Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Ulkomaat

Järjestö: Hallituksen tehtävä nyt kaikkensa al-Holin suomalaislasten kotiuttamiseksi

LEHTIKUVA / AFP Delil Souleiman
Lapsia, muun muassa kaksi ranskalaista, pääsi al-Holin leiriltä pois tammikuussa.

Pelastakaa Lapset ry vaatii ulkomaisten lasten pikaista evakuointia Syyrian al-Holin leiriltä.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Syy tähän on järjestön mukaan se, että mahdollista koronavirusepidemiaa ei pystyttäisi leirillä hallitsemaan. Leirillä on yhä noin neljäkymmentä suomalaista.

Järjestön mukaan Suomen ja muiden valtioiden on syytä vauhdittaa aiemmin lasten kotiuttamisesta tehdyn linjauksen toimeenpanoa. Al-Holista on aiemmin kotiutettu kaksi suomalaista orpolasta.

– Suomi teki viime vuoden lopussa oikean linjauksen kotiuttaa suomalaiset lapset Syyriasta. Kahta välittömästi joulukuussa kotiutettua lasta lukuun ottamatta päätöksen toimeenpano ei kuitenkaan ole edennyt. Hallituksen pitäisi nyt tehdä kaikkensa, jotta suomalaiset lapset saadaan kotiutettua nopeasti, sanoo Pelastakaa Lasten kansainvälisten ohjelmien johtaja Anne Haaranen.

Pelastakaa Lapset on erittäin huolissaan koronaviruksen leviämisen vaikutuksista al-Holissa. Leirillä ennestään vallitsevien vaikeiden olosuhteiden sekä uhkaavan koronaepidemian takia lapset ja heidän perheensä ovat mahdollisesti hengenvaarassa, järjestö sanoo.

Pelastakaa Lasten mukaan yli 7 000 ulkomaalaista lasta elää yhä epähygieenisissä ja ylikuormitetuissa oloissa al-Holin leirillä Koillis-Syyriassa. On kulunut yli vuosi siitä, kun leirin asukasmäärä kasvoi moninkertaiseksi Isisin vastaisten taisteluiden seurauksena.

Lapset, joiden vastustuskyky on heikentynyt tai joilla on muita terveysongelmia, olisivat erittäin haavoittuvia koronaviruksen levitessä. Viruksen leviämisen estämiseen tähtäävien toimenpiteiden seurauksena lapset voivat myös menettää mahdollisuutensa saada koulutusta ja terveyspalveluita, heidän huoltajansa voivat menehtyä ja he saattavat joutua kärsimään aliravitsemuksesta sekä tiukemmasta eristäytymisestä.

– Al-Holissa limbossa elävien lasten epätoivoinen tilanne on pandemian vuoksi vielä hälyttävämpi. Al-Holissa ei koskaan pitänyt olla niin paljon ihmisiä kuin siellä nyt on, etenkään lapsia, ja koronaviruksen leviämisen seuraukset olisivat hallitsemattomat, sanoo tiedotteessa Pelastakaa Lasten Syyrian avustustoimia johtava Sonia Khush.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Toimituksen valinta

Simo Alastalo

Toimituksen kommentit
23.1.2021
Kokoomus havittelee vaalivoittoa – Lissun on syytä olla varuillaan
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE