Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Jaakonsaari GMO-viljelystä: ”Täytyy toivoa, että mahdollisimman moni ei sallisi”

Kari Hulkko

Euroopan parlamentti hyväksyi eilen lakiesityksen, jonka mukaan EU-maat voivat rajoittaa geenimuunneltujen kasvien viljelyä alueellaan, vaikka viljely muualla EU:n alueella sallittaisiin. Uudet säännöt GMO-viljelystä astuvat voimaan kevään aikana.
– Täytyy tietenkin toivoa, että mahdollisimman moni jäsenmaa ei sallisi geenimuunneltujen kasvien viljelyä. Euroopan profiiliin ja brändiin voisi kuulua se, että täällä olisi mahdollisimman puhdas elintarviketuotanto, johon geenimuuntelu ei kuulu, europarlamentaarikko Liisa Jaakonsaari (sd.) sanoo.

Anna-Liisa Blomberg

Jaakonsaaren mukaan olisi ollut mahdotonta saada läpi sellaista sääntelyä, joka olisi kieltänyt GMO-viljelyn laajalti koko EU:n alueella. Lakiesitystä on käsitelty EU:ssa vuosia, koska jäsenmaat ovat aiheesta varsin erimielisiä. Jaakonsaari kuvailee, että asiassa ollaan oltu monta vuotta umpikujassa. Hän kuitenkin korostaa, että EU:ssa on maailman tiukimpiin lukeutuva GMO-viljelyä koskeva lainsäädäntö.

Euroopan parlamentin demariryhmässä on Jaakonsaaren mukaan erilaisia mielipiteitä aiheesta, mutta yleinen kanta on, että jokaisella maalla tulee olla oikeus päättää itse. Jo nyt monet maat, kuten Itävälta, Saksa ja Italia,  ovat erikseen kieltäneet viljelyn. Jaakonsaaren mukaan uudet säännöt ovat erittäin tiukat niille maille, jotka sallivat geenimuuntelun.
– Maiden pitää varmistaa, ettei GMO-viljely johda näiden esiintymiseen muissa tuotteissa. Erityistä huomiota pitää kiinnittää siihen, että geenimuunnellut tuotteet eivät leviä yli rajojen, Jaakonsaari luettelee.

Muun muassa Euroopan parlamentin vihreä ryhmä on kritisoinut päätöstä. Ryhmän mielestä nyt annettu mahdollisuus rajoittaa viljelyä kansallisesti avittaa geenimuuntelun hyväksymistä EU-tasolla.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE