Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Itsensä työllistävä vai pakkoyrittäjä? – ”Ei pidä luoda väliinputoajien ryhmää”

Itsensä työllistäjiä eli yksinyrittäjiä, ammatinharjoittajia, freelancereita ja apurahansaaajia oli viime vuonna 152 000, kuusi prosenttia kaikista työllisistä. Joka viides heistä perusti yhden henkilön yrityksensä olosuhteiden pakottamana, esimerkiksi palkkatyön puutteessa.

Demokraatti.fi

Tilastokeskuksen selvitys tehtiin Kataisen hallituksen asettaman, työmarkkinoiden muutoksia kartoittavan Trendiryhmän toimeksiannosta.

– Itsensä työllistävän ja pakkoyrittäjän välille ei voida piirtää yhtäläisyysmerkkiä, sanoo Trendiryhmän puheenjohtaja Jenni Karjalainen, työministerin erityisavustaja.

Työryhmä on parhaillaan työstämässä loppuraporttiaan.

Työmarkkinoiden ja yritystoiminnan muutoksia, ulkoistamisia, pakkoyrittämistä ja näennäisyrittämistä pohdittaessa ei Karjalaisen mukaan olla tekemisissä helppojen asioiden kanssa.

– Siitä on päästy yhteisymmärrykseen, että työsuhteen, palkkatyön ja yrittäjyyden väliin ei pidä lainsäädännöllä luoda väliinputoajien ryhmää.

Itsensä työllistäviä oli viime vuonna kuusi prosenttia kaikista työllisistä. Määrän ennustetaan kasvavan ja useampi työskentelee tulevaisuudessa välillä palkansaajana, välillä yrittäjänä.

Karjalainen sanoo, että kyse on, miten työmarkkinoiden ja yrittäjyyden muutoksia voidaan hallita paremmin.

– On mietittävä, miten luodaan kehikko, jossa ihmisellä on riittävä sosiaaliturva, riittävä työsuhdeturva ja riittävä toimeentulo, Jenni Karjalainen listaa, koska liikkuvuus lisääntyy ja palkkapussi karttuu limittäin ja lomittain palkkatyöstä ja oman firman saamista toimeksiannoista työsuhteen ehtojen moninaishtuessa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE