Turva – Hymy

Japanin Abe: ”Erittäin vakava uhka” – YK:n turvallisuusneuvosto hätäkokoukseen Pohjois-Korean uusimman ohjuslaukauksen vuoksi

Kuva: Lehtikuva-AFP
Japanin pääministeri Shinzo Abe kommentoi tapahtunutta medialle pian sen jälkeen, kun Pohjois-Korean oli vahvistettu laukaisseen ohjuksen Japanin pohjoisen Hokkaidon saaren yli.

YK:n turvallisuusneuvosto kokoontuu tiistaina hätäkokoukseen Pohjois-Korean uusimman ohjuslaukauksen takia, kertovat diplomaattilähteet uutistoimisto AFP:lle. Hätäkokousta ovat pyytäneet Japani ja Yhdysvallat.

Japanin pääministeri Shinzo Abe kertoo Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin olevan kanssaan samaa mieltä siitä, että painostusta Pohjois-Koreaa kohtaan on lisättävä.

Abe kommentoi asiaa pian sen jälkeen, kun Pohjois-Korean oli vahvistettu laukaisseen ohjuksen Japanin pohjoissaari Hokkaidon yli. Abe puhui Trumpin kanssa puhelimitse laukaisun jälkeen.

– Japani ja Yhdysvallat ovat täysin samaa mieltä Pohjois-Koreaan kohdistuvan painostuksen lisäämisestä, Abe sanoi menemättä puhelun yksityiskohtiin.
Japanin mukaan Pohjois-Korean ohjus muodosti ”erittäin vakavan turvallisuusuhan” Japanille. Abe sanoo maansa tekevän kaikkensa kansalaisten turvallisuuden takaamiseksi.

– Heidän (pohjoiskorealaisten) pöyristyttävä ohjuslaukaisunsa maamme yli on ennenkuulumaton ja erittäin vakava uhka, joka vahingoittaa suuresti rauhaa ja vakautta alueella, Abe sanoi toimittajille laukaisun jälkeen.

Japani on aiemmin uhannut muun muassa Pohjois-Korean ohjusten alasampumisella. Pohjois-Korean viimeaikaiset ohjuskokeet ja uhkailu ohjusiskulla Yhdysvaltain Tyynenmeren-tukikohtaan ovat jo johtaneet muun muassa Aegis-ilmapuolustusjärjestelmää kantavan japanilaisaluksen lähettämiseen Japaninmerelle.

Ohjus ylitti Hokkaidon ja putosi mereen.

Pohjois-Korea laukaisi tiistaina ballistisen ohjuksen, joka lensi yli Japanin pohjoissaaren Hokkaidon ja putosi mereen noin 1 180 kilometrin päässä rannikolta.

Ohjus laukaistiin Sunanista läheltä Pohjois-Korean pääkaupunkia Pjongjangia.
Laukaisun ovat vahvistaneet Japanin lisäksi Etelä-Korea ja Yhdysvallat.

– Toistaiseksi ei ole todettu ohjuksen osien pudonneen Japanin alueelle, sanoi Japanin hallituksen tiedotuksesta vastaava ministeri Yoshihide Suga.

– Tiedossa ei ole myöskään alueella olleille lentokoneille tai merialuksille aiheutuneita vahinkoja, Suga sanoi.

Astetta aggressiivisempaa ohjusuhittelua.

Ballistisen ohjuksen laukaiseminen yli Japanin on jälleen selvä eskaloituminen Pohjois-Korean ohjustesteissä. Maa uhkaili aiemmin tässä kuussa ohjusiskulla Tyynellämerellä sijaitsevaan Yhdysvaltain sotilastukikohtaan Guamissa. Tukikohtaan iskevien ohjusten olisi lennettävä Japanin yli.

Muutama päivä sitten Pohjois-Korea laukaisi kolme lyhyen kantaman ohjusta, mikä tulkittiin vielä hyvin pienen skaalan uhitteluksi. Lyhyen kantaman ohjukset laukaistiin Pohjois-Korean vastustaman Yhdysvaltain ja Etelä-Korean yhteisen sotaharjoituksen alettua.

Tiistaina laukaistun ballistisen ohjuksen lentoreitti kuvaa kuitenkin jälleen aggressiivisempaa ohjusuhittelua. Pohjois-Korea vältti ohjusten laukaisua Japanin yli vielä viime kuussa, kun se testasi ensi kertaa onnistuneesti mannertenvälistä ohjusta.

Vuonna 2009 Pohjois-Korean ohjus ylitti Japanin, mihin jJapani reagoi välittömästi tuomitsemalla testin painokkaasti. Tuolloin Pohjois-Korea väitti laukaisseensa telekommunikaatiosatelliitin, mutta kansainvälinen yhteisö piti laukaisua mannertenvälisen ohjuksen koelaukaisuna.

STT–AFP

Syyttäjä: Tanskalainen keksijä kidutti ruotsalaista toimittajaa ennen tämän kuolemaa – veriteko oli suunniteltu

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO

Tanskalainen keksijä Peter Madsen (kuvassa) sitoi ruotsalaisen toimittajan ja kidutti tätä ennen kuolemaa, sanovat syyttäjät. Asia käy ilmi syytekirjelmästä, joka on julkistettu Tanskassa.

Syyttäjien mukaan Madsen oli valmistellut veritekoa tuomalla mukanaan sukellusveneeseen useita työkaluja.

Madsen sai viime viikolla syytteen toimittaja Kim Wallin murhasta. Jo tuolloin syyttäjät sanoivat, että teko oli suunniteltu. Wall kuoli joko kaulan alueelle tehtyyn viiltoon tai tukehduttamalla.

Syyttäjä vaatii Madsenille elinkautista vankeusrangaistusta. Murhan lisäksi hän saa syytteen muun muassa hautarauhan rikkomisesta ja seksuaalirikoksesta.

Madsen on myöntänyt silponeensa Wallin ruumiin ja heittäneensä osat mereen. Henkirikoksen ja seksuaalirikoksen hän on kiistänyt.

”Vastenmielinen tapa” – Toimittajayhdistys: Ylen toimittajaa vaadittiin riisuuntumaan turvatarkastuksessa Israelin pääministerin toimistolla

Kuva: Thinkstock
Yhdysvaltain varapresidentti Mike SP

Yleisradion Lähi-idän kirjeenvaihtaja joutui Israelissa nöyryyttävään turvatarkastukseen, kun hän oli menossa seuraamaan Yhdysvaltojen varapresidentin Mike Pencen vierailua. Asiasta kertoi israelilainen toimittajayhdistys FPA, ja siitä on uutisoinut muun muassa Independent.

Yhdistyksen mukaan naispuolinen toimittaja vietiin pääministeri Benjamin Netanjahun toimistolla verhon taakse, jossa häntä kuulusteltiin ja tutkittiin muun muassa metallinpaljastimella. Tämän jälkeen turvallisuusviranomaiset vaativat naista riisumaan rintaliivinsä, mistä hän kieltäytyi. Tämän takia naista ei päästetty lehdistötilaisuuteen.

Toimittaja oli yhdistyksen mukaan akkreditoitunut asianmukaisesti.

FPA arvioi, että syynä on suomalaistoimittajan palestiinalaistausta. Yhdistys moittii Israelin viranomaisia etnisestä profiloinnista.

– Vastenmielinen tapa laittaa toimittajat riisuutumaan turvatarkastusta varten panee Israelin ihan omaan kastiinsa ja on häpeä maalle, joka ylpeilee demokraattisilla saavutuksillaan.

Asiasta kertoi Suomessa aiemmin Helsingin Sanomat. Yle ei kommentoinut asiaa lehdelle. Myöskään STT:n tavoittama toimittaja ei halunnut kommentoida asiaa.

Yhdysvaltain liittovaltion hallinto on jälleen ”auki”

Kuva: Lehtikuva-AFP
Senaatin republikaanienemmistön ryhmänjohtaja Mitch McConnell oli tyytyväinen budjettiäänestyksen jälkeen.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump riemuitsee Twitterissä siitä, että Yhdysvaltain liittovaltion hallinto saatiin jälleen auki. Hänen mukaansa kyseessä oli suuri voitto republikaaneille, kun demokraatit antoivat periksi.

Trump on allekirjoittanut kongressin hyväksymän väliaikaisen budjetin, joka pitää hallinnon rahahanat auki helmikuun kahdeksanteen päivään asti. Asiasta kertoo Washington Post.

Väliaikainen budjetti eteni Trumpin allekirjoitettavaksi sen jälkeen, kun Yhdysvaltain senaatti ja edustajainhuone hyväksyivät budjetin äänestyksissään maanantaina. Senaatti hyväksyi budjetin äänin 81–18 ja edustajainhuone 266–150.
Yhdysvaltain liittovaltion hallinto suljettiin viikonloppuna, kun senaatti ei päässyt sopuun budjettiesityksestä.

– Olen iloinen, että pääsemme lopulta takaisin hommiin täällä, sanoi senaatin republikaanien ryhmäjohtaja Mitch McConnell edustajainhuoneen äänestyksen jälkeen Washington Postin mukaan.

Senaatin oli määrä äänestää asiasta jo varhain maanantaina paikallista aikaa, mutta äänestystä siirrettiin, kun senaatti ei löytänyt sopua sunnuntai-illan aikana.

Trump kertoo nyt haluavansa ”ison voiton etenkin Yhdysvaltojen upealle armeijalle ja rajaturvallisuudelle, mutta myös republikaaneille, demokraateille ja Dacalle”.

– Nähdään neuvottelupöydässä, Trump twiittaa.

Hallinto toimi vähennetyllä henkilöstöllä.

Sulun takia sadattuhannet hallinnon työntekijät jäivät maanantaina kotiin ilman palkkaa. Keskeiset liittovaltion toiminnot kuten armeija, poliisi, Valkoinen talo ja kongressi jatkoivat toimintaansa sulkemisen jälkeenkin, mutta vähennetyllä henkilöstöllä.

Demokraatit ja republikaanit jatkavat vielä vääntöä pitkäaikaisesta budjettiesityksestä, sillä nyt hyväksytty budjetti pitää hallinnon rahahanat auki vain helmikuun kahdeksanteen päivään asti.

Katalonian Puigdemont uhmasi uhkaavaa pidätysmääräystä

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO

Espanjan syyttäjäviranomainen haluaa, että Katalonian syrjäytetyn aluejohtajan eurooppalainen pidätysmääräys uusitaan. Asiasta kertoo uutistoimisto AFP:n mukaan oikeuslähde.

Entinen aluejohtaja Carles Puigdemont (kuvassa) on oleillut omaehtoisessa maanpaossa Belgiassa. Hän matkusti tänään Tanskaan Kööpenhaminaan uhmaten mahdollista pidätysmääräystä. Espanjalaislehti El Pais uutisoi aiemmin, että Madrid on uhannut Puigdemontia pidätysmääräyksellä, jos tämä lähtee Belgiasta.

Tanskan televisio kertoi aamulla, että toimittajat ympäröivät Puigdemontin tämän koneen laskeuduttua Kööpenhaminaan aamulla. Puigdemontin on määrä osallistua tänään Katalonia-aiheiseen keskusteluun Kööpenhaminan yliopistossa.

Espanja perui Puigdemontia ja neljää hänen ex-ministeriään koskeneen eurooppalaisen pidätysmääräyksen joulukuun alkupuolella. Puigdemont ministereineen pakeni Belgiaan, kun Espanja lakkautti Katalonian itsehallinnon alueen yksipuolisen itsenäisyysjulistuksen jälkeen.

Rohingya-pakolaisten kotiuttaminen viivästyy – valmistelut yhä pahasti kesken

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO
Rohingya-pakolaisia odottamassa ruoka-apua pakolaisleirillä Bangladeshissa.

Rohingya-pakolaisten kotiuttaminen takaisin Myanmariin ei ala vielä tiistaina, kuten oli suunniteltu, kertovat Bangladeshin pakolaisviranomaiset. Valmistelujen kerrotaan olevan yhä pahasti kesken.

Myanmarista Bangladeshiin paenneet sadattuhannet pakolaiset pyritään kotiuttamaan kahden vuoden sisällä. Myanmarin ja Bangladeshin tekemän sopimuksen mukaan kotiutusten oli määrä alkaa tiistaina, mutta aikataulua oli jo valmiiksi pidetty liian toiveikkaana.

Viime viikolla viimeistelty sopimus koskee Bangladeshiin lokakuun 2016 jälkeen paenneita, ei Bangladeshissa jo aiemmin olleita rohingya-vähemmistön jäseniä.

Myanmaria on painostettu sallimaan turvallinen paluu rohingyoille, jotka ovat paenneet maasta armeijan toimien takia. YK on kutsunut Myanmarin armeijan operaatiota etniseksi puhdistukseksi.

Monet Bangladeshin täpötäysillä leireillä asuvista ovat sanoneet olevansa haluttomia palaamaan Rakhinen osavaltioon. Siellä heitä ja heidän kotejaan vastaan on hyökätty.

Myanmarin viranomaiset ovat rakentamassa Rakhineen väliaikaista leiriä, johon voitaisiin majoittaa 30 000 pakolaista.