Politiikka

Järisyttävä selvitys julki: Suomi menettää jopa 1 400 miljoonaa €/v aggressiivisen verosuunnittelun seurauksena

Getty Images
Getty Images

Suomi menettää monikansallisten yritysten aggressiivisen verosuunnittelun seurauksena vuosittain 430–1400 miljoonaa euroa yhteisöverotuloja. Määrä vastaa 10–31 prosenttia Suomen 4,5 miljardin euron yhteisöverotuotoista vuonna 2015, arvioi Finnwatch tänään julkaistussa selvityksessään.

– Arviohaarukan alinkin luku on erittäin suuri. Aggressiiviseen verosuunnitteluun puuttumalla voitaisiin saada Suomelle merkittävästi lisää verotuottoja, sanoo Finnwatchin tutkija ja lakimies Henri Telkki.

Suomessa ei ole ennen arvioitu aggressiivisen verosuunnittelun vaikutuksia verotuottoihin. Finnwatchin arvio pohjaa keskeisimpiin aihetta koskeviin kansainvälisiin ja maakohtaisiin tutkimuksiin. Raportissa on analysoitu kattavasti eri tutkimusmenetelmien vahvuuksia ja heikkouksia.

– Parhaimmatkin aiemmat vaikutusarviot ovat suuntaa-antavia. Arviomme luotettavuuden parantamiseksi käytimme vaikutusten haarukointiin useita erilaisia menetelmiä ja aineistoja, kertoo raportin kirjoittajana toiminut tutkija Lauri Finér.

Suomi esiintyy kansainvälisillä areenoilla veroraportoinnin edelläkävijänä. Tosiasiassa valtionyhtiöiden veroraportointi on kuitenkin erittäin puutteellista.

Verosuunnittelun vaikutuksia voitaisiin arvioida tarkemmin, jos yritysten tilinpäätöstiedot kaikista maista olisivat tutkijoiden käytössä.

– Verosuunnittelussa hyödynnetään alueita, joissa tilinpäätöstiedot on salattu. Verohallinnon luottamukselliset verotustiedot antaisivat jo nyt paremman pohjan tutkimukselle, jos ne otettaisiin tutkimuskäyttöön. Näin ei ole Suomessa toistaiseksi tehty, Finér toteaa.

Aggressiivisella verosuunnittelulla tarkoitetaan järjestelyjä, joilla monikansallinen yritys siirtää voittonsa pois varsinaisista liiketoimintamaistaan saavuttaakseen matalan verotuksen tason. Nykylainsäädäntö ei aina anna viranomaisille mahdollisuutta puuttua tällaisiin järjestelyihin. Eräät maat myös pitävät ongelmaa yllä tarjoamalla veroetuja siirretyille voitoille.

Finnwatch suosittaa, että kansainväliset suuryritykset velvoitetaan julkiseen maakohtaiseen veroraportointiin. Suomessa julkinen maakohtainen veroraportointi tulee aloittaa valtio-omisteisista yhtiöistä.

– Suomi esiintyy kansainvälisillä areenoilla veroraportoinnin edelläkävijänä. Tosiasiassa valtionyhtiöiden veroraportointi on kuitenkin erittäin puutteellista, ja useat niistä ovat jääneet kiinni hyvinkin aggressiivisesta verosuunnittelusta, Telkki sanoo

Finnwatchin tänään julkaistu raportti ”Jäävuorta mittaamassa – Arvioita aggressiivisen verosuunnittelun laajuudesta Suomessa” on Finnwatchin ensimmäinen joukkorahoituksella tuotettu selvitys. Finnwatch keräsi yksityishenkilöiltä rahoituksen raporttiin sen jälkeen, kun järjestön julkiset rahoitusikkunat jäädytettiin vuonna 2015.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat