Politiikka

Jaakonsaari ennakoi hallituksen käynnistäneen ”sodan” – Vartiaiselta heti ”aploodit”

Helsingin Sanomien mukaan sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila (sin.) nimittää selvitysmiehen kartoittamaan siirtymistä yleiseen ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan.

Nyt Suomessa ansiosidonnaista työttömyysturvaa saavat vain työttömyyskassojen jäsenet.

Europarlamentaarikko Liisa Jaakonsaari (sd.) arvioi heti tuoreeltaan Twitterissä, että ”sota ay-liikettä ja järjestäytymistä vastaan on alkanut”.

Kokoomuksen kansanedustaja Juhana Vartiainen on jo ehtinyt lausua myötämielisiä sanoja hallituksen hankkeesta.

– Aploodit Pirkko Mattilalle, Vartiainen tviittaa.

Vartiainen jakaa myös taloustieteen professori Roope Uusitalon vanhaa blogikirjoitusta Twitterissä. Uusitalo on itse jakanut uudelleen kirjoituksensa vuodelta 2011.

– Kassoihin kuulumattomien pakollisilla vakuutusmaksuilla rahoitetaan kassojen jäsenten työttömyysturvaa. Tämä on suunnilleen yhtä reilua kuin kirkollisveron periminen ateisteilta, Uusitalo kirjoitti tuolloin.

– Reilun pelin hengessä pitäisi joko kassoihin kuulumattomat vapauttaa vakuutusmaksuvelvollisuudesta tai tehdä työttömyysvakuutuksesta pakollinen. Ensimmäinen vaihtoehto tekisi työttömyysvakuutuksesta normaalin vakuutuksen, jonka sekä maksut ja edut ovat vapaaehtoisia. Toinen tekisi siitä sosiaalivakuutuksen ja siten systeeminä samanlaisen kuin eläkevakuutus tai sairasvakuutus. Työttömyyden tapaisten riskien vakuuttamiseen pakollinen sosiaalivakuutus olisi monestakin syystä näistä se parempi vaihtoehto, hän jatkoi.

Tätä nykyä Uusitalo on myös Suomen talouspolitiikan arviointineuvoston puheenjohtaja.

Keskusteluun osallistuu Twitterissä myös nykyinen Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja, entinen EU-komission varapuheenjohtaja Jyrki Kataisen kampanjapäällikkö Juho Romakkaniemi.

– Ansiosidonnainen työttömyysturva kuuluu ilman muuta aivan kaikille jos – ja kun – se käytännössä kokonaan yhteisistä verovaroista kustannetaan, Romakkaniemi muun muassa kirjoittaa.

Jo aiemmin eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluminister Sampo Terho (sin.) esitti blogikirjoituksessaan, että kaikille työssäoloehdot täyttäneille työttömille on jatkossa maksettava ansiosidonnaista työttömyysturvaa jäsenyyksistä riippumatta.

Toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n pääekonomisti Ralf Sund luonnehti Demokraatille Terhon esitystä ”röyhkeäksi ja pöljäksi”.

5.8. kello 11.48. laajennettu Roope Uusitalon -blogin sitaattia.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 38 Demokraatti
ANI SUORASUU - Ann Selinille ei ryppyillä
VARAA PAREMPAAN - Eveliina Heinäluoma haluaa herättää puolueet Helsingissä
KUIN ERI PLANEELTA - SDP:n ja hallituksen sote-linjat eivät kohtaa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Lisää aiheesta

Toimituksen valinta


Luetuimmat