Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Työmarkkinat

”Järjestelmän on oltava toimiva, oikeudenmukainen ja kestävä” – STTK: eläkejärjestelmän pitkäjänteinen kehittäminen on välttämätöntä

STTK

Työmarkkinakeskusjärjestö STTK:n mielestä tuoreen Eläketurvakeskuksen julkaiseman professori Torben M. Andersenin raportin arvioon Suomen eläkejärjestelmän tilasta on helppo yhtyä. Raportin mukaan Suomen eläkejärjestelmä on vankka ja hyvin toimiva, ja Suomi pärjää hyvin myös kansainvälisessä vertailussa.

Demokraatti

Demokraatti

– Eläkejärjestelmää on uudistettu pitkäjänteisesti ja aktiivisesti vastaamaan tulevaisuuden haasteisiin. On silti hyvin tärkeää, että eläkejärjestelmän rahoituksellista kestävyyttä seurataan ja analysoidaan tarkasti myös jatkossa sekä lyhyellä että pitkällä aikavälillä, STTK:n puheenjohtaja Antti Palola (kuvassa) toteaa tiedotteessa.

Andersen tunnistaa eläkejärjestelmässä myös haasteita. Raportin perusteella järjestelmän ongelmat liittyvät rahoitukselliseen kestävyyteen keskipitkällä ja pitkällä aikavälillä. Ongelmat eivät ole välittömiä tai kiireellisiä. Kansainvälisestä näkökulmasta eläkejärjestelmään kohdistuva rahoituksellinen haaste on niin ikään suhteellisen pieni.

STTK:n mielestä on tärkeää keskustella eläkejärjestelmään liittyvistä kehittämistarpeista.

– Kun järjestelmän haasteet tunnistetaan hyvissä ajoin, niihin voidaan perusteellisen analyysin ja harkinnan pohjalta löytää toimivat ja oikein mitoitetut ratkaisut. Eläkejärjestelmää kehitettäessä on tärkeää välttää hätiköityjä johtopäätöksiä, koska järjestelmän on oltava toimiva, oikeudenmukainen ja kestävä eri sukupolville pitkällä aikavälillä, Palola korostaa.
Raportissa todetaan, että naisten ja miesten eläkkeiden välillä on suuria eroja. Myös yrittäjien alivakuuttamista koskeva ongelma ja eläkeläisten kasvava eriarvoistuminen nostetaan raportissa esiin.

– Ongelmat ovat merkittäviä ja niihin on löydettävä ratkaisut, Palola sanoo.

– Sukupuolten välisen eläke-eron keskeisin ratkaisukeino on kaventaa sukupuolten välistä palkkaeroa, sillä eläke syntyy työstä. Yrittäjien alivakuuttamista on syytä vähentää etenkin yrittäjien sosiaaliturvan kattavuuden ja myös yrittäjäeläkejärjestelmän rahoituksen parantamiseksi. Eriarvoisuuden kasvun ja eläkeläisköyhyyden ehkäisemiseksi on tehtävä korjaavia toimia sosiaaliturvajärjestelmän eri osa-alueilla, Palola toteaa.

Lisää aiheesta

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE