Politiikka

Jaakonsaari: Ihmisoikeuksia parannettava tuntuvasti Kazakstanissa

Lehtikuva / Markku Ulander
Lehtikuva / Markku Ulander
Lehtikuva / Markku Ulander

Pitkän prosessin jälkeen EU:n ja Kazakstanin välinen kumppanuus- ja yhteistyösopimus (EPCA) on Euroopan parlamentin täysistunnon käsittelyssä ensi maanantaina Strasbourgissa.

Parlamentin vallassa on joko hyväksyä tai hylätä sopimus. Parlamentti puoltaa sopimusta, mutta edellyttää ihmisoikeustilanteen parantamista.

– Sopimus vahvistaa poliittisen ja taloudellisen yhteistyön syventämisen Keski-Aasian tärkeimmän maan, Kazakstanin kanssa. EU on Kazakstanin suurin investoija ja maa on tärkeä EU:n Keski-Aasia strategian toteuttamisessa, suomalainen europarlamentaarikko Liisa Jaakonsaari (sd.) toteaa tiedotteessaan.

Jaakonsaaren mukaan yhteistyö vahvistuu kaupan, energian ja kestävän kehityksen kysymyksissä sekä tiivistyy joukkotuhoaseiden leviämisen sekä terrorismin vastaisessa työssä. Ihmisoikeuskysymyksissä parlamentti edellyttää tuntuvia ja konkreettisia uudistuksia.

– Euroopan parlamentin kannanotossa vaaditaan sanan– ja kokoontumisvapauden sekä järjestäytymisvapauden tunnustamista ja turvaamista. Oikeusvaltio edellyttää myös riippumatonta oikeuslaitosta, Jaakonsaari sanoo.

Parlamentti edellyttää, että Kazakstan noudattaa ILO:n sopimuksia ja sallii riippumattoman ammattiyhdistysliikkeen toiminnan sekä turvaa toimittajien ja ammattiyhdistysliikkeen aktivistien vapauden toimia.

– Ei ole hyväksyttävää, että rauhanomaisesti maareformia vastaa mieltään osoittavia tuomitaan jopa neljäksi vuodeksi vankilaan. Parlamentti edellyttää, että Maks Bokayev ja Talgat Ayan vapautetaan vankilasta, kuten YK:n ihmisoikeusneuvosto on edellyttänyt.

Parlamentti pitää hyvänä aloitettua ihmisoikeusdialogia ja toivoo Kazakstanilta tahtoa varmistaa säännöllinen yhteistyö kansalaisyhteiskunnan edustajien kanssa.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat