tyovaenkirjallisuuspaiva
kaisaniemi

Jari Lindström puhui jo päivällä käsitervehdyksistä: ”Minä olen liittynyt ihan muuhun porukkaan”

Kuva: Lehtikuva / Markku Ulander
Jari Lindström.

– Me mentiin ja jätettiin eroanomus ja käveltiin pois. Ei meillä ollut mitään syytä jäädä sinne pidempään. Se kesti suurin piirtein kolme sekuntia meidän osalta, näin kuvasi tänään päivällä Jari Lindström käyntiään perussuomalaisten eduskuntaryhmässä.

Hän oli mukana Uusi Vaihtoehto -eduskuntaryhmässä, joka nyt jo illan tapahtumien jälkeen on jatkamassa perussuomalaisten perillisenä Juha Sipilän (kesk.) hallituksessa. Lindström saa pitää työministerin salkkunsa.

– Me olemme kaikki valmiita jatkamaan, se oli se meidän viesti, mutta se on pääministerin käsissä, hän sanoi päivällä.

Hän katsoi, että perussuomalaiset tulivat yllätetyiksi, kun niin suuri joukko erosi.

– Tuli. Kaikkihan ovat spekuloineet, siellä on kaikki mahdolliset spekulaatiot. Varmaan joku on osunut kohdalleen, voi sanoa, että minähän arvasin, mutta väitän, että suurin osa ei arvannut. Joku saattoi veikata, että muutama, mutta kukaan ei odottanut ihan varmasti että se on noin iso ryhmä. Me nousemme neljänneksi suurimmaksi ryhmäksi eduskunnassa, Lindström sanoi.

Perussuomalaisiin jäänyt kansanedustaja Leena Meri myönsi myös päivällä eduskuntaan saapuessaan, että asia tuli puun takaa.

– Minulle kyllä tuli, en ole saanut mitään puheluita, vaikka en ole kenenkään leireihin kuulunutkaan, olen ollut Meri-läisten ryhmässä, hän sanoi.

”Kukaan ei voi väittää, että me vietiin rahat mukana.”

Uusi vaihtoehto -ryhmän synnyn aikatauluja Lindström ei lähtenyt tarkemmin avaamaan.

Milloin asia nousi ensimmäistä kertaa?

– Minä kun en ollut mukana niin en ota kantaa.

Hän ei myöskään avannut, kuka oli aktiivisin ryhmän perustamisessa.

– Minä halusin jatkaa vastuunkantamista. Kukaan ei voi väittää, että me vietiin rahat mukana, ei, ja toisekseen niin kuin sanoin tuossa, varmaan tuhottiin oma poliittinen uramme, mutta siitä huolimatta minun ei ollut ollenkaan vaikeata tehdä tätä ratkaisua.

Uusi Vaihtoehto -ryhmän puheenjohtaja Simon Elo sanoi päivällä, että puoluetuki jää perussuomalaisille.

Kansaedustaja Tiina Elovaara nosti tänään illalla Ylen A-studiossa esiin, että perussuomalaisten Jyväskylän puoluekokouksessa olisi nähty käsitervehdyksiä.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho sanoi, ettei hän nähnyt kokouksessa yhtäkään sellaista ja jos joku sellaisia tekee, ei ainakaan hänen hyväksynnällään.

Päivällä käsitervehdyksistä puhui myös Jari Lindström, Tiina Elovaaran ollessa samassa eduskunnan kuppilan pöydässä.

– Oletteko nähnyt sieltä Jyväskylästä niitä kuvia, siellä ”heilattiin” siis oikeasti. Savon Sanomillahan oli sellainen uutiskuva, Lindström väitti ja muisteli.

– En minä sellaiseen porukkaan ole liittynyt, minä olen liittynyt ihan muuhun porukkaan ja muista syistä kuin pelkästään yhdestä asiasta. En minä tuommoisessa puoluekokouksessa ole koskaan ollut, jossa ilmapiiri on noin jakautunut, hän jatkoi.

”Kun pikkaisen pöly laskeutui.”

Tiina Elovaara sanoi, että ratkaisu Uusi Vaihtoehto -eduskuntaryhmästä syntyi kahden vuorokauden sisällä.

Koska tiesitte siitä?

– Tämä rakentui pala palalta ja yhteistuumin.

Miltä ajalta se lähti käyntiin?

– Lauantai tietysti käytännössä oltiin siellä kiinni, mutta varmaan siinä jo sunnuntain puolella, kun pikkaisen pöly laskeutui, niin ajatukset lähtivät rakentumaan, että mitä vaihtoehtoja on. Ja tällaisessa umpikujaan ajautuneessa tilanteissa muita ratkaisuja ei enää löytynyt kuin tämä.

Puoluekokous oli koolla lauantaina ja sunnuntaina.

– Ei, me ei harrasteta sellaista salaista joukkomobilisointia, joka kestää puoli vuotta, Elovaara sanoi ja katsoi halla-aholaisten toimineen näin.

– Viittaan tässä heihin ja ylipäätään minun viestini on se, että politiikka on myös ihmissuhteita. Tämä on suhdetoimintaa ja se on minusta se osa-alue, missä heillä on vielä kasvun paikka, hän sanoi.

Myöhemmin keskiviikon vastaisena yönä Yle uutisoi, että Elovaaran esiin nostama kuva, jossa perussuomalaisten jäsenistöä nousee seisomaan käsi pystyssä, ei ollut lauantaisesta puheenjohtajavaalista.

Twitterissä levinneen kuvan on alunperin ottanut Lehtikuvan kuvaaja Jussi Nukari. 

Hän kertoi Ylelle, että kuva on otettu sunnuntaina 11. kesäkuuta, kun kokous ajautui kaaokseen presidenttiehdokkaan valintamenettelystä keskusteltaessa.

Juttuun lisätty täsmennys kohukuvan ottamisajankohdasta ja asiayhteydestä klo 9:54.

Risikko Demokraatille poliisien toiminnasta: ”Todistettavasti olisi tullut lisää uhreja”

Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen

Sisäministeri Paula Risikko (kok.) kommentoi Turun sarjapuukotusta Demokraatille illansuussa. Risikon mukaan hänellä ei ole päivällä tiedotustilaisuudessa kerrottuun nähden uutta tietoa asian tutkinnallisesta etenemisestä.

Esimerkiksi rikoksesta epäillyn ideologista taustaa ei ole Risikon tiedojen mukaan saatu vahvistettua.

– Ei ole. Tämä on tutkinnanjohtajan asia, en ota kantaa tutkintaan.

Viranomaisten toimintaa tapauksen hoitamisessa on kehuttu. Risikolla ei ole heti mielessään välittömiä kehitysehdotuksia siihen, miten puukotusten jälkeisen tilanteen hoitaminen eteni.

– Kun tällainen tapaus tulee, käydään vielä operatiivisen puolenkin analyysi – mutta nyt on kaikkein tärkeintä keskittyä tutkintaan.

Risikko toistaa myös Demokraatille kehut poliisin ensipartion toiminnalle Turussa.

– Se oli aivan vertaansa vailla. Vain muutama minuutti kesti, kun oltiin tekijän pakeilla. Todistettavasti tilanne olisi ollut sellainen, että olisi tullut lisää uhreja. Myös kansalaiset ovat tukeneet viranomaisen työtä, pyrkimällä estämään tätä henkilöä (puukottajaa). Se on rohkeuden osoitusta, turvallisuus tehdään yhdessä.

Kysymykseen, kehottaako Risikko kansalaisia menemään väliin vastaavissa tilanteissa, hän toteaa, ettei niin voi missään nimessä kehottaa.

– Jokainen itse arvioi sen, koska tilanteet ovat niin erilaisia, hän painottaa.

Ministeri kiirehtii tiedustelulainsäädäntöä.

Turun puukotuksista pidätettynä on yksi henkilö. Keskusrikospoliisi tutkii Turun puukotuksia terroristisessa tarkoituksessa tehtyinä murhina ja murhan yrityksinä. Lisäksi neljän osallisuutta tekoon selvitetään. Henkilöt ovat Marokosta.

Lisäksi yhdestä henkilöstä on pantu toimeen kansainvälinen etsintäkuulutus.

Risikko toteaa, että painopiste on nyt asian tutkinnassa eikä esimerkiksi tässä vaiheessa pystytä sanomaan, tuleeko Maahanmuutoviraston toiminnalle uusia ohjeita tai onko tapahtumilla vaikutusta lainsäädäntöön.

Tiedustelulainsäädäntöä Risikko kiirehtii. Se on tarkoitus saada tämän syksyn aikana eduskuntaan. Risikko esittää, kuten on jo ennen Turun tapahtumiakin todennut, että perustuslain muutokset hyväksyttäisiin eduskunnassa nopeutetussa järjestyksessä.

Sisäministeriön määrärahojen lisäyksestä aiemmin kaavailtuun nähden Risikko toteaa valtiovarainministeri Petteri Orpon todenneen, että tilanne arvioidaan, jos jotain ilmenee rikoksen tutkinnan edetessä.

Orpo on myös kommentoinut tilannetta tänään Lännen Medialle.

Poliisien määrästä Risikko sanoo, että tällä hetkellä miltei kaikki poliiseiksi koulutetut ovat Suomessa töissä. Risikon mukaan vain 25 on työttöminä.

Poliisihallitus ja puolustusvoimat ovat juuri allekirjoittaneet sopimuksen siitä, että puolustusvoimat osallistuisi poliisin reservipoliisiselvitykseen. Risikko toteaa, että sisäministeriössä on menossa hanke täydennyspoliisia koskevan lainsäädännön kehittämiseksi ja toteaa, että toimivaltuudet täytyy katsoa asiassa tarkkaan.

Käytännössä reservipoliisi korvaisi täydennyspoliisin. Reservipoliiseja voitaisiin rekrytoida Puolustusvoimien henkilöstöstä.

Rinteen aloitteelle kiitosta.

Suomessa huoli on nyt se, ettei maamme ilmapiiri kiristy. Risikko on tänään julkisuudessa moneen kertaan sanonut, että on ollut tiedossa, että nyt nähdyn kaltainen epäilty terroriteko voisi Suomeenkin tulla. Asia ei siinä mielessä ollut yllätys.

Terrorismi on muuttanut sillä tavalla muotoaan, että sen estäminen on yhä haastavampaa.

Risikko painottaa, että luovuttaa ei pidä ja ennaltaehkäisyä on jatkettava.

– Suomi on tehnyt hyvin paljon ennaltahkäistäkseen tällaisia. On varauduttu, hän katsoo.

– Näkisin, että nyt on tärkeä, kun selviää, mitä tästä ilmenee, käydä se läpi.

– Olen korostanut, että maltti on valttia, koston kierre ei saa lähteä liikkeelle. Terrorismin tarkoitus on yhteiskuntarauhan heilauttaminen, halvaannuttaa päätyöksentekokykyä ja aiheuttaa kärsimystä.

Risikon mukaan myös poliittista keskustelua on käytävä vakavin mielin.

– Kyllä minä luotan siihen, että kaikki poliitikot aivan varmasti ymmärtävät, että kyseessä on vakava asia, josta on tiedetty, että kyllä se Suomeen jossain vaiheessa rantautuu. Nyt on ensimmäinen epäily.

– Olen aivan vakuuttunut, että kaikki poliittiset puolueet haluavat olla ehkäisemässä, että näin ei tapahdu enää. Sitä edellyttää myös Suomen 100-vuotisjuhlavuoden teema Yhdessä. Poliittisten vaikuttajien pitää näyttää, että olemme toivon tällä puolen yhdessä.

– Tämä asia ei ole mikään hallitus-oppositio-asia, turvallisuus ei saa sitä olla.

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne kertoi eilen käyneensä tasavallan presidentin Sauli Niinistön kanssa keskustelun Turun tapahtumista.

– Esitin, että puolueiden puheenjohtajien ja tasavallan presidentin välillä käydään laajamittainen ja faktoihin pohjautuva keskustelu tapahtuneeseen ja sisäisen turvallisuuden vahvistamiseen liittyen. Presidentti Niinistö kannatti esitystäni, Rinne kertoi Facebookissa.

Risikko toteaa olleensa tyytyväinen kuullessaan Rinteen kannasta ja keskustelusta presidentin kanssa.

”Nähkäämme tämä hyvyys” – Sauli Niinistö: Sivustakatsojat pistivät oman elämänsä likoon pelastaakseen puukotuksen uhreja

Kuva: Lehtikuva / Martti Kainulainen

Tasavallan presidentin Sauli Niinistön mukaan Suomi ja me suomalaiset olemme tänään uuden tilanteen edessä.

”Eilistä silmitöntä väkivallantekoa tutkitaan terroritekona. Turku on nyt osa pitkää ketjua, joka on kulkenut meille monen maan ja kaupungin kautta. Olemme hyvässä ja pahassa osa muuta maailmaa.”

Päällimmäisenä on tällä hetkellä suru, Niinistö sanoo ja arvioi, että Suomen on nyt kansakuntana mietittävä, miten käsittelemme tämän julman teon.

”Keskustelumme maahanmuutosta on ollut vaikeaa, melkeinpä mahdotonta jo ennen tätä. Maahanmuutto herättää vahvoja tunteita – puolesta ja vastaan. Asiallista keskustelua on vaikea käydä tunteisiin menevästä aiheesta, mutta meidän on kansana siihen kyettävä.”

Törkeää leimaamista tai tahallista väärinymmärtämistä on jo kuultu tarpeeksi.

Niinistön mukaan Suomen menestys, vahvuus perustuu kykyymme toimia yhdessä, antaa tilaa erilaisille mielipiteille.

”Ja tätä haluan erikseen korostaa: yhteiskuntarauhamme perustuu vahvasti siihen, että luotamme viranomaisiimme ja oikeuslaitokseen, niiden kykyyn tehdä oikeita ja oikeudenmukaisia päätöksiä.”

Niinistön mukaan meillä on vapaus sanoa mielipiteemme ääneen, mutta meillä on myös vastuu siitä, mihin sanamme johtavat.

”Törkeää leimaamista tai tahallista väärinymmärtämistä on jo kuultu tarpeeksi. Maahanmuuttoa joku kannattaa ja toinen taas vastustaa; se on ymmärrettävä. Mutta jos tästä rakennetaan vihanpitoa, sillä heikennetään kykyämme torjua pahaa.”

Nyt on puhuttava ennen kaikkea maltilla ja tolkulla.

Niinistö kehottaa muistamaan myös sen rohkeuden ja hyvyyden, jota Turun torilla nähtiin.

”Sivustakatsojat pistivät oman elämänsä likoon pelastaakseen puukotuksen uhreja. Nähkäämme tämä hyvyys, juuri se inhimillisyys, jota vastaan isku oli suunnattu. Haluan myös kiittää poliisia ja pelastushenkilökuntaa vakuuttavasta toiminnasta.”

Niinistö vetoaa myös mielipidejohtajiin, olivat he uskonnollisia tai aatteellisia.

”Nyt on puhuttava ennen kaikkea maltilla ja tolkulla. Sitä on vapaus ja sitä on vastuu.”

Keskustelua aiheesta

Sipilä: Turkulaiset toimivat esimerkillisesti

Kuva: Lehtikuva / Roni Rekomaa

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) on tiedotustilaisuudessaan tuominnut Turun terrori-iskun voimakkaasti. Sipilän mukaan viattomien ihmisten tappaminen on ihmisyyden vastaista ja raukkamaista.

Sipilä muistutti, että jos rikosnimike vahvistuu, on Suomessa ensimmäistä kertaa tapahtunut terroriteko.

Pääministeri kiitti puheessaan viranomaisten ripeää toimintaa tilanteessa. Poliisin mukaan tekijä saatiin kiinni kolmen minuutin kuluessa saadusta hälytyksestä.

Sipilä sanoi turkulaisten toimineen tilanteessa esimerkillisesti. Sivulliset muun muassa auttoivat haavoittuneita.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Kristillisdemokraatit Niinistön takana – ei aseta omaa ehdokasta

Kuva: Lehtikuva / Roni Rekomaa
Sauli Niinistö.

Kristillisdemokraatit ei aseta omaa ehdokasta presidentinvaaleihin. Puoluekokous päätti suositella jäsenistölleen presidentti Sauli Niinistön tukemista jatkokaudelle.

Esityksen Niinistön tukemisesta teki puolueen puheenjohtaja Sari Essayah.

Puoluekokouksen päätöksessä todetaan, että jäsenistö on laajalti tyytyväinen Niinistön ulko- ja turvallisuuspoliittiseen linjaan.

Husu Hussein: Suomalaisina selviämme yhdessä

Husu Hussein.

Abdirahim ”Husu” Hussein Mohamed kääntäisi Turun puukotustapauksessa nyt katseet ja myötätunnon omaisiin. Sen sijaan, että itse uhriutuisimme, rukoilkaamme omaisten ja eritoteten vielä tehohoidossa olevien puolesta, että he selviävät. Husu sanoo.

– Tämä on tragedia, mutta yhdessä suomalaisina me selviämme tästä. Vihanlietsonta on turhaa.

Husu itse sattui olemaan Turussa lähettyvillä, kun terrori-isku tapahtui, muttei halua kommentoida asiaa sen enempää.

– Omaiset ovat nyt keskiöissä, lähettää Husu terveisiä.