Ulkomaat

Järjestääkö Suomi ensimmäisen arktisen huippukokouksen? – Presidentti Niinistö toivekkaana

Lehtikuva
Lehtikuva
Lehtikuva

Suomi suhtautuu edelleen toiveikkaasti arktisten maiden huippukokouksen järjestämiseen, mutta perjantai ei tuonut lisätietoa mahdollisen kokouksen askelmerkeistä.

Julkisuudessa on kohistu mahdollisuudesta, että huippukokouksen myötä Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump tapaisivat jälleen Suomessa.

Suomen ulkopoliittinen johto käsitteli perjantaina Suomen puheenjohtajuutta Arktisessa neuvostossa. Suomi pyrkii järjestämään arktisten maiden huippukokouksen puheenjohtajakaudellaan.

Suomi ehdottaa, että kokouksen tavoitteena olisi vähentää mustan hiilen päästöjä ja lisätä arktisen merenkulun turvallisuutta.
Presidentti Sauli Niinistön mukaan mustan hiilen torjunta arktisella alueella on saanut paljon ymmärrystä.

– Jos me saamme tehtyä yhden askeleen, niin toivottavasti saadaan tehtyä porukalla muitakin askeleita arktisessa neuvostossa ja laajemminkin, Niinistö sanoi taloustoimittajien yhdistyksen lounastilaisuudessa.

Niinistön mukaan kokonaan toinen puoli on, että missä muodossa Suomen puheenjohtajuuskauden loppupuolella ratkaisuja tehdään. Ulkoministerit ovat kokoontumassa puheenjohtajakauden lopussa.

– Mutta on ollut sitten ajatuksia siitäkin, että me voisimme järjestää ensimmäisen arktisen huippukokouksen, ja siihen on ollut yllättävän paljon myönteisiä vastauksia, Niinistö sanoi.

Hän huomautti, että agenda on vielä auki ja vastauksiakin puuttuu.

– Mutta se ei ole pääasia, jos hyvää aiotaan tehdä. Pääasia ei ole se, missä muodossa se tehdään, vaan se, että se tehdään. Ja tässä suhteessa olen ilmaissut kyllä toiveikkuuttani.

Niinistön johdolla perjantaina koolla olleen ulko- ja turvallisuuspoliittisen ministerivaliokunnan tiedotteessa todetaan, että huippukokouksella vahvistettaisiin sitoutumista rauhaan, vakauteen ja rakentavaan yhteistyöhön.

–Helsingin Sanomat kertoi keskiviikkona, että Trump ja Putin saattavat tavata toisensa Suomessa arktisessa huippukokouksessa keväällä. Torstaina Venäjä kiisti, että suunnitteilla olisi tällä hetkellä uusi Putinin ja Trumpin tapaaminen.

STT–OLLI KUIVANIEMI

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 49 Demokraatti
KEVYET TULOKSET - Perustulokokeilu päättyy vuoden lopussa
LIISA JAAKONSAARI- Konkarimeppi kertoo oppineensa ainakin yhden asian -
TARKKA JA LENNON - Kirja-arvioissa muistelmia
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat