Politiikka

Jaakonsaari herättelee nuivaa Suomen hallitusta: ”EU kääntää suuntaa”

Jukka-Pekka Flander
Jukka-Pekka Flander
Jukka-Pekka Flander

EU:n jäsenmaiden hallitukset istuvat parhaillaan huippukokouksessa Göteborgissa. Kokouksessa on määrä antaa huomenna julistus, joka vahvistaa EU:n sosiaalista pilaria.

Europarlamentaarikko Liisa Jaakonsaari (sd.) avaa blogissaan, mistä Euroopan sosiaalisessa pilarissa on kyse, kun ”Suomessa hallitus vieläkin ihmettelee, mitä koko asia oikein tarkoittaa”.

Hän korostaa, että sen ideana on lähentää EU-maiden työ- ja elinoloja, jotta EU-maat eivät kilpailisi keskenään työoloja ja työehtoja heikentämällä.

– Maiden sisälle on jo syntynyt kahdet, jopa useammat työmarkkinat, joissa työntekijät ovat eriarvoisessa asemassa. Se on yksi perussyy oikeutettuun EU-kritiikkiin, Jaakonsaari kirjoittaa.

Euroopan maat ovat erilaisia, ja niiden sosiaalijärjestelmät ja työolot ovat erilaisia.

– Ei ole olemassa yleiseurooppalaisia työmarkkinoita tai yleiseurooppalaista sosiaaliturvajärjestelmää, mutta tarvitsemme toimia, joilla voidaan estää sosiaalinen polkumyynti ja eriarvoisuuden kasvu. Siitä on kysymys, Jaakonsaari selventää.

Hänen mukaansa nyt tapahtuu, kun komissio on tehnyt asiasta aloitteen. Sosiaalinen pilari on nousemassa EU:n esityslistan ykkösasiaksi sosialidemokraattien vaatimuksesta ja pitkän ponnistelun tuloksena.

Tietenkin on olemassa vaara, että tämäkin hieno hanke jää sanahelinäksi.

Huippukokouksessa Göteborgissa jäsenmaiden hallitusten on tarkoitus sopia konkreettisesta etenemisestä. Jaakonsaari listaa, että toimia tarvitaan ainakin elinikäisen oppimisen tukemiseksi ja vähimmäistulojärjestelmän luomiseksi kaikissa jäsenmaissa.

– Tarvitsemme ehdottomasti Euroopassa myös toimenpiteitä, joilla suojellaan uudenlaisissa työsuhteissa kuten nollatuntisopimuksilla työskenteleviä ihmisiä.

Jaakonsaarelta tulee kuitenkin varoituksen sana:

– Tietenkin on olemassa vaara, että tämäkin hieno hanke jää sanahelinäksi ja rahiseva levy budjettileikkauksista ja ”kipeistä päätöksistä” jää soimaan. Tästä esimerkkinä olkoon Suomen hallituksen nuiva kanta EU-budjettiin.

Liisa Jaakonsaari hoputtaakin: ”Nyt on aika herättää Suomen hallitus uuteen EU-aikaan!”

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 38 Demokraatti
ANI SUORASUU - Ann Selinille ei ryppyillä
VARAA PAREMPAAN - Eveliina Heinäluoma haluaa herättää puolueet Helsingissä
KUIN ERI PLANEELTA - SDP:n ja hallituksen sote-linjat eivät kohtaa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat