiin myös 28.12. Pietariin saapuneelle Svinhufvudin lähettämälle valtuuskunnalle. Kaksi päivää myöhemmin Pietariin saapui puolestaan nyt Svinhufvudin itsensä johtama valtuuskunta, joka antoi ”Venäjän hallitukselle” osoitetun kirjelmän Suomen itsenäistymisestä. Osoitus piti vielä isäntien pyynnöstä muuttaa ”Kansankomissaarien neuvostoksi”, Suomen poliittinen historia teoksesta ilmenee.

31.12.1917 Svinhufvud sai viimein käteensä neuvostohallituksen kirjallisen hyväksymisen Suomen itsenäisyydelle. Venäjän jälkeen Suomen tunnustivat 4.1.1918 Ruotsi ja Ranska. Itsenäisyyttä ei kuitenkaan keväällä 1918 päästy juhlistamaan Suomen ajautuessa sisällissotaan.

Artikkelissa on käytetty lähteenä Osmo Jussilan, Seppo Hentilän ja Jukka Nevakiven teosta Suomen poliittinen historia 1809-2009 (WSOY).

 

Miten tämä on voinut tapahtua? – Elokuvasäätiö ja Näyttelijäliitto järkyttyivät

Ylen tänään julkaisema laaja juttu ohjaaja Aku Louhimiehen työmetodeista kertoo vakavasta vallan väärinkäytöstä, sanoo Elokuvasäätiön toimitusjohtaja Lasse Saarinen STT:lle.

Saarinen pitää jutussa kuvattua toimintaa valitettavana ja tuomittavana.

– On vain niin masentavaa, jos alalla käyttäydytään näin. Ei sovellu mihinkään normaaliin työntekoon sellainen, että taitelija haluaa saavuttaa päämääränsä hinnalla millä hyvänsä.

Joukko eturivin suomalaisia naisnäyttelijöitä kertoo Ylen artikkelissa Louhimiehen käyttävän alistavia ja nöyryyttäviä ohjausmetodeja. Naisnäyttelijät kertovat toistuvasta, etenkin naisiin kohdistuvasta alistamisesta. Ylen haastattelemien naisten mukaan toistuva kaava oli, että Louhimies pyrki rikkomaan naisnäyttelijän itsetunnon muun muassa vähättelemällä näiden ammattitaitoa.

Saarisen mukaan se, että niin moni näyttelijä ja työryhmän jäsen on tullut julki omalla nimellään osoittaa, että väitteet eivät ole vailla pohjaa.

– Ohjaaja ei ole käyttäytynyt asiallisesti, ja tuotantoyhtiöt eivät nähtävästi ole huolehtineet työntekijöiden turvallisuudesta riittävän hyvin.

Näyttelijäliiton toiminnanjohtaja Elina Kuusikko kertoo järkyttyneensä uutisesta ja olevansa epätoivoinen.

– Miten tämä on voinut tapahtua? Kuusikko sanoo.

Hän lisää, että yksi mahdollistava tekijä voi olla alan rankka kilpailu.

– Pelon ilmapiiri. Kukaan ei uskalla kertoa, mitä ja missä tapahtuu. Ihmiset pelkäävät menettävänsä nykyisen tai seuraavan työnsä.

Kuusikko sanoo iloitsevansa siitä, että näyttelijät ovat pystyneet ottamaan väärinkäytöksiä puheeksi.

– Tosi hyvä, että kertovat asiasta. He ovat todella rohkeita. Arvostan sitä todella paljon.

Kuusikko ja Saarinen sanovat, että Ylen kertomat asiat tulivat heille uutena tietona.

Louhimies kokee epäonnistuneensa työilmapiirin luomisessa

Haastatellut naisnäyttelijät kieltäytyvät Ylen mukaan työskentelemästä enää Louhimiehen kanssa. Juttua varten Yle on haastatellut Pamela Tolaa, Jessica Grabowskya, Matleena Kuusniemeä, Pihla Viitalaa, Lotta Lehtikaria, Saija Lentosta, Rebecca Viitalaa ja Manuela Boscoa.

Louhimies on lähettänyt medialle vastineen Ylen julkaisemaan juttuun. Siinä hän sanoo, ettei voi eikä halua kiistää toisten tunteita ja muistoja. Osan tilanteista hän sanoo tunnistavansa, osasta hänellä on hyvin toisenlainen näkemys.

– Jutussa sekoittuvat myös yksityiset ja työhön liittyvät tilanteet, Louhimies kirjoittaa.

Yleisradion jutun luettuaan Louhimies sanoo kokeneensa, että on ohjaajana epäonnistunut työilmapiirin luomisessa. Hän sanoo tunteneensa surua siitä, että näyttelijät ovat kokeneet yhteistyön hänen kanssaan niin ahdistavana.

– Olen vilpittömän pahoillani siitä, että en ole tässä onnistunut, Louhimies kirjoittaa.

Näyttelijäliitto vaatii toimia – Elokuvasäätiö aikoo käsitellä asiaa

Kuusikko vaatii, että Elokuvasäätiö ja kulttuuriministeriö ryhtyvät toimiin näyttelijöihin kohdistuvien väärinkäytösten kitkemiseksi.

– Toivon, että tämä ei jää tähän. Elokuva-alalla on rakenteellisesti sellainen sopimus- ja toimintakulttuuri, että kaikki on mahdollista. Koko toimintakulttuuriin pitää puuttua. Elokuvia kuitenkin tehdään julkisella rahalla, sanoo Kuusikko.

Elokuvasäätiön Saarinen sanoo, että valtionavustuksia myöntävän säätiön on vaikea toimia, sillä se ei ole mukana elokuvanteossa käytännössä. Kysymykseen siitä, myöntääkö säätiö entiseen tapaan rahaa hankkeille, joissa Louhimies on ohjaajana, Saarinen ei osaa suoraan vastata.

– Meillä ei ole oikeudellisesti perustetta estää ketään hakemasta, lopputulos on kokonaisharkinnan tulos.

Saarinen lisää, että säätiö ei virallisesti voi ottaa julkisuudessa kerrottuja asioita huomioon. Hän kuitenkin pitää inhimillisenä, jos tällaiset asiat vaikuttavat.

– Se on sitten toinen asia, miten meidän esittelijämme suhtautuvat tällaisiin hakijoihin näin yleisesti ottaen.

Saarinen pitää selvänä, että säätiö joutuu käsittelemään nyt julki tulleita asioita.

– Tästä asiasta keskustellaan taatusti seuraavassa hallituksen kokouksessa.
STT–JECATERINA MANTSINEN

AVAINSANAT

Ministeri selvityttää palkka-avoimuuden – Työmarkkinakeskusjärjestöt: Perusteettomia palkkaeroja 10–17 prosentilla työpaikoista

Kuva: Thinkstock

Tasa-arvoasioista vastaava ministeri Annika Saarikko (kesk.) kertoi tänään asettavansa selvityshenkilön selvittämään palkka-avoimuutta. Selvityksessä kuvataan nykytila ja tehdään katsaus kansainvälisiin esimerkkeihin.

Työmarkkinakeskusjärjestöt tiedottivat tänään, että ne kaikki ovat osana kolmikantaista samapalkkaisuusohjelmaa toteuttaneet kyselyn tasa-arvosuunnitelmien ja palkkakartoitusten toimivuudesta työpaikoilla.

Kyselyn (2017) tulosten perusteella parannettavaa löytyy erityisesti tasa-arvosuunnitelmasta tiedottamisessa työpaikalla. Henkilöstön edustajien tietämys työpaikan tasa-arvosuunnitelmista, palkkakartoituksista ja toimenpiteistä oli usein puutteellista. Parannettavaa on myös suunnitelmassa sovittujen tasa-arvotoimenpiteiden seurannassa.

Työnantajajärjestöjen kyselyyn saatiin yhteensä 1071 ja palkansaajajärjestöjen kyselyyn 1654 vastausta. Työnantajajärjestöjen tulokset mittaavat tasa-arvosuunnitelman piirissä olevien työntekijöiden määrää. Palkansaajajärjestöjen tulokset mittaavat puolestaan suunnitelman piirissä olevien työpaikkojen määrää.

Tasa-arvosuunnitelman piirissä on työnantajakyselyn mukaan runsaat 90 prosenttia palkansaajista. Palkansaajakyselyn mukaan noin kahdessa kolmasosassa työpaikoista tasa-arvosuunnitelma on tehty. Noin viidennes henkilöstön edustajista ei osannut sanoa, onko suunnitelma tehty. Molempien kyselyjen mukaan osalla työpaikoista, joissa suunnitelmaa ei oltu vielä tehty, se on tarkoitus tehdä lähiaikoina.

Palkkakartoitus ja perusteettomien palkkaerojen korjaaminen osaksi tasa-arvotyötä.

Palkkakartoituksen piirissä on työnantajakyselyn mukaan 80 prosenttia palkansaajista. Palkansaajakyselyn mukaan vajaalla 40 prosentilla työpaikoista palkkakartoitus on tehty. Palkansaajavastaajista lähemmäs 30 prosenttia ei osannut sanoa, oliko kartoitus tehty tai tekeillä. Molempien kyselyjen mukaan osalla työpaikoista, joissa kartoitusta ei oltu vielä tehty, se on tarkoitus tehdä lähiaikoina.

Perusteettomia palkkaeroja naisten ja miesten välillä todettiin työnantajakyselyn mukaan noin 10 prosentilla työpaikoista niissä tilanteissa, joissa palkkakartoitus oli laadittu. Vastaavissa tilanteissa palkansaajakyselyn mukaan perusteettomia palkkaeroja todettiin noin 17 prosentilla työpaikoista. Lähemmäs 30 prosenttia palkansaajavastaajista ei osannut sanoa, oliko perusteettomia palkkaeroja esiintynyt.

Työnantajakyselyn mukaan perusteettomiin palkkaeroihin oli puututtu kaikissa tapauksissa. Palkansaajakyselyn mukaan perusteettomiin palkkaeroihin oli puututtu 30 prosentissa työpaikoista. Kolmasosa palkansaajavastaajista ei osannut sanoa, oliko perusteettomiin palkkaeroihin puututtu.

Tasa-arvosuunnittelun ei koettu parantaneen tasa-arvoa lainkaan noin viidenneksellä työpaikoista palkansaajakyselyn mukaan. Työnantajakyselyssä vastaava luku oli vajaa kahdeksan (8) prosenttia.

Työmarkkinakeskusjärjestöjen mukaan tasa-arvoon mahdollisesti liittyvistä ongelmista on tärkeää käydä avointa ja rehellistä keskustelua työpaikoilla.

Keskustelua aiheesta

[pro_ad_display_adzone id=139152]

Oikeus ilmaiseen puutiaisaivokuumerokotukseen laajenee

Ilmainen puutiaisaivokuumerokote on pian useamman saatavilla.

Kuun lopusta rokotteen voi saada maksutta henkilö, joka asuu tai oleskelee pitkään alueella, jossa puutiaisaivotulehduksen riski on korkea, kertoo sosiaali- ja terveysministeriö tiedotteessa.

Tällaisia alueita ovat muun muassa Lappeenrannan Sammonlahti, Kemin eteläiset osat, Raahen edustalla sijaitseva Preiskari ja Kotkan Kuutsalon saari.

Tähän mennessä ilmaisen rokotuksen on voinut saada Ahvenanmaalla, Paraisilla tai Simossa.

Keskustelua aiheesta

[pro_ad_display_adzone id=50534]

Ulkoministeriön edustaja Helsingin Pohjois-Korea-keskusteluista: ”Kokonaan oma prosessinsa”

Ulkoministeriön rakennus Helsingissä.

Suomen ulkoministeriön mukaan Helsingissä käytävissä Pohjois-Korea-keskusteluissa ei millään tavalla pohjusteta mahdollista huippukokousta Yhdysvaltojen ja Pohjois-Korean välillä.

Ulkoministeriön Amerikan ja Aasian osaston osastopäällikkö Kimmo Lähdevirta sanoo, ettei keskusteluilla ole myöskään mitään yhtymäkohtaa Ruotsissa käytyihin keskusteluihin.

Hänen mukaansa kyseessä on ”kokonaan oma akateemisen tason prosessinsa”, joka on ollut käynnissä jo muutaman vuoden.

Keskustelua aiheesta

[pro_ad_display_adzone id=50540]

Apulaisoikeusasiamies huolissaan julkisten tilojen syöpää aiheuttavasta kaasusta – ”Puutteellinen noudattaminen näyttää jatkuneen pitkään”

Apulaisoikeusasiamies Maija Sakslin toteaa, että työpaikkojen ja julkisten tilojen radonmittaukset näyttävät jääneen tekemättä suuressa osassa mittausvelvoitteen alaisista työpaikoista ja julkisista tiloista.

Julkisia tiloja ovat esimerkiksi koulut, päiväkodit, sairaalat, hoitolaitokset, asemarakennukset, kirjastot, seurakuntatilat sekä liikunta-, kerho- ja muut harrastetilat.

Tilanne on Sakslinin mukaan säteilylainsäädännön noudattamisen ja sen tarkoituksen toteutumisen kannalta varsin epätyydyttävä. Radonmittausvelvoitteen puutteellinen noudattaminen näyttää jatkuneen pitkään.

Radon on luonnossa esiintyvä näkymätön ja hajuton jalokaasu, jota vapautuu ilmaan maa- ja kallioperästä. Pitkäaikainen oleskelu sisäilmassa, jonka radonpitoisuus on korkea, lisää keuhkosyövän riskiä.

AOA Sakslin toteaa, että Säteilyturvakeskuksen (STUK) olisi valvovana viranomaisena syytä ryhtyä toimenpiteisiin valvontatoiminnan tehostamiseksi.

Valvonnan pitäisi nykyiseen verrattuna olla vaikuttavampaa ja tuloksellisempaa, kun otetaan huomioon mahdollisista sisäilman korkeista radonpitoisuuksista pitkäaikaisena altistuksena aiheutuva terveysriski.

Myös tiedottamista olisi perusteltua kehittää siten, että työnantajat mahdollisimman kattavasti tietäisivät mittausvelvoitteestaan.

Apulaisoikeusasiamiehen mukaan STUK:in tulisi myös vaikuttaa siihen, että valvonnassa voitaisiin mahdollisimman tehokkaasti tehdä yhteistyötä työsuojeluviranomaisten ja terveydensuojeluviranomaisten kanssa.

Keskustelua aiheesta

[pro_ad_display_adzone id=139162]