Opinion

Jacob Söderman: Blåst och regn framöver – “glädjande är dock att SDP troligtvis gör ett gott riksdagsval”

Söderman ser politiska orosmoln både internationellt med Trump och inrikes med vårdreformen.

Nu är det tid att i klartext berätta vad dagens sote-reform betyder för vanligt folk, skriver Jacob Söderman.

Jacob Söderman

Arbetarbladet

 

Efter en solig och varm vår och försommar spår man blåst och regn till midsommar. Inte så ovanligt, men nu hade man vant sig vid sol och värme.

 

På den internationella fronten har det varit overkligt. USA, som varit garant för samarbetet i väst, gör allt för att bryta upp mot nya mål.

Man raserar det som uppnåtts i internationell handel genom att införa strafftullar på det ena och det andra särskilt mot Kina som svarar med samma mått.

I något mindre skala gör man det mot EU, som också svarar med strafftullar. För ledarna i EU som vant sig med ett positivt USA är det ett verkligt bekymmer.

När den oberäkneliga presidenten Trump därtill flirtar med  enväldiga ledare börjandes från Putin och ledarna i Ungern och Polen är de som leder i väst såsom Macron, Trudeau och Merkel illa berörda.

 

För EU eller Natoländernas del betyder det att vid en militär kris kan man inte alls lita på att USA uppfyller sina förpliktelser inom Nato.

Utan USA är Nato inte mycket att hålla i hand när åskan går.

USA:s taktik tycks mera att sköta sina politik via avgöranden med enskilda regeringar som Finland och Sverige och symboliskt närvara i de baltiska länderna och fjäska för Ukraina, som historisk sett inte är mycket att lita på när det börjar hända.

Det USA, som räddat de västligt orienterade folken och nationerna i två världskrig,leds av en opålitlig president som öppet kritiserar sina tidigare, trognaste bundsförvanter.

Hur det slutar kan jag inte förutspå. Skulle gissa på turbulens framöver.

Hög tid för dagens socialdemokrati att ta sig ton i utrikespolitiken!

Den finska politiken just nu har opportunistiska drag.

I EU stöder vår utrikesminister öppet Polen, Ungern och andra som fronderar mot Bryssel.

Försvarsministern driver på ett nära militärt samarbete med USA.

Man låtsas sköta anskaffningen av nya – asdyra – militärplan öppet och jämlikt, men allt tyder på att de amerikanska ändå väljs till slut.

 

Inrikespolitiken har grötat till sig kring sote (social- och hälsovårdsreformen).

Grundlagsutskottets massiva kritik bands inte vid att de förslagen var i konflikt med grundlagen, utan endast med att det vore mera i linje med grundlagen, att göra de anvisade ändringarna.

På det sättet fick man ett enhälligt utlåtande godkänt i utskottet.

Det ledde dock till att regeringens aktuella svar på hur grundlagsutskottets kritik skall bemötas är mera pro forma än allvarligt menat.

Särskilt den centerpartistiska social- och hälsoministern Annika Saaristo som presenterade ändringarna kunde inte dölja sin förtjusning för hur man inom regeringen – troligen med hjälp av Ben Zyskowicz – tänker segla över grundlagsutskottets kritik utan att ge med sig i sak, speciellt inte när det gällde utgiftstaket.

I Helsingin Sanomat i dag, tisdag, betonar kolumnisten Teija Sutinen (HS A s. 12) att regeringen varit enig bakom sina korrigeringsförslag.

Hon insinuerar att om Centern i grundlagsutskottet ännu går emot dem, så är landskapsreformen i fara. För Samlingspartiet garanteras samtidigt den så kallade valfriheten.

Sutinen är säker på att regeringen nu kör på för fullt tillsammans i riksdagen.

 

Mitt råd åt oppositionen är att inte koncentrera sig mera på juridik och formaliteter! Det tåget gick redan.

Nu är det tid att i klartext berätta vad dagens sote-reform betyder för vanligt folk.

Det väsentliga syftet som Finansministeriet skisserat för reformen är att spara offentliga medel.

Det vill man främst göra så att den ökande åldrande befolkningen inte mera skall garanteras full social – och hälsovård.

Dyra operationer och till exempel upprepad cancervård – som nu görs på medicinska grunder – bör kunna förvägras de äldre. De, som har råd, kan köpa den vården på marknaden.

Sote är inte avsett att förbättra vården på centralsjukhusnivå. I dag är den internationellt sett ypperlig såväl medicinskt som kostnadsmässigt. Om reformen gör det inom den öppna vården återstår att se.

Att kommunerna kopplas bort från social- och hälsovård – kring vilken den kommunal självstyrelsen startade – kommer högst troligt att visa sig vara ett misstag.

 

Glädjande är dock att socialdemokraterna under ledning av Antti Rinne har karpat upp sig och kommer troligen göra ett gott riksdagsval.

 

Men, undvik formella krusiduller i valdebatterna, tala klart i själva saken. Gör klart vad saker betyder i vardagen för vanligt folk.

Om man skyggar för att försvara äldre folks rätt till fullgod vård – då det enligt Finansministeriets herrar inte förbättrar den heliga konkurrenskraften – bör man minnas att de äldre generationerna brukar följa med valdebatterna och oftast röstar i val!

 

Dessutom har de genom sitt livslånga arbete lyft upp Finland till en av världens mest lyckade nationer.

Att tacka dem med att vägra dem sakenlig vård på sitt livs höst är ojust i högsta potens.

 

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE