Itsetyydytystä hallin katsomossa, roiseja tekstiviestejä – seksuaalinen ahdistelu on voimistelussa melko vähäistä, mutta sitä tapahtuu

Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen

Seksuaalinen häirintä tai ahdistelu on melko vähäistä, mutta sitä kuitenkin tapahtuu suomalaisessa voimistelussa ja yleisurheilussa, selviää STT:n teettämästä kyselystä. Yhteensä 584 vastaajasta 37 kertoo kokeneensa tai nähneensä seksuaalista häirintää tai ahdistelua.

Häirintä tai ahdistelu on ollut fyysistä tai sanallista tai molempia.

– Voimisteluhallilla on istunut joskus katsomossa mies tyydyttämässä itseään katsoessaan pikkutyttöjä, yksi vastaajista kertoo.

Muutama vastaaja sanoo saavansa epäasiallisia viestejä tai kommentteja kännykkään tai eri sosiaalisen median palveluihin.

– Kolme viikkoa sitten sain tekstiviestin, jossa luki seuraavaa: ”Vitsi kun tulisit hotelliin, niin saisit nauttia isosta ja paksusta kalusta”, eräs vastaaja kertoo.

Voimistelussa häirintää oli nähnyt tai kokenut 5 prosenttia vastaajista, yleisurheilussa 15. Voimistelijoiden vastauksia kertyi 531, yleisurheilijoiden 53.

Toisen voimistelulajin valmentaja sujautti kätensä perseeni alle ja puristi.

Monissa tapauksissa vastaajat ovat itse kokeneet fyysistä ahdistelua.

– Kilpailuiden jälkeen menimme porukalla baariin viettämään iltaa. Illan päätteeksi vaihtaessani sisäkenkiä ulkokenkiin keski-ikäinen, toisen voimistelulajin valmentaja sujautti kätensä perseeni alle ja puristi, yksi vastaaja kertoo.

Jotkut vastaajista arvelevat, ettei häirintään syyllistynyt henkilö tajunnut itse tehneensä mitään väärää. Monet vastaajat eivät häirinnän tai ahdistelun jälkeen tehneet sille mitään vaan lähtivät tilanteesta pois tai antoivat asian muuten olla.

Voimisteluliitto ja Suomen Urheiluliitto lähettivät viime viikolla urheilijoille kyselyn STT:n pyynnöstä. Vastaajilta kysyttiin ikähaarukka ja lisäksi se, ovatko he kokeneet tai nähneet seksuaalista häirintää tai ahdistelua. Lisäksi kysyttiin, milloin häirintää oli tapahtunut, millaista se oli, miten he olivat ahdistelutilanteessa toimineet ja miten häirintään tulisi puuttua.

Yksikin tapaus on liikaa.

Urheiluliitto alkaa miettiä toimia seksuaalisen häirinnän kitkemiseksi yleisurheilussa.

– Haluan käynnistää keskustelun ja miettiä toimia, miten pääsisimme parempaan tilanteeseen, SUL:n toimitusjohtaja Jarmo Mäkelä sanoo.

Voimisteluliiton pääsihteeri Maria Laakso toteaa, että ”onneksi lajissa ei kyselyn perusteella tapahdu tämän enempää häirintää.”

– Yksikin tapaus on liikaa. Töitä riittää vielä sen eteen, että häirintä ja ahdistelu saadaan kitkettyä pois, Laakso alleviivaa.

Laakso ja Mäkelä eivät ole itse olleet todistamassa seksuaalista häirintää tai ahdistelua.

– Seksuaalinen häirintä on asiana niin intiimi, että liitonkaan kanavia pitkin tapauksia ei ole tullut ilmi. Uskon kuitenkin, että yleisurheilussa urheilijoiden ihmissuhdeverkosto järjestökentällä on niin kattava, että he pystyvät sitä kautta avautumaan jollekin henkilölle ahdistelutapauksista, Mäkelä arvioi.

Hänen mukaansa yleisurheilu on sikäli hyvässä asemassa, että tytöt ja pojat ovat tottuneet keskinäiseen kanssakäymiseen jo varhain.

– Yleisurheilussa harjoitellaan ja kilpaillaan käytännössä aina samassa paikassa lasten urheilukouluista lähtien. Näin ollen tytöt ja pojat ovat oppineet luontevaan ja hyvään käyttäytymiskoodiston pienestä pitäen.

Rekka ja kolme henkilöautoa kolaroivat – viisi loukkaantui vakavasti Vantaalla

Vantaalla viisi ihmistä on loukkaantunut vakavasti ja kaksi lievästi, kun rekka ja kolme henkilöautoa kolaroivat Nelostiellä ennen iltakuutta. Nelostien eli Lahdentien liikenne etelän suuntaan ruuhkautui onnettomuuden jälkeen pahoin.

Nelostien liikenne Helsingin suuntaan oli onnettomuuden jälkeen kokonaan poikki noin kello 19.30:een asti, jolloin toinen etelään vievistä kaistoista saatiin avattua. Autoilijoita on kehotettua etsimään toistaiseksi korvaava ajoreitti.

Turma tapahtui Hakkilan kohdalla noin 300 metriä Kehä III:n liittymästä pohjoiseen.

Onnettomuuden yksityiskohdista tai syystä ei ole toistaiseksi tietoa.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

EK:n kohupomo, joka sanoin suomalaisten palkkojen olevan jopa 15 % liian korkeat, jatkaa tehtävässään

Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen

Elinkeinoelämän keskusliiton hallituksen puheenjohtajana jatkaa vuonna 2018 Elisa Oyj:n toimitusjohtaja Veli-Matti Mattila. Varapuheenjohtajina jatkavat Nokia Oyj:n hallituksen puheenjohtaja Risto Siilasmaa sekä Rukakeskus Oy /Pyhätunturi Oy:n hallituksen puheenjohtaja Kari Jussi Aho. Aho toimii edelleen myös EK:n Yrittäjävaltuuskunnan puheenjohtajana.

Mattila nosto kohun viime maaliskuussa sanomalla Helsingin Sanomien haastattelussa, että suomalaisten palkat ovat 10–15 prosenttia liian korkeat kilpailukyvyn kannalta. Mattilan mukaan kaikista työehdoista pitäisi sopia työpaikoilla johdon ja työntekijän välillä. Liittojen solmimat työehtosopimukset ovat vain välivaihe, hän sanoo.

AVAINSANAT

Rakennusjätettä kuljettanut kuorma-auto on kaatunut nurin Kehä III:lla – liikenne on ruuhkatunut

Rakennusjätettä kuljettanut kuorma-auto on kaatunut nurin Kehä III:lla Vantaan Porttipuistossa.

Rekka tukkii kaistat niin, että vain yhtä kaistaa pääsee lännen suuntaan. Liikenne on ruuhkautunut.

Onnettomuuspaikka sijaitsee Lahdenväylän liittymän ja Kuusikon liittymän välissä.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Taas rysähti: Savon Sanomissa alkavat yt-neuvottelut

Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen

Savon Sanomien toimituksessa alkavat yt-neuvottelut, jotka koskevat kaikkia toimituksellisia työntekijöitä. Neuvottelujen taustalla on muun muassa heikentynyt markkinatilanne.

Mahdollisten vähennysten lukumäärä ei ole vielä selvillä. Savon Median mukaan henkilöstövaikutus selviää neuvottelujen aikana. Osa mahdollisista vähennyksistä toteutettaneen määräaikaisten työsuhteiden päättämisellä ja eläköitymisillä.

Savon Sanomat omistava Savon Media kuuluu mediakonserni Keskisuomalaiseen. Keskisuomalainen on STT:n omistajia.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Veronpalautukset saa tänä vuonna maksutta yhdellä ehdolla – ja aikaa on enää rajatusti

Kuva: Lehtikuva / Roni Rekomaa

Verovuoden 2016 veronpalautuksia maksetaan henkilöasiakkaille yhteensä 2,5 miljardia euroa, mutta tilinumerotieto veronpalautusten maksamiseksi puuttuu tällä hetkellä vielä 55 000 asiakkaalta.

Uuden tai muuttuneen tilinumeron voi ilmoittaa  viimeistään kuluvan viikon perjantaina.

Jos tilinumero ei ole Verohallinnon tiedoissa, veronpalautus maksetaan maksuosoituksena, jonka voi lunastaa OP:n kassapalveluita tarjoavista konttoreista 13.–15.12.2017 alkaen 28 päivän ajan maksuilmoituksen päiväyksestä.

Toisin kuin aiemmin Osuuspankit perivät maksuosoituksen lunastamisesta hinnastonsa mukaisen palvelumaksun. Tästä syystä Verohallinto ei maksa alle 15 euron palautuksia maksuosoituksena muutoin, kuin asiakkaan pyynnöstä.

Verovuoden 2016 veronpalautukset maksetaan asiakkaiden tileille 5.12.2017. Uuden tai muuttuneen tilinumeron voi ilmoittaa OmaVerossa (vero.fi/omavero) viimeistään 24.11.2017 veronpalautuksen saamiseksi tilille.

Keskustelua aiheesta