Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kolumnit

Janne Riiheläinen: Liityimme Natoon siksi, että elämämme ei muuttuisi

Antti Pitkäjärvi
Kolumnit

Janne Riiheläinen

Kirjoittaja on bloggaaja ja turvallisuuspolitiikan kommentaattori.

Miten arkemme muuttuu, kun Suomesta tulee Naton jäsenmaa? Oikeasti liityimme Natoon siksi, ettei mikään muuttuisi – ja saisimme jatkaa elämäämme rauhassa.

Janne Riiheläinen

Suomalaisten Nato-kantojen vaihtuminen noin vuosi sitten oli äärimmäisen nopea, muttei missään nimessä hätäinen päätös.

Suomalaisten omassa mielessä elänyt henkinen Nato-optio sisälsi ajatuksen, että jos olosuhteet muuttuvat, jäsenyys muuttuu kannatettavaksi. Venäjän suurhyökkäys Ukrainaan muutti olosuhteet perinpohjin.

Jos Venäjä olisi ollut hyökkäyksessään voitokas, se olisi mitä todennäköisimmin pystynyt pakottamaan Naton sulkemaan ovensa uusilta jäseniltä.

Venäjähän vaati ennen Ukraina-hyökkäystään sotilaallisesti liittoutumattomia maita lopettamaan Nato-jäsenyyden haikailunsa.

Jos ukrainalaiset presidentti Zelenskyin johdolla eivät olisi panneet kaikkea peliin pysäyttääkseen Venäjän hyökkäyksen, meidän henkinen Nato-optiomme olisi ollut tyhjän arvoinen. Ukrainalaiset ovat taistelleet meille mahdollisuuden liittyä halutessamme Natoon.

TORSTAIAAMUNA olin haastateltavana radiossa Nato-prosessista. Toimittaja kysyi minulta, mikä nyt muuttuu, kun Suomesta tulee Naton jäsen.

Lisää aiheesta

Muutos on tottakai monin tavoin historiallinen. Silti jäsenyyden ytimessä on minusta ajatus siitä, että suomalaiset eivät halua elämänsä muuttuvan.

Suomi on valittu puolen tusinaa kertaa maailman onnellisimmaksi kansaksi. Tälle valinnalle voidaan naureskella. Väitteelle voi myös esittää paljon ihan asiallisia varaumia lapsiperheköyhyydestä, mielenterveysongelmista ja monista muista asioista lähtien.

Valinta perustuu kuitenkin pitkälti siihen, että meillä Suomessa on olemassa ulkoiset edellytykset onnelliselle elämälle. Olemme toimiva, vapaa ja rehellinen yhteiskunta, jossa järjestelmä ja ihmiset kohtelevat toisiaan hyvin.

Suomalaisten nopean ja määrätietoisen päätöksen kääntyä Nato-jäsenyyden kannalle voi hyvinkin ajatella perustuvan ymmärrykseen siitä, että haluamme pitää kiinni siitä hyvästä mikä meillä on. Tiedämme suomalaisen yhteiskunnan olevan hyvä ja puolustamisen arvoinen.

Haluamme pitää kiinni siitä hyvästä mikä meillä on.

Vladimir Putinin hallitseman Venäjän halu laajentaa etupiiriään koskee edelleen mitä suurimmassa määrin myös Suomea. Ymmärrämme selvästi, mihin suuntaan venäläinen yhteiskunta on kehittynyt Putinin johdolla.
Mitä suurempi vaikutusvalta Venäjällä on Suomeen, sitä enemmän sillä on epätoivottavia vaikutuksia meidän elämäämme.

Venäläistä vaikutusvaltaa patoamme paitsi talouspakotteilla ja Fennovoiman tapaisten strategisten sidonnaisuuksien purkamisella, myös liittymällä Natoon.

ITÄRAJAMME on nyt paitsi Suomen ja Venäjän raja, myös demokraattisten maiden puolustusliiton ja laajentumishaluisen diktatuurin raja.

Putinin Venäjän olemusta emme voi muuttaa, joten meidän on parhaamme mukaan varustauduttava itse kestämään rajan takaa tulevaa uhkaa.

Se, että suomalaisten mielenmuutos Natosta perustuu haluun pitää asiat ennallaan, ei tarkoita, etteikö päätös olisi historiallinen ja monessa suhteessa myös valtava muutos. Se historiallisuus vain tapahtuu jollain toisella tasolla kuin ihmisten arki.

Suuren valtiollisen muutoksen käyttövoima on halumme pitää suomalainen elämänmeno mahdollisimman ennallaan.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE