Turva – Hymy

Jari Lindström puhui jo päivällä käsitervehdyksistä: ”Minä olen liittynyt ihan muuhun porukkaan”

Kuva: Lehtikuva / Markku Ulander
Jari Lindström.

– Me mentiin ja jätettiin eroanomus ja käveltiin pois. Ei meillä ollut mitään syytä jäädä sinne pidempään. Se kesti suurin piirtein kolme sekuntia meidän osalta, näin kuvasi tänään päivällä Jari Lindström käyntiään perussuomalaisten eduskuntaryhmässä.

Hän oli mukana Uusi Vaihtoehto -eduskuntaryhmässä, joka nyt jo illan tapahtumien jälkeen on jatkamassa perussuomalaisten perillisenä Juha Sipilän (kesk.) hallituksessa. Lindström saa pitää työministerin salkkunsa.

– Me olemme kaikki valmiita jatkamaan, se oli se meidän viesti, mutta se on pääministerin käsissä, hän sanoi päivällä.

Hän katsoi, että perussuomalaiset tulivat yllätetyiksi, kun niin suuri joukko erosi.

– Tuli. Kaikkihan ovat spekuloineet, siellä on kaikki mahdolliset spekulaatiot. Varmaan joku on osunut kohdalleen, voi sanoa, että minähän arvasin, mutta väitän, että suurin osa ei arvannut. Joku saattoi veikata, että muutama, mutta kukaan ei odottanut ihan varmasti että se on noin iso ryhmä. Me nousemme neljänneksi suurimmaksi ryhmäksi eduskunnassa, Lindström sanoi.

Perussuomalaisiin jäänyt kansanedustaja Leena Meri myönsi myös päivällä eduskuntaan saapuessaan, että asia tuli puun takaa.

– Minulle kyllä tuli, en ole saanut mitään puheluita, vaikka en ole kenenkään leireihin kuulunutkaan, olen ollut Meri-läisten ryhmässä, hän sanoi.

”Kukaan ei voi väittää, että me vietiin rahat mukana.”

Uusi vaihtoehto -ryhmän synnyn aikatauluja Lindström ei lähtenyt tarkemmin avaamaan.

Milloin asia nousi ensimmäistä kertaa?

– Minä kun en ollut mukana niin en ota kantaa.

Hän ei myöskään avannut, kuka oli aktiivisin ryhmän perustamisessa.

– Minä halusin jatkaa vastuunkantamista. Kukaan ei voi väittää, että me vietiin rahat mukana, ei, ja toisekseen niin kuin sanoin tuossa, varmaan tuhottiin oma poliittinen uramme, mutta siitä huolimatta minun ei ollut ollenkaan vaikeata tehdä tätä ratkaisua.

Uusi Vaihtoehto -ryhmän puheenjohtaja Simon Elo sanoi päivällä, että puoluetuki jää perussuomalaisille.

Kansaedustaja Tiina Elovaara nosti tänään illalla Ylen A-studiossa esiin, että perussuomalaisten Jyväskylän puoluekokouksessa olisi nähty käsitervehdyksiä.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho sanoi, ettei hän nähnyt kokouksessa yhtäkään sellaista ja jos joku sellaisia tekee, ei ainakaan hänen hyväksynnällään.

Päivällä käsitervehdyksistä puhui myös Jari Lindström, Tiina Elovaaran ollessa samassa eduskunnan kuppilan pöydässä.

– Oletteko nähnyt sieltä Jyväskylästä niitä kuvia, siellä ”heilattiin” siis oikeasti. Savon Sanomillahan oli sellainen uutiskuva, Lindström väitti ja muisteli.

– En minä sellaiseen porukkaan ole liittynyt, minä olen liittynyt ihan muuhun porukkaan ja muista syistä kuin pelkästään yhdestä asiasta. En minä tuommoisessa puoluekokouksessa ole koskaan ollut, jossa ilmapiiri on noin jakautunut, hän jatkoi.

”Kun pikkaisen pöly laskeutui.”

Tiina Elovaara sanoi, että ratkaisu Uusi Vaihtoehto -eduskuntaryhmästä syntyi kahden vuorokauden sisällä.

Koska tiesitte siitä?

– Tämä rakentui pala palalta ja yhteistuumin.

Miltä ajalta se lähti käyntiin?

– Lauantai tietysti käytännössä oltiin siellä kiinni, mutta varmaan siinä jo sunnuntain puolella, kun pikkaisen pöly laskeutui, niin ajatukset lähtivät rakentumaan, että mitä vaihtoehtoja on. Ja tällaisessa umpikujaan ajautuneessa tilanteissa muita ratkaisuja ei enää löytynyt kuin tämä.

Puoluekokous oli koolla lauantaina ja sunnuntaina.

– Ei, me ei harrasteta sellaista salaista joukkomobilisointia, joka kestää puoli vuotta, Elovaara sanoi ja katsoi halla-aholaisten toimineen näin.

– Viittaan tässä heihin ja ylipäätään minun viestini on se, että politiikka on myös ihmissuhteita. Tämä on suhdetoimintaa ja se on minusta se osa-alue, missä heillä on vielä kasvun paikka, hän sanoi.

Myöhemmin keskiviikon vastaisena yönä Yle uutisoi, että Elovaaran esiin nostama kuva, jossa perussuomalaisten jäsenistöä nousee seisomaan käsi pystyssä, ei ollut lauantaisesta puheenjohtajavaalista.

Twitterissä levinneen kuvan on alunperin ottanut Lehtikuvan kuvaaja Jussi Nukari. 

Hän kertoi Ylelle, että kuva on otettu sunnuntaina 11. kesäkuuta, kun kokous ajautui kaaokseen presidenttiehdokkaan valintamenettelystä keskusteltaessa.

Juttuun lisätty täsmennys kohukuvan ottamisajankohdasta ja asiayhteydestä klo 9:54.

Valkoisesta talosta raju purkaus – lehdistöpäällikkö haukkuu ”luusereiksi”

Kuva: Lehtikuva

Valkoisen talon lehdistöpäällikkö Sarah Sanders kuvailee Valkoisen talon tiedotteessa senaatin demokraatteja vastahakoisiksi luusereiksi. Hänen mukaansa he laittoivat politiikan muun muassa kansallisen turvallisuuden ja haavoittuvassa asemassa olevien lasten edelle.

Sanders sanoo, että laittomien maahanmuuttajien asemasta ei neuvotella sillä aikaa, kun ”demokraatit pitävät laillisia kansalaisia panttivankeina edesvastuuttomien vaatimustensa takia”.

Hänen mukaansa senaatin demokraatit käyttäytyvät kuin vastahakoiset luuserit, eivät kuten lainsäätäjät. Hän sanoo tiedotteessa, että heti kun demokraatit alkavat maksaa armeijan kustannuksia, neuvottelut maahanmuuton uudistamisesta voidaan aloittaa.

Yhdysvaltain liittovaltion hallinto suljettiin tänään kello seitsemältä aamulla Suomen aikaa, sillä senaatti ei päässyt sopuun maan budjetista.

Sandersin tiedotteesta uutisoi muun muassa CNN.

AVAINSANAT

Ministeri lyttää Suomen politiikan maan rakoon: ”Et voi luottaa mihinkään”

Kuva: Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto

Sinisten puheenjohtaja, eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho on tyytymätön politiikan tekoon Suomessa. Hän vaatii muutosta asiaan.

”Suomen politiikassa voit luottaa vain yhteen asiaan: et voi luottaa mihinkään.”

Terho kirjoittaa blogissaan, että mikään sovittu ei pidä, ellet valvo kellon ympäri, että niin tapahtuu.

”Asioista kyllä neuvotellaan ja kompromisseja tehdään, mutta kaikkea toisten puolueiden eri ohjelmiin saamia päätöksiä viivytetään, vesitetään ja perutaan, ellet joka hetki seuraa ja uhkavaatimuksin ryyditettynä edellytä sovitun toteuttamista.”

Terhon mukaan mikään ei myöskään pysy luottamuksellisena.

”Asioita vuodetaan medioille nimettömänä, aina kun siitä vain voidaan saada jonkinlaista puoluepoliittista hyötyä.”

Terho ei ihmettele, että politiikka herättää kielteisiä mielikuvia kansalaisissa.

”Voin kokemuksesta sanoa, että kun tavallinen kansalainen lähtee politiikkaan, ensimmäiset vuodet menevät totuuden oivaltamiseen, seuraavat vuodet järkytyksestä toipumiseen. Kaikkein vaikeinta ja samalla tärkeintä on, ettei ryhdy tähän samaan peliin sen opittuaan, vaan haluaa tehdä asioita eri lailla. Se on ainoa toivo muutoksesta.”

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

KSML: Vapaaehtoisesti Suomesta kotimaihinsa palanneiden turvapaikanhakijoiden määrä laski selvästi

Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen

Vapaaehtoisesti maasta poistuneiden turvapaikanhakijoiden määrä laski viime vuonna kolmanneksella, uutisoi Keskisuomalainen.

Vapaaehtoisesti Suomesta kotimaihinsa palanneiden määrä laski, vaikka paluun tukisummia korotettiin.

Viime vuonna kotimaahansa palasi taloudellisesti tuetun paluuohjelman avulla 1 422 turvapaikanhakijaa. Toissa vuonna heitä oli 2 113.

Maahanmuuttoviraston ylitarkastajan Mari Heleniuksen mukaan kolmanneksen vähennystä voidaan pitää hienoisena pettymyksenä.

– Korotuksen jälkeen kiinnostus ja kyselyt vapaaehtoista paluuta kohtaan nousivat jonkin verran syys-, loka- ja marraskuussa, mutta kääntyivät jyrkkään laskuun joulukuussa.

Vapaaehtoisesti kotimaahansa palaava turvapaikanhakija-aikuinen voi saada hyödyketukea nyt enintään 2 500 euron edestä, kun summa aiemmin oli 1 500 euroa. 2 500 eurosta 200 euroa maksetaan käteisenä ja loput hyödykkeinä.

Palaajista noin kolme neljästä on irakilaisia turvapaikanhakijoita. Suurin osa palaajista on miehiä. Valtaosa palaajista palaa yksin.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Minna Helle jätti sovintoehdotuksen kello 00.45

Kuva: Lehtikuva / Jussi Nukari

Valtakunnansovittelija Minna Helle on jättänyt sovintoehdotuksen mekaanisen metsäteollisuuden työriitaan. Teollisuusliitto ja Metsäteollisuus vastaavat valtakunnansovittelijan ehdotukseen tänään kello 19 mennessä.

Osapuolet voivat joko hyväksyä tai hylätä valtakunnansovittelijan ehdotuksen. Jos molemmat osapuolet hyväksyvät ehdotuksen, peruuntuvat ilmoitetut työnseisaukset. Jos jompikumpi tai molemmat osapuolet hylkäävät ehdotuksen, työnseisaukset alkavat erittäin todennäköisesti maanantaiaamuna kello kuusi, valtakunnansovittelijan verkkosivuilla kerrotaan.

Teollisuusliitto on ilmoittanut kahdesta mekaanista metsäteollisuutta koskevasta työnseisauksesta. Toinen on ilmoitettu alkavaksi maanantaina ja kestävän viikon. Toisen on ilmoitettu alkavan helmikuun 5. päivä ja kestävän myös viikon.

Helle jätti sovintoehdotuksen viisitoista minuuttia ennen kello yhtä yöllä. Työriidan sovittelua oli jatkettu perjantaista aamu yhdestätoista alkaen.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Työttömiä patistelevassa raippamallissa vielä tämäkin puute, kertoo Lännen Media

Työttömien aktiivimallissa on puute, joka vähentää sen tehoa kaikkein vaikeimmin työllistyvien suomalaisten kohdalla, uutisoi Lännen Media.

Toimeentulotukea saavat työttömät saavat saman määrän rahaa kuukaudessa jatkossakin, vaikka he eivät täyttäisi aktiivimallin ehtoja, Kansaneläkelaitos kertoo Lännen Medialle. Tämä johtuu siitä, että kun aktiivimalli leikkaa työttömyysetuutta, toimeentulotukea nostetaan tismalleen samalla rahasummalla.

Toimeentulotukea sai marraskuussa hieman yli kolmasosa Kelan tilastoimista työttömistä. Kaikkiaan heitä oli noin 77 500.

Lisäksi 18–64-vuotiasta suomalaista 80 000 sai toimeentulotukea ilman Kelan työttömyysetuutta. Osa heistä voi olla ammattiliiton työttömyyskassan ansiosidonnaisella päivärahalla, jolloin aktiivimallin tehokkuus heikkenee heidänkin kohdallaan.

Valtiovarainministeriöstä myönnetään Lännen Medialle, ettei aktiivimalli toimi ihanteellisesti toimeentulotukiasiakkaiden tapauksessa.

– On totta, että viimesijainen toimeentulotuki syö osan aktiivimallin vaikutuksesta, mutta osa toimeentulotuen saajista on jo nyt aktivointitoimenpiteiden kohteena, kertoo ministeriön erityisasiantuntija Ulla Hämäläinen.

AVAINSANAT