ehdokasmainos

Jaakonsaari painottaa terrorismin ennaltaehkäisyä Euroopassa – ”Lohduttomat lähiöt ja vankilat ovat rekrytointialustoja”

Kuva: Lehtikuva/Aku Häyrynen
Half-masted European Union flag on the roof of the European Parliament information office in Helsinki, 22nd of March 2016. Over 30 people have died in Brussels after two terrorist attacks at the metro and at the airport in the morning. LEHTIKUVA / AKU HÄYRYNEN
Euroopan unionin lippu vedettiin puolitankoon Euroopan parlamentin Suomen tiedotustoimiston katolla Helsingissä.

Demokraatin Brysselistä tavoittama europarlamentaarikko Liisa Jaakonsaari kertoo tunnelman EU:n ytimessä olevan lamaantunut. Euroopan parlamentin ovet on suljettu, eikä kenelläkään ole asiaa sisään tai ulos. Parlamentissa kaikki kokoukset on peruttu tältä päivältä.

– Viattomuuden aika on nyt kyllä lopullisesti ohi. Aikaisemmin oli vähän sellainen käsitys, ettei näitä EU:n instituutioita hirveästi uhata, mutta kyllä niitä uhataan, Jaakonsaari sanoo.

Terrorismin kasvualustoihin on puututtava

Jaakonsaari pitää erittäin tärkeänä väkivallantekojen ennaltaehkäisyyn tähtääviä toimia. Jaakonsaaren mukaan ongelmiin puuttuvia lainsäädäntöhankkeita on käynnissä ja niiden ajamista pitää jatkaa. Esimerkiksi tietojenvaihtoa maiden kesken pitää Jaakonsaaren mukaan ehdottomasti lisätä.

– Pariisin iskujen pääepäillyn hidas kiinnisaaminen johtui siitä, että Ranska ja Belgia eivät vaihtaneet tarpeeksi tietoja, Jaakonsaari sanoo.

Erittäin tärkeänä Jaakonsaari pitää sen huomioimista, että kyse on nyt eurooppalaisesta terrorismista, jota perustellaan esimerkiksi Lähi-idän tilanteella. Näihin tekosyinä käytettyihin perussyihin tulee Jaakonsaaren mukaan etsiä ratkaisuja.

Aikaisemmin oli vähän sellainen käsitys, ettei näitä EU:n instituutioita hirveästi uhata, mutta kyllä niitä uhataan.

Jaakonsaaren mukaan ”rajat kiinni” -politiikka ei Euroopassa muhivaan terrorismiin auta.

– Jokaisen jäsenvaltion täytyy itse ponnistella, ettei synny niitä lohduttomia lähiöitä ja vankiloita, jotka ovat terroristien rekrytointialustoja, ja joissa sikiää väkivallan siemen, Jaakonsaari painottaa.

Vihanlietsonnan mustat virrat

Jaakonsaari kertoo, ettei terrori-iskuilla ilakoivilta, ”siitäs saitte suvakit” tai ”tätähän te halusitte” -henkisiltä viesteiltä ole vältytty Brysselissäkään. Hän kuitenkin painottaa, että kyseessä on äärioikeiston huonoa makua osoittava mölinä, joka on selvästi vähemmistössä.

– Mutta kyllä se kertoo siitä, mitä yhteistä terrorismilla ja äärioikeistolla on: vihan lietsominen, Jaakonsaari sanoo.

– Vaikka nämä viestit ovat vähemmistössä, ne kertovat mustista virroista, joita Suomessakin on paljon, hän täydentää.

Läheltä piti

Jaakonsaari kertoo päivän mittaan laskeneensa, että hän vältti Maalbeekin metroaseman räjähdyksen täpärästi. Ulkoasiainvaliokunnan äänestykseen yhdeksäksi kiirehtinyt Jaakonsaari jätti metroaseman taakseen vain varttia ennen räjähdystä.

– Siinä kämppäni viereisellä pienellä ja vaatimattomalla metroasemalla oli lähtiessäni paljon poliiseja koirineen. Se taisi olla todiste siitä, että oli tiedossa, että jotain tapahtuu, koska hälytystila oli selvästi korkealla. Toisaalta tämä on iso kaupunki ja täällä on valitettavasti tottunut siihen, että sotilaita, poliiseja ja koiria näkyy, siksi ei ehkä osannut aavistaa, Jaakonsaari kertaa.

Jaakonsaari kertoo aikovansa matkustaa Suomeen huomenna. On kuitenkin epävarmaa, miten hän Suomeen pääsee, sillä lentoja on jo peruttu.

”Humanitaarinen tulitauko” pelottaa Aleppossa – ”En halua lähteä”, sanoo perheenpää

Kuva: afp/steffi loos
LKS 20161019 Colour-smeared teddy bears are laid by campaigning group Avaaz to protest against the bombing of Syrian city Aleppo on October 19, 2016 in Berlin ahead of a meeting of leaders of Russia, Ukraine, France and Germany. German Chancellor Angela Merkel hosts the leaders in a new push for peace in eastern Ukraine. / AFP / Steffi LOOS - LEHTIKUVA / AFP
Aleppon pommituksia vastaan protestoitiin eilen myös Berliinissä, jossa Venäjän, Ukrainan, Ranskan ja Saksan johtajat olivat huippukokouksessa.

Syyrian Aleppossa aamulla alkanut ”humanitaarinen tulitauko” näyttäisi pääosin pitäneen päivän aikana. Syyrian armeijan ja sen liittolaisen Venäjän julistaman tulitauon tarkoitus on antaa haavoittuneille, siviileille sekä kapinallistaistelijoille mahdollisuus lähteä runnellusta Itä-Alepposta.

Syyrian armeijan sotilaat ovatkin tänään kuuluttaneet kaiuttimista siviileille, että heidän tulisi käyttää tilaisuus hyväkseen ja poistua saarretusta Itä-Alepposta.
Tulitauon pituus on Venäjän ilmoituksen mukaan 11 tuntia. Syyrian armeija puhuu kolmesta päivästä.

Konetuliaseet ja tykkituli kuitenkin rikkoivat tulitauon kapinallisten hallitsemalla alueella aamulla. Suuremmista yhteenotoista ei ole kuitenkaan kantautunut tietoja.
Kapinallisten hallussa olevassa Itä-Aleppossa on ollut jumissa yli 250 000 siviiliä, jotka ovat kärsineet Syyrian ja Venäjän rajuista pommituksista, jotka alkoivat edellisen tulitauon petettyä syyskuun loppupuolella. Noin 400 ihmistä on kuollut ja yli 2 000 haavoittunut.

En halua vaarantaa henkeäni lähtemällä ensimmäisenä

Moni kuitenkin pelkää joutuvansa hallituksen joukkojen käsiin, jos poistuu alueelta humanitaarisia käytäviä pitkin, jotka avattiin aamulla.

– En halua vaarantaa omaa tai perheeni henkeä olemalla ensimmäinen, joka lähtee, sanoi neljän lapsen isä Mohammed Shayah.

Myös kapinallissotilaat voivat poistua, jos jättävät aseensa taakseen, presidentti Bashar al-Assadin hallinto ja Venäjä lupaavat. Kapinalliset viittaavat kintaalla näille puheille.
– Emme luovu oikeudestamme puolustaa kansaamme ja itseämme, vakuutti kapinallisryhmän jäsen Yasser Youssef.

Siviilit kaipaavat humanitaarista apua, mutta YK on sanonut, että luvatut tunnit eivät siihen riitä. YK:n Syyria-lähettiläs Staffan de Mistura sanoi, että vain parisataa haavoittunutta ehditään evakuoida.

STT-AFP, Aleppo

 

 

AVAINSANAT

Marsista ei vain kuulu uutisia – missä on Schiaparelli?

LKS 20161019 mhm020; Jan Woerner (R), Director General of the ESA reacts on stage during the European-Russian ExoMars 2016 mission at the European Space Agency ESA space operation center (ESOC) in Darmstadt, Germany, on October 19, 2016. Mission controllers were anxiously awaiting confirmation Wednesday that a tiny European craft had landed on Mars as part of an ambitious quest with Russia to find evidence of life on the Red Planet. / AFP / dpa / Uwe Anspach - LEHTIKUVA / AFP
Euroopan avaruusjärjestön ESAn pääjohtaja Jan Woerner ihmettelee, minne Mars-laskeutuja katosi. Vai katosiko se?

Schiaparelli-laskeutuja on saavuttanut Mars-planeetan pinnan, kertoo Euroopan avaruusjärjestö Esa. Luotain ei kuitenkaan ole lähettänyt signaalia.

Esan tiedossa ei ole, miksi signaalin lähettäminen ei onnistu tai onko lasten puhallettavan uima-altaan kokoinen laite ylipäätään ehjä.

– Laskeutuja laskeutui, se on varma, sanoi laskeutujaoperaation johtaja Thierry Blancquaert.

– Laskeutuiko se ehjänä, osuiko se kiveen tai kraatteriin vai eikö vain pysty kommunikoimaan kanssamme, emme tiedä.

Blancquaert lisäsi, ettei ole kovin optimistinen sen suhteen, että Schiaparelli olisi selvinnyt laskeutumisesta täysin ehjänä. Laskeutuminen tapahtui eilen, mutta Esa kertoi asiasta vasta yöllä.

Schiaparelli sai tapella fysiikan lakeja vastaan, koska se kohtasi laskeutuessaan muun muassa yli 1 500 asteen lämpötiloja sekä jarrutuksen, jossa 21 000 kilometrin tuntivauhti piti pudottaa nollaan.

Esan edellinen Mars-operaatio meni mönkään vuonna 2003. Tuolloin Beagle 2 -laskeutuja katosi irrottauduttuaan emoaluksestaan.

Vaikka Schiaparelli olisikin mennyt tohjoksi, se on jo lähettänyt dataa avaruusjärjestölle. Tietoa on tullut muun muassa laskeutumisen varrelta. Tästä on hyötyä muutaman vuoden päästä, kun Esa yrittää saada mönkijän Marsin pinnalle.

Sen lisäksi Schiaparellin emoalus TGO kiertää nätisti Marsia. Sen on määrä tutkia planeetan kaasukehää vuodesta 2018 alkaen.
STT-AFP, Darmstadt, Saksa 

 

 

Ensimmäinen mittaus: Clinton 52% – Trump 39%

Kuva: AFP/Saul Loeb
LKS 20161020 US Republican presidential candidate Donald Trump speaks during the final presidential debate at the Thomas & Mack Center on the campus of the University of Las Vegas in Las Vegas, Nevada on October 19, 2016. / AFP / SAUL LOEB - LEHTIKUVA / AFP
CNN:n mielipidemittaus kertoon Hillary Clintonin voittaneen.

CNN:n tekemän mielipidemittauksen mukaan Hillary Clinton voitti Donald Trumpin Yhdysvaltain presidenttiehdokkaiden viimeisessä vaaliväittelyssä. CNN:n ja ORC:n yhteisen kyselyn mukaan 52 prosenttia tv-väittelyä seuranneista arvioi demokraattien ehdokkaan Clintonin olleen voittaja. Republikaanien Donald Trumpia piti väittelyn voittajana 39 prosenttia sitä seuranneista.

Trump ja Clinton väittelivät puolitoista tuntia Nevadan Las Vegasissa varhain aamulla Suomen aikaa. Tämä oli kaksikon kolmas televisioitu vaalidebatti.

Yhdysvallat äänestää uudesta presidentistä 8. marraskuuta.

STT,Las Vegas

Berliinin Ukraina-neuvotteluissa kävi, kuten odotettiin – ”Ei mitenkään”

Kuva: afp/odd andersen
LKS 20161019 Russian President Vladimir Putin waves upon his arrival at the chancellery on October 19, 2016 in Berlin. German Chancellor Angela Merkel hosts the leaders of Russia, Ukraine and France in a new push for peace in eastern Ukraine. - ALTERNATIVE CROP / AFP / Odd ANDERSEN - LEHTIKUVA / AFP

Berliinin huippukokouksessa sovittiin, että Ukrainan tilanteen umpikuja täytyy ratkaista. Asiaa kommentoineen Ukrainan presidentin Petro Poroshenkon mukaan Minskin sopimuksen toteuttamiseksi luodaan tiekartta ja se täytyy hyväksyä marraskuun loppuun mennessä.

Saksan liittokansleri Angela Merkelin mukaan ihmeitä ei syntynyt tuntien mittaisissa neuvotteluissa, joihin osallistuivat Venäjän, Saksan, Ranskan ja Ukrainan johtajat. Asiassa kuitenkin edistyttiin.

– Töitä on vielä tehtävänä, Merkel sanoi.

Itä-Ukrainassa taistelut ovat vähentyneet Minskin sopimuksen solmimisen jälkeen helmikuussa 2015, mutta aseet eivät ole vaienneet.

Saksassa ensimmäistä kertaa sitten Krimin valtauksen käynyt Venäjän presidentti Vladimir Putin ei valottanut tarkemmin ”tiekartan” sisältöä toimittajille. Hän kuitenkin kertoi, että Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyjin roolia aiotaan suurentaa.

Poroshenkon mukaan johtajat sopivat Etyj-tarkkailijajoukon lähettämisestä Itä-Ukrainaan.
Ukrainan tilanteesta keskusteltuaan Ranskan, Saksan ja Venäjän johtajat keskustelivat myös Syyrian sodasta.

STT-AFP, Berliini

Tutkijan ensi arvio yön väittelystä: Trump sanoi ongelmallisia, Clinton vei pisteet

Kuva: afp/mark ralston
LKS 20161020 Republican nominee Donald Trump (L) gestures as Democratic nominee Hillary Clinton looks on during the final presidential debate at the Thomas & Mack Center on the campus of the University of Las Vegas in Las Vegas, Nevada on October 19, 2016. / AFP / Mark  RALSTON - LEHTIKUVA / AFP
Republikaanien Donald Trump ja demokraattien Hillary Clinton otttivat yhteen viimeisessä väittelyssä ennen vaalipäivää Los Angelesissa.

Yhdysvaltain republikaanien presidenttiehdokas Donald Trump sanoi yön vaaliväittelyssä demokratian kannalta ongelmallisia asioita, arvioi ohjelmajohtaja Mika Aaltola Ulkopoliittisesta instituutista. Aaltolan mukaan se, että Trump ei luvannut kunnioittaa vaalitulosta, on asia, jonka luulisi askarruttavan äänestäjiä.

Dynamiikaltaan ehdokkaiden viimeinen väittely oli Aaltolan mukaan hyvin samanlainen kuin kaksi aiempaa. Hillary Clinton pystyi luomaan väittelyn dynamiikan ja ajamaan sitä. Trump taas sortui vastaamaan Clintonin heittämiin täkyihin.

Aaltolan mielestä kolmas väittely meni aiempien tavoin Clintonille.

Trump varoitti Obaman kauden jatkosta, Clinton: Trump vaarallisin ehdokas

Yhdysvaltain presidentinvaalien viimeisen vaaliväittelyn lopuksi ehdokkaat, demokraattien Hillary Clinton ja republikaanien Donald Trump, pääsivät kiteyttämään vahvuutensa.

Clinton sanoi, että hän on koko ikänsä tehnyt työtä perheiden ja lasten puolesta Tämä olisi myös presidenttinä hänen tavoitteidensa keskiössä.

Trump vastasi enemmänkin siihen, miksi Clintonia ei pitäisi valita. Trumpin mukaan Yhdysvallat ei kestä neljää lisävuotta Barack Obaman hallintoa, ja sitä Clintonin presidenttikausi Trumpin mukaan merkitsisi.

Jo aiemmin väittelyssä Clinton sanoi olevansa puoluetoverinsa Bernie Sandersin kanssa samaa mieltä siitä, että Trump on Yhdysvaltain modernin historian vaarallisin presidenttiehdokas.

Trump ei luvannut kunnioittaa vaalitulosta

Donald Trump ei suostunut sanomaan, että hän kunnioittaa vaalitulosta, voitti vaalit kumpi tahansa ehdokas. Trump lupasi kertoa kantansa aikanaan, ja sanoi aikovansa pitää kaikki jännityksessä.

Trump on toistuvasti väittänyt, että tulevien presidentinvaalien tulosta on peukaloitu ennakolta.
Hillary Clintonin mukaan Trump syyttää aina vilpistä, jos hän häviää missä tahansa asiassa.

Clintonin mukaan asia on hupaisa, mutta samalla todella pelottava.

– Tehdään selväksi, mitä hän (Trump) sanoo, ja mitä se merkitsee. Hän vähättelee demokratiaamme, Clinton sanoi.

Trump: Ahdistelusyytöksien takana ilmeisesti Clintonin kampanja

Trump tähdensi vaaliväittelyssä, että väitteet siitä, että hän olisi ahdistellut naisia, ovat sepitettä.

– Ne ovat kaikki valhetta ja fiktioita. En edes pyytänyt anteeksi vaimoltani, koska en tehnyt mitään, hän sanoi.

Trumpin mukaan syytöksiä esittäneet naiset joko haluavat mainetta tai sitten Clintonin kampanja on yllyttänyt heidät perättömiin väitteisiin. Trumpin mukaan jälkimmäinen vaihtoehto on todennäköisempi.

Clintonin mukaan Trump on väittänyt, että hän ei ole voinut lähennellä kyseisiä naisia, koska nämä eivät ole riittävän viehättäviä. Clintonin mielestä tämä kuvaa, millainen ihminen Trump on.

Trump totesi myös keskustelun aikana, että kukaan ei kunnioita naisia enemmän kuin hän, minkä seurauksena ivallista yleisöä jouduttiin käskemään olemaan hiljaa.

Pertti Mattila, Minna Pulli, Los Angeles