Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

“Ja tästä hallitus jaksaa pitää härkäpäisesti kiinni” – koulutuspetos pöyristyttää koko oppositiota

Opiskelijoita tuli keskiviikon mielenilmaisussa selkeä viesti hallitukselle. SDP:n Antti Lindtman ihmettelee, eikö hallitus todellakaan suostu kuuntelemaan opiskelijoiden hätähuutoa.

Kaikki viisi oppositiopuoluetta jättävät välikysymyksen hallituksen rajuista koulutusleikkauksista ja suomalaisen osaamisen tulevaisuudesta.

Erikoista tapauksessa on se, että RKP on välikysymyksen ensimmäinen allekirjoittaja. Viimeksi näin tapahtui vuonna 1932, jolloin puolue oli huolestunut siitä, kuinka mallasjuomat ovat kalliita suhteessa väkeviin.

– Tasaisen vauhdin taulukolla RKP allekirjoittaa ensimmäisenä välikysymyksen seuraavan kerran 2100-luvulla, SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman lohkaisi perjantaina, kun puolueet perustelivat välikysymystään.

Oppositio haastaa hallituksen nyt toista kertaa sen koulutuspolitiikasta. Ensimmäinen välikysymys tehtiin syyskuussa SDP:n johdolla ja siinä olivat mukana kaikki muut paitsi kristillisdemokraatit.

Puolueet muistuttivat, että korkea osaaminen, koulutus ja sivistys ovat olleet Suomen menestyksen avain koko itsenäisyyden ajan.

– Resepti takapajuisesta maasta kehittyneeksi kansakunnaksi on perustunut siihen, että jokainen sukupolvi on pitänyt huolen, että seuraava polvi on ollut aina osaavampi, Lindtman korosti.

Hän piti pöyristyttävänä, että Suomen historiassa nähdään nyt ensimmäistä kertaa hallitus, joka kääntää osaamistason laskuun kaikista varoituksista huolimatta.

Lisää aiheesta

Oppositio vaatii, että hallitus peruu kehysriihessä kohtuuttomat opintotuen leikkaukset. Se odottaa myös selkeää vastausta, miten hallitus aikoo turvata Suomen menestymisen mahdollisuudet ja kilpailukyvyn sekä koulutuksellisen tasa-arvon. Hallitus on syyllistynyt opposition mielestä koulutuspetokseen.

Tämä on viimeinen hetki korjata linja.

Lindtman huomautti, että vajaan vuoden aikana hallitus on joutunut perumaan valtavan määrän päätöksiään.

– Mutta opiskelijoiden kurittamisesta se pitää härkäpäisesti kiinni.

Hanskoja ei ole silti lyöty tiskiin:

– Kun paine kattilassa kasvaa riittävän suureksi, hallituksella ei ole muuta vaihtoehtoa kuin taipua.

Lindtman viittaa muun muassa eläkkeensaajien asumistuen kohtaloon. Opposition ja järjestöjen saumaton yhteistyö tuotti hyvää hedelmää. Nyt pitää luoda samanlainen tilanne.

– Koko yhteiskunta laidasta laitaan yrittää kertoa samaa viestiä hallitukselle: Näin suuret leikkaukset ja opiskelijoiden toimeentulon heikentäminen tuottavat sellaista hallaa, jota tuo pysyvän haitan. Tämä on viimeinen hetki korjata linja, Lindtman huomauttaa.

Hänestä näyttää siltä, että hallitus on täysin vieraantunut opiskelijoiden arjesta. Siitä kertoo se, että hallitus aikoo leikata joka neljännen euron pois opiskelijoiden toimeentulosta. Tämä vastaa kahden viikon ruokalaskua.

Oppositio jättää välikysymyksensä aikataulusyistä vasta ensi tiistaina. Välikysymys on toinen tällä vaalikaudella, jossa ovat mukana kaikki oppositiopuolueet. Edellinen koski junaliikenteen heikentämistä – jossa hallitus joutui jälleen kerran pyörtämään päätöksiään.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE