Itsetyydytystä hallin katsomossa, roiseja tekstiviestejä – seksuaalinen ahdistelu on voimistelussa melko vähäistä, mutta sitä tapahtuu

Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen

Seksuaalinen häirintä tai ahdistelu on melko vähäistä, mutta sitä kuitenkin tapahtuu suomalaisessa voimistelussa ja yleisurheilussa, selviää STT:n teettämästä kyselystä. Yhteensä 584 vastaajasta 37 kertoo kokeneensa tai nähneensä seksuaalista häirintää tai ahdistelua.

Häirintä tai ahdistelu on ollut fyysistä tai sanallista tai molempia.

– Voimisteluhallilla on istunut joskus katsomossa mies tyydyttämässä itseään katsoessaan pikkutyttöjä, yksi vastaajista kertoo.

Muutama vastaaja sanoo saavansa epäasiallisia viestejä tai kommentteja kännykkään tai eri sosiaalisen median palveluihin.

– Kolme viikkoa sitten sain tekstiviestin, jossa luki seuraavaa: ”Vitsi kun tulisit hotelliin, niin saisit nauttia isosta ja paksusta kalusta”, eräs vastaaja kertoo.

Voimistelussa häirintää oli nähnyt tai kokenut 5 prosenttia vastaajista, yleisurheilussa 15. Voimistelijoiden vastauksia kertyi 531, yleisurheilijoiden 53.

Toisen voimistelulajin valmentaja sujautti kätensä perseeni alle ja puristi.

Monissa tapauksissa vastaajat ovat itse kokeneet fyysistä ahdistelua.

– Kilpailuiden jälkeen menimme porukalla baariin viettämään iltaa. Illan päätteeksi vaihtaessani sisäkenkiä ulkokenkiin keski-ikäinen, toisen voimistelulajin valmentaja sujautti kätensä perseeni alle ja puristi, yksi vastaaja kertoo.

Jotkut vastaajista arvelevat, ettei häirintään syyllistynyt henkilö tajunnut itse tehneensä mitään väärää. Monet vastaajat eivät häirinnän tai ahdistelun jälkeen tehneet sille mitään vaan lähtivät tilanteesta pois tai antoivat asian muuten olla.

Voimisteluliitto ja Suomen Urheiluliitto lähettivät viime viikolla urheilijoille kyselyn STT:n pyynnöstä. Vastaajilta kysyttiin ikähaarukka ja lisäksi se, ovatko he kokeneet tai nähneet seksuaalista häirintää tai ahdistelua. Lisäksi kysyttiin, milloin häirintää oli tapahtunut, millaista se oli, miten he olivat ahdistelutilanteessa toimineet ja miten häirintään tulisi puuttua.

Yksikin tapaus on liikaa.

Urheiluliitto alkaa miettiä toimia seksuaalisen häirinnän kitkemiseksi yleisurheilussa.

– Haluan käynnistää keskustelun ja miettiä toimia, miten pääsisimme parempaan tilanteeseen, SUL:n toimitusjohtaja Jarmo Mäkelä sanoo.

Voimisteluliiton pääsihteeri Maria Laakso toteaa, että ”onneksi lajissa ei kyselyn perusteella tapahdu tämän enempää häirintää.”

– Yksikin tapaus on liikaa. Töitä riittää vielä sen eteen, että häirintä ja ahdistelu saadaan kitkettyä pois, Laakso alleviivaa.

Laakso ja Mäkelä eivät ole itse olleet todistamassa seksuaalista häirintää tai ahdistelua.

– Seksuaalinen häirintä on asiana niin intiimi, että liitonkaan kanavia pitkin tapauksia ei ole tullut ilmi. Uskon kuitenkin, että yleisurheilussa urheilijoiden ihmissuhdeverkosto järjestökentällä on niin kattava, että he pystyvät sitä kautta avautumaan jollekin henkilölle ahdistelutapauksista, Mäkelä arvioi.

Hänen mukaansa yleisurheilu on sikäli hyvässä asemassa, että tytöt ja pojat ovat tottuneet keskinäiseen kanssakäymiseen jo varhain.

– Yleisurheilussa harjoitellaan ja kilpaillaan käytännössä aina samassa paikassa lasten urheilukouluista lähtien. Näin ollen tytöt ja pojat ovat oppineet luontevaan ja hyvään käyttäytymiskoodiston pienestä pitäen.

Rahtialukset törmäsivät Suomenlahdella

Kuva: Kari Hulkko

Kaksi rahtialusta on törmännyt Suomenlahdella kansainvälisellä vesialueella, kertoo merivartiosto. Alukset törmäsivät  Porvoon Kalbådagrundin eteläpuolella. Merivartiosto sai ilmoituksen tapahtuneesta klo 10.00 aamulla. Tapahtumapaikka kuuluu Suomen meripelastusalueeseen.

Aluksissa ei ollut rahtina vaarallisia aineita. Myös henkilö- ja ympäristövahingoilta vältyttiin. Alukset pääsivät jatkamaan matkaansa ilman ulkopuolista avustusta.

Merivartioston mukaan idästä länteen matkalla olleet rahtialukset kulkivat jäätilanteen vuoksi peräkkäin reittijakojärjestelmässä. Edellä kulkeneen aluksen pysähdyttyä jäihin, ei takana kulkenut alus ehtinyt pysähtyä ajoissa.

– Väistämättä seuranneessa yhteentörmäyksessä Panamaan liputettu alus sai keulaansa, vesirajan yläpuolelle reiän, merivartiosto tiedottaa.

Tilannetta turvaamaan paikan päälle hälytettiin Rajavartiolaitoksen Dornier-valvontalentokone sekä vartiolaiva Uisko.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Brother Christmas kiistää väärinkäytökset

Rahankäyttöön liittyviin epäselvyyksiin liitetty Brother Christmas -hyväntekeväisyysyhdistys kiistää väärinkäytökset toiminnassaan. Helsingin Sanomat uutisoi sunnuntaina, että kerättyjen rahasummien määrässä ja kohdentumisessa sekä lahjoituksena saatujen lahjakorttien käytössä olisi epäselvyyksiä.

Yhdistyksen puheenjohtaja Ari Koponen sanoo iltapäivällä julkaisemassaan tiedotteessa, että hän ei ole maksanut lahjakorteilla omia menojaan eikä ottanut lahjoituksena saatuja tavaroita omaan käyttöönsä.

Hän myös kiistää yhdistykseen keränneen avustuksia tarvikkeisiin, jotka on jo saatu lahjoituksena.

AVAINSANAT

HS: Hyväntekeväisyyshahmo Brother Christmasin taustayhdistyksellä talousepäselvyyksiä – ”Ei ole ongelmaa avata kirjanpitoa”

Brother Christmas -nimellä toimivan hyväntekeväisyysyhdistyksen rahankäyttöön liittyy epäselvyyksiä, uutisoi Helsingin Sanomat sunnuntaina. Lehden mukaan epäselvyyksiä on ollut esimerkiksi yksittäisten ihmisten elämäntarinoilla kerättyjen avustussummien määrässä ja kohdentumisessa sekä yhdistyksen saamien lahjakorttien käytössä.

Yhdistys henkilöityy tuusulalaiseen Ari Koposeen, joka esiintyy Brother Christmas -hahmona ja toimii yhdistyksen puheenjohtajana. Yhdistys valmistelee jutusta oikaisupyyntöä, Koponen kertoi sunnuntaiaamuna STT:lle. Koponen ei eritellyt, mitkä asiat oikaisua vaativat.

– Ei ole ongelmaa avata kirjanpitoa. Katsotaan vaan sopiva tapa siihen, hän sanoi.

Brother Christmasin avustettaviin kuuluvat erityisesti vanhukset, veteraanit, vammaiset, lapset ja lapsiperheet, yhdistys kertoo nettisivuillaan. Apu voi olla mitä tahansa ruoka-avusta tapahtumien järjestämiseen. Yhdistyksen toimintakertomuksen mukaan viime vuonna ”apua ja iloa” sai 7 000 henkilöä.

Brother Christmasin toiminta on kasvanut nopeasti. Vuonna 2017 yhdistyksen tulot olivat noin 963 000 euroa, selviää tilinpäätöksestä. Varsinaisen toiminnan kulut olivat HS:n mukaan 920 000 euroa. Yhdistys sai heinäkuussa 2017 Poliisihallitukselta rahankeräysluvan. Tätä ennen toimintaa rahoitettiin HS:n mukaan pinssien ja rannekkeiden myynnillä.

”Kuitit pyritään pyytämään kaikilta”

Helsingin Sanomien jutussa yhteistyöstään Koposen kanssa kertoo esimerkiksi rakennusliike Westpron hyväntekeväisyysyhdistys Westpro4U:n vetäjä Alexandra Procopé. Hän oli muutamia kuukausia myös Brother Christmasin palkattuna työntekijänä. Procopén mukaan Koponen maksoi heidän yhteisiä menojaan hyväntekeväisyyteen tarkoitetuilla lahjakorteilla ja piti yhdistyksen saamia lahjatavaroita itsellään tai lähipiirinsä käytössä.

Koposella on lahjakorttien ja -tavaroiden käytöstä erilainen näkemys.

– Ne on menneet siihen, mihin ollaan sovittu lahjoittajien kanssa, hän sanoo STT:lle.

Vuonna 2017 Koponen keräsi rahaa esimerkiksi kuolemansairaiden lasten toiveiden toteuttamiseen. HS:n jutussa kaksi nimettömänä asioista kertovaa äitiä kokee avustusrahoihin liittyvän epäselvyyksiä. Toisen haastatellun äidin mukaan avustusrahaa käytettiin lentolippuihin, mutta matkan majoituksen ja ruoat perhe sai sponsoreilta.

Äideille jäi epäselväksi, paljonko rahaa heidän lastensa tarinoilla oli kerätty ja miten paljon sitä oli käytetty lasten tarpeisiin, sillä kuitteja tai tilitositteita ei heidän mukaansa käytetty.

– Kuitit pyritään pyytämään kaikilta, mutta varmasti on yksittäisiä keneltä niitä ei ole ollut, Koponen kommentoi.

Koponen ei heti sunnuntaiaamuna kommentoinut HS:n juttua seuraajilleen esimerkiksi Brother Christmasin Facebook-sivulla tai yhdistyksen kotisivulla. Yhdentoista jälkeen hän lisäsi Facebookiin tekstin, jonka mukaan hän valmistelee aiheesta pidempää lausuntoa. Facebook-sivulla on noin 132 000 seuraajaa.

STT–MARI AREVA

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Veteraanipoliitikko herkistyi olympiakullasta – ”Iivo. Vieremä. Kypsä hiihto. Henkinen kunto. Omantien kulkija”

Lenkkeilytviiteillään profiloitunut keskustan veteraanipoliitikko, kansanedustaja Seppo Kääriäinen on herkistynyt kotimaakuntaansa Pohjois-Savoon hiihdetystä olympiakullasta.

Iivo Niskasen kultamitalihiihto miesten 50 kilometrin kuninkuusmatkalla saa Kääriäisen listaamaan pääasioita lähes runollisesti Twitter-tilillään.

– Iivo. Vieremä. Kypsä hiihto. Henkinen kunto. Omantien kulkija. Mahdottomasta mahdollinen, Kääriäinen aloittaa.

Tviittinsä lopuksi Kääriäinen onnittelee Niskasta ja toteaa, ettei lauantaiaamu voi iloisemmin alkaa.

Niskasta on onnitellut kultamitalista myös Suomen valtiojohto ja lukuisat muut suomalaiset poliitikot.

Lehti: Ugandassa kuolleen suomalaismiehen tapauksessa pidätyksiä

Kuva: Lehtikuva

Ugandan poliisi on ottanut kiinni kolme naista Kampalassa kuolleen suomalaisen liikemiehen tapauksen yhteydessä, kirjoittaa ugandalainen Observer-lehti. Lehden mukaan naisilla epäillään olevan yhteyksiä miehen kuolemaan.

Suomalaismies löydettiin kuolleena hotellihuoneesta Kampalassa kaksi viikkoa sitten. Matkalla oli mukana entinen viestintäministeri Suvi Lindén (kok.).

Yksi pidätetyistä naisista näkyy lehden mukaan hotellin valvontakameran kuvissa. Kuvien perusteella hän poistui miehen huoneesta iltakymmeneltä ja palasi sinne myöhemmin yöllä kantaen muovikassia. Lehden mukaan poliisi epäilee, että kassissa oli huumeita.

Ugandassa tehdyssä ruumiinavauksessa miehen ruumiista löytyi kokaiinia ja hyönteismyrkkyä.

Keskustelua aiheesta