Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

Jari Lindström puhui jo päivällä käsitervehdyksistä: ”Minä olen liittynyt ihan muuhun porukkaan”

Lehtikuva / Markku Ulander
Jari Lindström.

– Me mentiin ja jätettiin eroanomus ja käveltiin pois. Ei meillä ollut mitään syytä jäädä sinne pidempään. Se kesti suurin piirtein kolme sekuntia meidän osalta, näin kuvasi tänään päivällä Jari Lindström käyntiään perussuomalaisten eduskuntaryhmässä.

Johannes Ijäs

Hän oli mukana Uusi Vaihtoehto -eduskuntaryhmässä, joka nyt jo illan tapahtumien jälkeen on jatkamassa perussuomalaisten perillisenä Juha Sipilän (kesk.) hallituksessa. Lindström saa pitää työministerin salkkunsa.

– Me olemme kaikki valmiita jatkamaan, se oli se meidän viesti, mutta se on pääministerin käsissä, hän sanoi päivällä.

Hän katsoi, että perussuomalaiset tulivat yllätetyiksi, kun niin suuri joukko erosi.

– Tuli. Kaikkihan ovat spekuloineet, siellä on kaikki mahdolliset spekulaatiot. Varmaan joku on osunut kohdalleen, voi sanoa, että minähän arvasin, mutta väitän, että suurin osa ei arvannut. Joku saattoi veikata, että muutama, mutta kukaan ei odottanut ihan varmasti että se on noin iso ryhmä. Me nousemme neljänneksi suurimmaksi ryhmäksi eduskunnassa, Lindström sanoi.

Perussuomalaisiin jäänyt kansanedustaja Leena Meri myönsi myös päivällä eduskuntaan saapuessaan, että asia tuli puun takaa.

– Minulle kyllä tuli, en ole saanut mitään puheluita, vaikka en ole kenenkään leireihin kuulunutkaan, olen ollut Meri-läisten ryhmässä, hän sanoi.

”Kukaan ei voi väittää, että me vietiin rahat mukana.”

Uusi vaihtoehto -ryhmän synnyn aikatauluja Lindström ei lähtenyt tarkemmin avaamaan.

Milloin asia nousi ensimmäistä kertaa?

– Minä kun en ollut mukana niin en ota kantaa.

Hän ei myöskään avannut, kuka oli aktiivisin ryhmän perustamisessa.

– Minä halusin jatkaa vastuunkantamista. Kukaan ei voi väittää, että me vietiin rahat mukana, ei, ja toisekseen niin kuin sanoin tuossa, varmaan tuhottiin oma poliittinen uramme, mutta siitä huolimatta minun ei ollut ollenkaan vaikeata tehdä tätä ratkaisua.

Uusi Vaihtoehto -ryhmän puheenjohtaja Simon Elo sanoi päivällä, että puoluetuki jää perussuomalaisille.

Kansaedustaja Tiina Elovaara nosti tänään illalla Ylen A-studiossa esiin, että perussuomalaisten Jyväskylän puoluekokouksessa olisi nähty käsitervehdyksiä.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho sanoi, ettei hän nähnyt kokouksessa yhtäkään sellaista ja jos joku sellaisia tekee, ei ainakaan hänen hyväksynnällään.

Päivällä käsitervehdyksistä puhui myös Jari Lindström, Tiina Elovaaran ollessa samassa eduskunnan kuppilan pöydässä.

– Oletteko nähnyt sieltä Jyväskylästä niitä kuvia, siellä ”heilattiin” siis oikeasti. Savon Sanomillahan oli sellainen uutiskuva, Lindström väitti ja muisteli.

– En minä sellaiseen porukkaan ole liittynyt, minä olen liittynyt ihan muuhun porukkaan ja muista syistä kuin pelkästään yhdestä asiasta. En minä tuommoisessa puoluekokouksessa ole koskaan ollut, jossa ilmapiiri on noin jakautunut, hän jatkoi.

”Kun pikkaisen pöly laskeutui.”

Tiina Elovaara sanoi, että ratkaisu Uusi Vaihtoehto -eduskuntaryhmästä syntyi kahden vuorokauden sisällä.

Koska tiesitte siitä?

– Tämä rakentui pala palalta ja yhteistuumin.

Miltä ajalta se lähti käyntiin?

– Lauantai tietysti käytännössä oltiin siellä kiinni, mutta varmaan siinä jo sunnuntain puolella, kun pikkaisen pöly laskeutui, niin ajatukset lähtivät rakentumaan, että mitä vaihtoehtoja on. Ja tällaisessa umpikujaan ajautuneessa tilanteissa muita ratkaisuja ei enää löytynyt kuin tämä.

Puoluekokous oli koolla lauantaina ja sunnuntaina.

– Ei, me ei harrasteta sellaista salaista joukkomobilisointia, joka kestää puoli vuotta, Elovaara sanoi ja katsoi halla-aholaisten toimineen näin.

– Viittaan tässä heihin ja ylipäätään minun viestini on se, että politiikka on myös ihmissuhteita. Tämä on suhdetoimintaa ja se on minusta se osa-alue, missä heillä on vielä kasvun paikka, hän sanoi.

Myöhemmin keskiviikon vastaisena yönä Yle uutisoi, että Elovaaran esiin nostama kuva, jossa perussuomalaisten jäsenistöä nousee seisomaan käsi pystyssä, ei ollut lauantaisesta puheenjohtajavaalista.

Twitterissä levinneen kuvan on alunperin ottanut Lehtikuvan kuvaaja Jussi Nukari. 

Hän kertoi Ylelle, että kuva on otettu sunnuntaina 11. kesäkuuta, kun kokous ajautui kaaokseen presidenttiehdokkaan valintamenettelystä keskusteltaessa.

Juttuun lisätty täsmennys kohukuvan ottamisajankohdasta ja asiayhteydestä klo 9:54.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE