Politiikka

Järjestö epäilee: Sote-palvelut vaikea yhdistää tällä mallilla

Lehtikuva / Samuli Ikäheimo
Lehtikuva / Samuli Ikäheimo
Lehtikuva / Samuli Ikäheimo

Suomen sosiaali ja terveys ry (Soste) pitää hallituksen esitystä valinnanvapausmallista askeleena oikeaan suuntaan.

– Julkisuudessa esiintyneiden tietojen mukaan uudessa esityksessä on huomioitu perustuslakivaliokunnan kesäkuiset kannanotot ja siten lausunnoille tuleva valinnanvapausmalli on mennyt parempaan suuntaan.

Soste kiittää sitä, että monet sosiaali- ja terveysjärjestöille tärkeät asiat, kuten yhtiöittämisvelvollisuuden poistaminen sekä julkisen toimijan ensisijaisuus palveluiden järjestäjänä ja tuottajana, on huomioitu uudessa esityksessä. Maakunnan päätösvaltaa on lisätty omien erityispiirteittensä huomioimisessa.

– Monituottajuutta hyödynnetään ja markkinoita avataan nyt hallitummin kuin aiemmassa esityksessä. Tämä on tärkeää sen varmistamiseksi, että palveluita on saatavilla eri puolilla maakuntia mahdollisimman yhdenvertaisesti, Sosten varapääsihteeri, johtaja Anne Knaapi korostaa.

Sote-keskukset eivät saa typistyä terveyskeskuksiksi.

Knaapin mukaan esityksen heikkous on kuitenkin siinä, että sosiaali- ja terveyspalvelut on vaikea yhdistää esitetyllä mallilla.

– Sote-keskukset eivät saa typistyä terveyskeskuksiksi, vaan niissä on pystyttävä vastaamaan myös vaikeasta elämäntilanteesta nouseviin palvelutarpeisiin. Integraatio on siten varmistettava muilla keinoilla: yhtenäisillä tietojärjestelmillä ja asiakassuunnitelmilla sekä kaikkien tuottajien sitoutumisella. Maakunnat ovat tässä paljon vartijoita.

Sostesta korostetaan, että vaikka esitetty malli on nyt aikaisempaan verrattuna yksinkertaisempi, tarvitaan valinnanvapausjärjestelmässä navigoimiseen edelleen asiantuntevaa ohjausta.

– Palvelukokonaisuuksien toimivuus punnitaan asiakkaiden kokemuksilla, Knaapi muistuttaa.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat