Politiikka

Jaakonsaari: Saksan sosialidemokraattien ei pidä lähteä desibelikilpaan – nyt tarvitaan ”pönttökestävyyttä”

Kari Hulkko
Europarlamentaarikko Liisa Jaakonsaari (sd.).
Kari Hulkko
Europarlamentaarikko Liisa Jaakonsaari (sd.).
Kari Hulkko
Europarlamentaarikko Liisa Jaakonsaari (sd.).

Saksan sosialidemokraatit päättivät tänään jäsenäänestyksessä, että SPD on valmis hallitusvastuuseen liittokansleri Angela Merkelin johtamien kristillisdemokraattien (CDU) ja tämän sisarpuolueen (CSU) kanssa.

SDP:n europarlamentaarikko Liisa Jaakonsaari kuvaa SPD:n tietä hallitusvastuuseen ”dramaattiseksi prosessiksi”.

Jäsenäänestyksessä kolmasosa puolueesta sanoi ei hallitukseen lähdölle – siitäkin huolimatta, että SPD saa muun muassa erittäin hyvät ministerinsalkut.

– Vaalitappio oli niin valtava Saksan sosialidemokraateilla, että oli voimakas paine jäädä oppositioon uudistumaan. Minä sen tunteen tiedän, kun Suomessa oli demareilla vähän aikaa sitten sama fiilinki. Kun Pertti Paasio oli puheenjohtajana, päätettiin silloin (1991) suoraan ilman neuvotteluja jäädä oppositioon. Niinhän Schultzkin nyt aikoi mennä suoraan oppositioon, Jaakonsaari sanoo.

Saksan SPD:n johtaja Martin Schulz erosi pian hallitusneuvottelujen jälkeen, muun muassa hänen aiettaan ottaa ulkoministerin salkku arvosteltiin SPD:ssä. Hän jakoi puoluetta.

Vastuu on geeneissä.

Miksi sitten Saksan sosialidemokraatit lopulta päättivät mennä hallitukseen? Jaakonsaaren mukaan demarien geeneissä oleva vastuunkanto voitti. Tästä hän on kirjoittanut Twitterissäkin:

– Se on geeneissä, demarien vastuunkanto ja vastuuntunto. Nyt keskustelunaloite hyppysiin Eurooppa-politiikasta, digivallankumouksesta, kauppapolitiikassa. Jäsenistölle jämärää pohdittavaa, niin sisäiseen valtataisteluun jää vähemmän aikaa.

Jaakonsaari pitää hienona, että SPD järjesti jäsenäänestyksen hallitukseen menosta ja peräti 80 prosenttia osallistui siihen.

Jaakonsaaren mukaan hallitusyhteistyö on kuitenkin SPD:lle suuri haaste. Tuloksia olisi saatava aikaan nopeasti, jottei tilanne ala vaikuttaa negatiivisesti puolueen sisäiseen elämään. Pitäisi vakuuttaa myös se osa puolueesta, joka ei hallitukseen lähdön puolesta äänestänyt.

– Nyt pääoppositiopuolue on Vaihtoehto Saksalle (AfD), joka on selvästi oikeistolainen ja rasismiin taipuvainen. Desibelit tulevat nousemaan korkealle.

Jaakonsaaren mukaan SPD:n on myös ratkaistava, miten se hallitusvastuussa pystyy uudistumaan politiikan sisällön kautta.

– Desibelikilpailuun ei ole mahdollisuutta eikä se ole edes hyvä lähtökohta. Demareille suuri haaste pysyä yhtenäisenä, kun hallitustilanne on raaka ja kova.

”Sosialidemokraatit pelastivat myös Merkelin.”

Jaakonsaari painottaa, että Saksan ja koko Euroopan kannalta on tärkeää, että sosialidemokraatit on menossa hallitukseen. Saksan ja Ranskan akseli on vienyt EU:ta eteenpäin.

– Nyt tavallaan sosialidemokraatit pelastivat myös liittokansleri Angela Merkelin. Merkel on vapauden symboli Euroopassa. Tässä on suuret mahdollisuudet onnistua hyvin, mutta on niin paljon demareista kiinni, onko heillä ”pönttökestävyyttä”, Jaakonsaari sanoo.

Pönttökestävyydestä puhuttiin Jaakonsaaren mukaan Lipposen ykköshallituksen aikana ja tällä viitattiin nimenomaan demarien kestämiseen paineissa. Siinä tarvittiin pönttökestävyyttä.

Kestääkö siis Saksan sosialidemokraatit nyt esimerkiksi siinä rökityksessä, joka on luvassa AfD:stä.

Jaakonsaari muistuttaa, että Saksassakin sosialidemokraattien on joka päivä hankittava kannatuksensa uudelleen. Niin kutsuttua perinteistä kannattajakuntaa ei oikeastaan ole enää millään puolueella.

– Nyt Saksan sosialidemokraateilla on valtavat uudistumisen paineet. Ihmiset haluavat muutosta, mutta kukaan ei oikeastaan sano mihin suuntaan.

Jaakonsaaren mukaan hallitukseen lähtö on kuitenkin rohkaisevaa ja ennen kaikkea hieno esimerkki siitä, että puolueen sisäisellä demokratialla ja jäsenäänestyksellä on merkitystä.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 38 Demokraatti
ANI SUORASUU - Ann Selinille ei ryppyillä
VARAA PAREMPAAN - Eveliina Heinäluoma haluaa herättää puolueet Helsingissä
KUIN ERI PLANEELTA - SDP:n ja hallituksen sote-linjat eivät kohtaa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat