Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Järjestö arvostelee ankarasti lakia ja vaatii muutosta – ”Kallista simputusta”

Kari Hulkko

Aseistakieltäytyjäliitto AKL vaatii reservinkieltäytyjien täydennyspalveluksen lopettamista. Järjestön mielestä täydennyspalvelusta koskevat säännökset tulisi poistaa laista.

Demokraatti.fi

Liitto arvostelee tiedotteessaan:

”On hullunkurista, että kaikki reservinkieltäytyjät kutsutaan täydennyspalvelukseen, kun taas kaikkia reserviläisiä ei koskaan kutsuta armeijan kertausharjoituksiin. Koulutettuja reserviläisiä on maassamme noin 900 000, vaikka sodanaikaisen armeijan koko on vain 230 000. Tämänkin valossa reservistä omantunnonsyistä lähtevien rankaiseminen on käsittämätöntä.”

Täydennyspalvelus on armeijan jättävien viiden päivän mittainen pakollinen palvelus Lapinjärven Siviilipalveluskeskuksessa. Sen jälkeen aseistakieltäytymisoikeus koskee heitä myös sodan aikana.

Täydennyspalvelusjakson pituuden määrää Siviilipalveluskeskus. Lain mukaan se voi kestää 0-40 päivää.

AKL:n mielestä täydennyspalvelukselle ei ole asiallisia perusteita, vaan kysymyksessä on selkeästi armeijasta eroavien rankaisu, jolla pyritään rajoittamaan armeijan reservistä kieltäytyjien määrää.

AKL kutsuu täydennyspalvelusta ”kalliiksi simputukseksi”. Miehille maksetaan päivärahaa 5,10 euroa vuorokaudessa  ja naisille 5,60 euroa. Tämän lisäksi maksetaan täydennyspalveluspalkkaa 58,85 euroa vuorokaudessa.

Vuonna 2015 armeijasta erosi 985 reserviläistä, kun luku oli edellisvuonna 296. AKL laskee, että kaikki kustannukset tuhannella täydennyspalveluksen suorittaneella ovat vuositasolla vähintäänkin 500 000 euroa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE