Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

Itsevaltiaan nimitys hyvän tahdon lähettilääksi raivostuttaa – WHO:n johtaja pyörtää ehkä päätöksensä

Maailman terveysjärjestön WHO:n pääjohtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus kertoo miettivänsä uudelleen Zimbabwen presidentin Robert Mugaben (kuvassa) nimittämistä hyvän tahdon lähettilääksi.

Tedros pyysi tällä viikolla Mugabea toimimaan ei-tarttuvia tauteja vastaan Afrikassa.

Nimitys on herättänyt paljon hämmennystä, raivoa ja tyrmistystä. WHO:n avainjäsenmaat ja aktivistit ovat huomauttaneet, että Zimbabwen terveydenhuolto on romahtanut itsevaltaisen Mugaben alaisuudessa.

Pääjohtaja kirjoittaa Twitterissä kuulleensa huolet ja miettivänsä asiaa WHO:n arvojen valossa uudelleen. Hän kertoo tiedottavansa asiasta mahdollisimman pian.

Kritiikkiä esitti muun muassa Britannia, joka kuvaili nimittämistä yllätykseksi ja pettymykseksi.

– Vaikka presidentti Mugabella ei ole toimeenpanevaa roolia, hänen nimittämisensä uhkaa jättää varjoon sen työn, jota WHO on maailmanlaajuisesti tehnyt ei-tarttuvien tautien parissa, Britannian ulkoministeriön tiedottaja sanoo.

Zimbabwelainen aktivisti ja ihmisoikeusjuristi Doug Coltart kritisoi asiaa Twitterissä.

Lisää aiheesta

– Mies, joka lentää Singaporeen samaan hoitoa, koska on tuhonnut Zimbabwen terveyssektorin, on WHO:n hyvän tahdon lähettiläs, hän kirjoittaa.

Mugabe kertoi korjaavansa kolonialismin vääryyksiä.

Mugabe on johtanut Zimbabwea vuodesta 1980. Maan terveydenhuollon huonon tilan taustalla on se, että vuosituhannen alussa Mugabe pakkolunasti maita valkoisilta viljelijöiltä.

Mugabe kertoi korjaavansa kolonialismin vääryyksiä, mutta uudet omistukset eivät menneet juuri muille kuin Mugaben lähipiirille ja liittolaisille. Suuri osa maatiloista jäi lisäksi vajaakäytölle, ja osin sen takia Zimbabwe ajautui taloudellisiin vaikeuksiin.

Tedros aloitti WHO:n pääjohtajana heinäkuussa. Hänestä tuli samalla ensimmäinen afrikkalainen johtaja YK:n alaisessa järjestössä. Tedros on ylistänyt Zimbabwea muun muassa maaksi, jossa kattava terveydenhuolto ja terveyden edistämisen pannaan politiikan keskiöön.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE