Ulkomaat

Jälleen syytä hätäkokoukseen – Pohjois-Korean ohjus lensi Japanin yli

Lehtikuva
Lehtikuva
Lehtikuva

YK:n turvallisuusneuvosto pitää perjantaina hätäkokouksen Pohjois-Korean laukaiseman ohjuksen takia. Diplomaattien mukaan tapaaminen pidetään suljettujen ovien takana. Yhdysvallat ja Japani ovat vaatineet tapaamista.

Yhdysvaltojen ulkoministeri Rex Tillerson pyytää Kiinaa ja Venäjää toimimaan suoraan suitsiakseen Pohjois-Koreaa. Tillersonin mukaan Kiinan ja Venäjän on toimillaan osoitettava, että ne eivät suvaitse edesvastuuttomia ohjuslaukauksia.

Pohjois-Korea laukaisi yöllä Suomen aikaa ohjuksen, joka lensi Japanin yli lähellä pohjoissaari Hokkaidoa. Ohjus laukaistiin läheltä Pohjois-Korean pääkaupunkia Pjongjangia. Kyseessä on jo toinen kerta kuukauden sisään, kun Pohjois-Korea laukaisi ohjuksen Japanin ilmatilan halki.

Ohjus matkasi luultavasti noin 3 700 kilometrin matkan.

Japanin hallituksen edustajan Yoshihide Sugan mukaan Japani tuomitsee alueensa yli laukaistun ohjuksen ”painavimmin mahdollisin sanankääntein”. Japanin mukaan maa ei voi sallia Pohjois-Korean jatkuvia vakavia provokaatioita.

Ohjus lensi Japanin yleisradion NHK:n mukaan samalla alueella kuin KN-17 ohjukset elokuun lopussa. Yleisradion mukaan ohjus laukaistiin noin kello seitsemän paikallista aikaa ja se saavutti Japanin ilmatilan yhdeksän minuuttia myöhemmin. Japanin yleisradion tiedoista kertoo muun muassa ABC News.

Etelä-Korean puolustusministeriö sanoo, että ohjus matkasi luultavasti noin 3 700 kilometrin matkan ja ylimmillään se saavutti 770 kilometrin korkeuden. Ohjus olisi tällöin lentänyt korkeammalla ja pidemmän matkan kuin aiempi Japanin yli laukaistu ohjus.

Pohjois-Korea ilmoitti aiemmin tässä kuussa testanneensa vetypommia, joka oli maan valtion television mukaan täydellinen menestys. Koe tuomittiin jyrkästi maailmalla ja YK asetti Pohjois-Korealle pakotteita.

Vastauksena uusille pakotteille Pohjois-Korea vannoi tehostavansa aseohjelmaansa.

 

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat