D-analyysit

Ja jotta äänestys Timo Soinin luottamuksesta olisi tarpeeksi irvokas, ulkoministeriä odottaa viikonloppuna lento New Yorkiin, Suomi haluaa edistää viikon aikana naisten ja tyttöjen asemaa

Lehtikuva
Toimituksen kommentit

RANE AUNIMO

va. päätoimittaja

Lehtikuva
Toimituksen kommentit

RANE AUNIMO

va. päätoimittaja

Lehtikuva
Toimituksen kommentit

RANE AUNIMO

va. päätoimittaja

Perjantainen äänestys ulkoministeri Timo Soinin (sin.) luottamuksesta on samalla äänestys hallituksen luottamuksesta.

Tämä on käynyt selväksi viimeistään sen jälkeen, kun hallituspuolueiden puheenjohtajien lisäksi kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kalle Jokinen ilmaisi kantansa julkisuuteen.

Jokinen julisti kokoomuksen ryhmän pysyvän Soinin tukena luottamusäänestyksessä.

– Me äänestetään tässä hallituksen jatkamisen puolesta, Jokinen kommentoi.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ja valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) ovat jo aiemmin vakuutelleet, että hallitus on ulkoministeri Soinin takana luottamusäänestyksessä.

Joukko oppositioryhmiä antoi tänään epäluottamusesityksensä Soinin toiminnasta eduskunnalle. SDP:n, vihreiden, vasemmistoliiton ja RKP:n eduskuntaryhmät esittivät epäluottamusta Soinille tämän aborttikannanottojen vuoksi. Soini osallistui virkamatkansa yhteydessä Kanadassa abortinvastaiseen tilaisuuteen. Aiemmin Soini hehkutti verkkosivuillaan Argentiinan senaatin päätöstä olla hyväksymästä aborttia.

Perustuslaki mahdollistaa ministerin luottamuksesta äänestämisen erillisenä toimena hallituksen luottamusäänestyksestä. Nyt kyse onkin brutaalisti ”politiikasta”, kuten keskustan kansanedustaja Hanna Kosonen eilen kuvaavasti ilmaisi.

”Pakkohan se on äänestää (Soinin puolesta), ei tässä ole vaihtoehtoja. Tätä kutsutaan politiikaksi.”

Eduskunnan puhemies Paula Risikko (kok.) on sanonut pitävänsä ehdottoman tärkeänä, että Soini on itse paikalla eduskunnassa luottamusäänestyksessä, joka on erittäin todennäköisesti perjantaina.

Asetelman irvokkuutta korostaa se, että Soini on matkustamassa viikonloppuna Yhdysvaltoihin, missä pidetään YK:n yleiskokous. Suomen valtuuskuntaa johtaa tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

Ulkoministeriön oman tiedotteen mukaan ”Suomen keskeisiä YK-politiikan tavoitteita ovat sääntömääräisen järjestelmän puolustaminen, YK:n uudistaminen, konfliktinehkäisy ja rauhanvälitys sekä naisten ja tyttöjen oikeuksien vahvistaminen”. Tiedotteen mukaan ”naisten ja tyttöjen aseman sekä seksuaali- ja lisääntymisterveyden ja -oikeuksien edistäminen on keskeistä kestävän kehityksen toimeenpanossa ja siksi oleellinen osa viikon ohjelmaa”.

Vaikka nämä menevätkin matkalla enemmän ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Anne-Mari Virolaisen (kok.) rooteliin, näyttää tilanne ulospäin eriskummalliselta. Soini vastustaa aborttia maailman tappiin saakka ja Virolainen mitä todennäköisemmin antaa Soinille luottamuksensa perjantaina eduskunnassa.

Ja eikun yhdessä maailmalle edustamaan.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 7 Demokraatti
VUODEN VALTUUTETTU - Minna Räsänen vei pisimmän korren
MINÄ-MINÄ-ERO! - Sipilä otti ja lähti
NORJA - Hoitotyön onnela
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Johannes Ijäs

Nyt otetaan perustuslaista mittaa – tässä jutussa Annika Lapintie, Tapani Tölli, Ben Zyskowicz, Ilkka Kantola ja Juha Rehula kertovat, täytyykö jonkin muuttua perustuslakivaliokunnan työssä
26.3.2019

Luetuimmat


Uusimmat