Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Mielipiteet

Jakomäen terveysasemalle tarvitaan HUSLAB-näytteenottopiste

Syksyllä 2019 Jakomäen eläkeläiset ottivat minuun yhteyttä ja toivat esiin toiveensa HUSLABin laboratorion näytteenottopisteen saamiseksi Jakomäen terveysasemalle.

Sinikka Vepsä

SDP:n Helsingin kaupunginvaltuutettu

Jakomäen terveysasemalla tilat olisivat valmiina toiminnalle. Alppikylän lapsiperheiltä olin kuullut myös samankaltaisen toiveen ja siksi tein siitä valtuustoaloitteen. Jakomäen eläkeläiset toivat esiin laboratoriokäynneistä aiheutuvat matkakustannukset. Ravinnotta laboratoriokokeisiin on mentävä yleensä aamulla aikaisin ja yli  70 v alennuslippu on voimassa klo 9–14 välillä. Lisäksi rollaattoreilla tai lastenvaunuilla matkanteko julkisessa liikenteessä ei ole helppoa, ja siksi käveltävä etäisyys terveyskeskuksessa tapahtuvaan näytteenottoon olisi vaivattominta.

Aloitteessa esitin, että HUSlab näytteenotto voisi tapahtua esimerkiksi kaksi kertaa viikossa klo 8–11 välillä, sillä ravinnotta laboratorioaikojen saaminen Puistolan terveysaseman laboratoriosta tai Malmin HUSLAB -toimipisteestä kestää kauan.

Puistolan terveysaseman laboratorion eteen kertyi ennen koronan aikaan pitkä jono asiakkaita jo ennen laboratorion aukeamista ja vuoronumeroista suorastaan kiisteltiin. Koronavirus toki sotki laboratorion toiminnan pahasti. Puistolan terveysaseman laboratorio on tällä hetkellä suljettuna, kuten myös monen muun pienemmän terveysaseman laboratorio. Tämä on ymmärrettävää tässä hankalassa tilanteessa.

Lähipalveluiden säilyminen muuallakin kuin kantakaupungissa on erittäin tärkeää, ja näiden asioiden puolesta haluan tehdä työtä Helsingin valtuutettuna. Helsingin päätöksenteossa ei saa edetä kaikessa keskusta edellä, vaan asuinalueiden eriytyminen on pysäytettävä.

Koillis-Helsingin asukasluku on yli 100.000 asukasta. Alppikylä kasvaa edelleen ja siellä asuu paljon lapsiperheitä. Jakomäessä asuu paljon eläkeläisiä ja maahanmuuttajataustaisia henkilöitä. Vuonna 2018 Jakomäen työttömyysaste oli 16,8 % kun se esimerkiksi  Länsi-Pakilassa oli 4,3 %. Kaupunginhallitus torppasi aloitteeni ja mainitsee myös mahdollisuuden asiakkaan kotona tapahtuvaan näytteenottoon. Tämä toiminta on kuitenkin asiakkaalle maksullista.

Pieniltä terveysasemilta on jo aiemmin vuosien saatossa lopetettu näytteenottopisteitä ja keskitetty toimintaa sairaaloiden ja suurempien terveyskeskusten yhteyteen. Tämä on kuntalaisten kannalta erittäin valitettavaa. Lähipalveluiden säilyminen muuallakin kuin kantakaupungissa on erittäin tärkeää, ja näiden asioiden puolesta haluan tehdä työtä Helsingin valtuutettuna. Helsingin päätöksenteossa ei saa edetä kaikessa keskusta edellä, vaan asuinalueiden eriytyminen on pysäytettävä.

 

Sinikka Vepsä, sd

Helsingin kaupunginvaltuutettu

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Toimituksen valinta

Rane Aunimo

Pääkirjoitukset
3.12.2020
Perussuomalaiset tukee linjallaan Unkarin ja Puolan räikeyksiä
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE