Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

“Jämäkkä ja osoitti hyvää johtajuutta” – SDP:n Feldt-Ranta kehuu Ruotsin pääministerin ratkaisua

Ruotsin pääministeri, sosialidemokraattien Stefan Löfven päätti tänään, että kaksi hänen punavihreän hallituksensa ministeriä, sisäministeri Anders Ygeman ja infrastruktuuriministeri Anna Johansson jättävät ministerin tehtävänsä. Molemmat ovat sosialidemokraatteja.

Sitä vastoin puolustusministeri Peter Hultqvist jatkaa tehtävässään.

Ruotsalaisen yhteiskunnan ja politiikanteon hyvin tunteva kansanedustaja Maarit Feldt-Ranta (sd.) kehuu Löfvenin ratkaisua.

– Se oli jämäkkä ja luonteva sekä osoitti hyvää johtajuutta. Hän näytti jälleen kerran, että kun tulee tiukka paikka, hän ottaa johdon käsiinsä.

Feldt-Ranta ei ihmettele yhtään, että Hultqvist, sosialidemokraatti hänkin, saa jatkaa ministerinä.

– Hän on erittäin suosittu ministeri, ja hyvin arvostettu myös oppositiossa, Feldt-Ranta perustelee.

Viisi oppositiopuoluetta, porvariallianssi, vaati eilen kaikkien kolmen potkimista ulos.

Lisää aiheesta

– On vaikea nähdä, että oppositiopuolueet vaatisivat vielä Hultqvistin eroa, kun hallitus on kuitenkin kantanut vastuun tapahtuneesta.

Edellinen porvarihallitus synnytti tietovuotoriskin.

Sisäpoliittinen kriisi syntyi, kun kävi ilmi, että ulkoistuksen myötä ajoneuvohallinnon rekistereihin on ollut pääsy ulkomaisilla työntekijöillä, joiden taustoja ei ole tarkistettu.

Suomessa on jäänyt Feldt-Rannan mukaan vähäiselle huomiolle se tosiseikka, että edellinen porvarihallitus teki mahdolliseksi ajoneuvorekisterin pitämisen ulkomailla.

– Se synnytti tietovuotoriskin. Moni asiantuntija pitääkin allianssipuolueen jälkiviisautta ylimitoitettuna.

Löfven itse ei saanut Feldt-Rannan mielestä kolhua tietovuotokriisin keskellä. Hänen asemaansa ei kyseenalaistettu laajasti kohuviikkojen aikana. Ruotsalaiset ovat olleet varsin tyytyväisiä pääministeriinsä.

– Hänen aikanaan Ruotsin talous on kasvanut ennätyksellisesti, työllisyys on kohentunut ja Ruotsi on pärjännyt hyvin ylipäänsä.

Feldt-Ranta pitää Ruotsin parlamentaarista tilannetta hankalana, kun oppositiossa oleva porvariallianssi on itse horjuttanut omaa asemaansa. Maltilliset (vastaa Suomessa kokoomusta) lähtivät “flirttailemaan” ruotsidemokraattien kanssa.

– Puolue teki päänavauksen viime vuonna ilmoittamalla, että se voisi tehdä yhteistyötä ruotsidemokraattien kanssa. Porvariallianssin yhteispeli on heikentynyt, kun osa puolueista on valmis ja osa ei ole siihen valmis.

Tällainen kriisi voisi tapahtua meilläkin.

Löfven kierrättää samalla ministereitä. Sosiaalivakuutusministeri Annika Strandhällistä tulee uusi sosiaaliministeri. Demarien eduskuntaryhmän puheenjohtaja Thomas Eneroth nousee infrastruktuuriministeriksi. Feldt-Ranta kuvaa häntä erittäin kokeneeksi poliitikoksi.

Lisäksi Morgan Johanssonista tulee uusi oikeus- ja sisäministeri ja Heléne Fritzonista maahanmuuttoministeri. Sairauslomalla ollut kansanterveysministeri Gabriel Wikström eroaa.

Feldt-Ranta uskoo, että tietovuotokriisi ei unohdu hetkessä ja se tulee heijastumaan loppuun vaalikauteen. Ruotsissa järjestetään ensi vuonna parlamenttivaalit – puoli vuotta Suomea aiemmin.

– Keskustelu jatkuu taatusti ulkoistusten mielekkyydestä, joita siis viime porvarihallitus harrasti ahkerasti viime kaudella.

Hän muistuttaa, että Ruotsin keskustelu vaikuttaa myös Suomeen: “mitä ruotsalaiset edellä, me perässä” on ollut lähes maan tapa.

Toinen kysymys on, löysivätkö oppositiopuolueet kriisin avulla kokoavan liiman, jolla ne voisivat vakuuttaa pystyvänsä hallitsemaan ristiriidoista huolimatta.

– Lähiajat näyttävät, miten eri puolueet suhtautuvat ruotsidemokraatteihin. Ja saivatko allianssipuolueet – mihin en usko – tuulta siipiensä alle, että ne pystyisivät parantamaan asemiaan.

Feldt-Ranta kehottaa seuraamaan tiiviisti Ruotsin tilannetta. Yhteiskunnat kun ovat kovin samankaltaisia.

– Tällainen kriisi voisi tapahtua meilläkin, jos ulkoistamme viranomaispalveluja ja jätämme valvonnan rempalleen.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE