Demokraatin lukijaristeily 2018
Demokraatti Vappu 2018

Järjestö: Joka neljännen lapsen kotona kärsitään mielenterveys- tai päihdeongelmasta – ”Pelkäsimme, että meidät erotetaan toisistamme”

Kuva: lehtikuva / milla takala

Kaksikymppinen, juuri kotoaan muuttanut Ruusu muistaa selvästi muutaman vuoden takaisen keskustelun siskonsa kanssa. Noin kymmenessä minuutissa he päättivät, ettei aiheeseen, jota he molemmat pitivät hirveänä ja nolona palata enää koskaan. Jos he menisivät naimisiin, he eivät kertoisi asiasta edes aviomiehilleen.

– Se oli kurkkaus sellaiseen luukkuun, jonka äärellä totesimme, että emme todellakaan avaa tätä. Heitetään avain pois ja upotetaan tämä jonnekin, hän kertoo nyt vuosia myöhemmin.

Ruusu ymmärsi jo tuolloin, että ajatus lapsuuden tapahtumien poissulkemisesta oli absurdi.

– Tajusin silloin, että jotakin on vialla.

Ongelmat liittyivät äitiin, jonka kanssa sisarukset olivat eläneet valtaosan lapsuudestaan. Äiti oli ollut miltei koko ajan työtön. Sisarukset ajattelivat hänen olleen myös syrjäytynyt. Ruusun sisko Vanamo kuvaa elämää äidin kanssa kuplaksi. Äidillä ei ollut läheisiä eikä ympärillä ollut muita aikuisia.

Se, että ystävien vanhemmat halusivat vain jutella, ei ollut minun mielestäni normaalia.

– Meihin oli istutettu ajatus, että muut ihmiset ovat uhka. Koin, että olimme kuplassa, jonne kukaan ei päässyt helposti sisään, Vanamo kertoo.

– Pidin itse nuorena ystävien vanhempia outoina, koska he halusivat tutustua kavereidensa lapsiin. Meidän äiti ei tehnyt sitä. Ehkä siinä näkyi äidin epäluuloisuus. Ajatus mikä oli äidillä ollut, tarttui myös minuun. Se, että ystävien vanhemmat halusivat vain jutella, ei ollut minun mielestäni normaalia. Ajattelin, että niillä on joku taka-ajatus, Ruusu sanoo.

Äiti oli toisaalta kannustava ja valoi lapsiin itseluottamusta. Lapsuus oli Ruusun ja Vanamon mukaan kuitenkin paikoin kaoottinen ja turvaton. Kotona ei ollut sääntöjä kotiintulo- tai ruoka-aikojen suhteen. Äiti oli välillä myös holtiton rahankäyttäjä ja hänen unelmansa irtosivat todellisuudesta. Lasten ja vanhempien roolit kääntyivät päälaelleen.

– Silloin piti vain pärjätä, ei voinut miettiä mikä äidillä on.

Ruusu muistaa vieneensä pikkusiskonsa kahdeksanvuotiaana esikouluun. Koska hän pelkäsi myöhästyvänsä koulusta, Vanamo joutui kulkemaan loppumatkan itsekseen. Hän tajusi vasta muutama vuosi sitten, etteivät tällaiset velvoitteet ole kuuluneet hänen kavereidensa lapsuuteen.

Mielenterveysomaisten keskusliitto Finfami on arvioinut, että jopa joka neljäs lapsi kasvaa päihde- tai mielenterveysongelmasta kärsivän vanhemman kanssa. Vanhempaansa omaishoitavat alaikäiset ovat suuri ja näkymätön ryhmä, joka jää usein koulussa ja terveydenhuollossa huomaamatta. Ruusun mukaan havaitsemista vaikeuttaa varhainen vastuunotto.

Taustalla on edelleen häpeää.

– Monet lapsiomaiset ovat tosi pärjääviä, koska vanhemmasta täytyy huolehtia. Siitä jää porskutus ja selviytymisen pakko.
Koulu on myös vastapainoa sääntöinen ja rutiineineen kodin kaoottisuudelle. Ruusu koki koulun pakopaikkana, jossa oli kavereita ja luotettavia aikuisia.

Sekä Ruusu että Vanamo ovat jälkikäteen ihmetelleet, miten heidän tilannettaan ei huomattu. Molemmat muistavat koulusta tapauksia, joiden perusteella kotioloihin olisi ollut syytä puuttua.

– Tuollaisista olisi ehkä voinut vähän arvata. Edes kysyä jotakin, Vanamo sanoo.

Molemmat arvelevat onnistuneensa aika hyvin esittämään normaalia. Sitä, että kaikki on hyvin.

– Tosi vaikea näin jälkikäteen miettiä, että miten tilanteeseen olisi voitu puuttua. Lähtökohta on tosi vaikea, Ruusu ajattelee.

– Lapset ovat niin lojaaleja vanhempiaan kohtaan. Olisiko apua haluttu. Pelkäsimme, että meidät erotetaan toisistamme, vaikka pelko ei ollut realistinen. Olisimme saaneet vain lisäapua, Vanamo sanoo.

SDP:n kansanedustaja Merja Mäkisalo-Ropponen teki alaikäisten omaishoitajien asemasta marraskuussa kirjallisen kysymyksen.

Mäkisalo-Ropponen kysyi, miten hallitus aikoo puuttua alaikäisten omaishoitotehtävissä olevien lasten ja nuorten tilanteen tunnistamiseen ja riittävän avun ja tuen antamiseen heille.

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) tyytyi vastauksessaan toteamaan, että viranomaisten on tuettava vanhempia ja huoltajia ja tarjottava perheelle tarpeellista apua riittävän varhain sekä ohjattava lapsi ja perhe tarvittaessa lastensuojelun piiriin.

Mäkisalo-Ropponen on kiinnittänyt huomiota siihen, että valtaosa omaishoidosta on Suomessa tuen ulkopuolella.
Mielenterveysongelmasta kärsivää läheistään hoitaa Suomessa arvioilta 400 000 ihmistä. Julkisen tuen ja tilastojen ulkopuolella arvioidaan olevan noin miljoona omaishoitajaa, joiden joukossa on myös Ruusun ja Vanamon tavoin omaisiaan hoitavia lapsia.

Joka toinen suomalainen sairastuu jossakin vaiheessa mielenterveysongelmiin.

Mielenterveysomaisten keskusliiton FinFamin toiminnanjohtajan Pia Hytösen mukaan tilanteen parantaminen pitäisi aloittaa siitä, että tunnustetaan alaikäisten omaishoitajien olemassaolo.

– Siitä, että meillä on lapsia ja nuoria, jotka joutuvat ottamaan hoiva- ja hoitovastuuta ei ole oikein puhuttu missään. Miten lyödämme perheet, joissa tukea tarvitaan, ja joissa vanhemmilla on mielenterveysongelmia. Taustalla on edelleen häpeää. Miten lapset ja nuoret uskaltavat kertoa asioista ja vanhemmat hakea apua ilman, että heidät leimataan huonoiksi vanhemmiksi, Hytönen kysyy.

Taloudellisen tuen lisäksi perheet tarvitsevat kotiin tuotavia palveluja ja kokonaisvaltaisempaa hoitoajattelua. Pelkästään sairastuneen vanhemman hoitaminen ei riitä. Apua tarvitsee Hytösen mukaan koko perhe.

– Kaikki me aikuiset olemme vastuussa tästä, opettajat, naapurit, kummitädit ja valmentajat. Jos huomataan, että joku lapsi vetäytyy tai on epäily, ettei kaikki ole kotona hyvin, siihen pitää puuttua. Pitää kysyä miten kotona menee eikä tyytyä yhteen vastaukseen. Luottamuksen rakentuminen vie aikaa.

Hytösen mukaan Suomessa on vallalla kulttuuri, jonka mukaan muiden ongelmat eivät kuulu minulle.

– Joka toinen suomalainen sairastuu jossakin vaiheessa mielenterveysongelmiin. Tämä on sairaus sairauksien joukossa. Apua pitää olla tarjolla matalalla kynnyksellä. Meillä on yksinpärjäämisen eetos, mutta kenenkään ei pidä eikä tarvitse pärjätä yksin.
Tekeillä olevalta sote-uudistukselta Hytönen toivoisi sitä, että palveluita olisi paremmin saatavilla eivätkä hoitopolut enää entisestään pirstoutuisi.

– Tarvitaan entistä enemmän matalan kynnyksen palveluja oikeissa paikoissa. Omaisiaan hoitavat ihmiset ovat aika väsyneitä, palveluiden pitäisi olla helposti saavutettavia. Jollakin pitäisi olla kokonaisuus hallinnassa, ettei tulisi enää yhtään luukkua enempää. Jos perhe- ja omaishoitokeskukset toteutuvat, niin se on ihan mahtavaa. Mutta niiden pitää toteutua.

Ruusun ja Vanamon pelastukseksi koitui FinFamin tarjoama aikuisten lapsiomaisten vertaistukiryhmä. He löysivät ryhmän sen jälkeen, kun äidille saatiin muutama vuosi sitten diagnoosi ja hänen erikoinen käytöksensä varmistui skitsofreniaksi.

Kumpikaan tytär ei diagnoosin kuultuaan varsinaisesti yllättynyt. Vanamo oli jo vuosia aiemmin tehnyt skitsofreniasta koulussa esitelmän. Ruusu oli huomannut ahdistuvansa, kun aiheesta puhuttiin yläasteen oppitunnilla.

– Pelkäsin sitä sairautta hirveästi, ekstrapaljon. Se johtui ehkä siitä, että jollakin tavalla tajusin, että skitsofrenia on läsnä arjessa.

Lopulta hän luki asiasta lehdestä hammaslääkärin odotushuoneessa. Ruusu oli tuolloin noin 20-vuotias.

– Jutun lopussa oli tietolaatikko, missä oli kuvattu skitsofrenian oireita aika yksinkertaisesti. Luin oireet ja ajattelin jokaisen kohdalla, että kaikki niistä ovat tuttuja. Tuli hyvin selkeä tunne, että äidillä on tämä.

Se ei ollutkaan ihan ufoa vaan oli tapahtunut muillekin.

Diagnoosin jälkeen äiti saatiin hoitoon. Sisarukset tajusivat myös todistaneensa teini-ikäisenä äitinsä psykoosia. Sairauden paljastuminen oli toisaalta rankkaa mutta myös hyvin helpottava kokemus.

– Oli suuri helpotus, kun asia sai nimen ja raamit. Se ei ollutkaan ihan ufoa vaan oli tapahtunut muillekin.

– Muistan ikuisesti tunteen, kun ensimmäisen kerran lähdimme FinFamin vertaisryhmästä. Oli ihan uskomatonta, että emme olleet ainoita. Olimme olleet varmoja, että kenelläkään muulla ei ollut tällaista kokemusta. Nyt ajatus tuntuu absurdilta, Ruusu sanoo.

– Kaikki mitä siitä on seurannut…on saanut ikään kuin uuden elämän. Siltä se tuntuu. Elämä alkoi silloin 22-vuotiaana. Rehellinen ja aito ja tasapainoinen elämä, Vanamo kuvaa.

– Elämä ennen sitä tuntui vain porskuttamiselta ja taistelulta. Joku möykky kulki koko ajan mukana.

He katsovat lapsuuttaan nykyisin toivon näkökulmasta.

– Vaikka elämä on ollut vaikea ja traaginen, se ei ole se mitä me elämästämme ajattelemme. Se on ollut meidän elämämme ja kaikesta voi selvitä, Ruusu sanoo.

– Se on tuonut syvyyttä. Kaikilla on omat haasteensa. Emme muuttaisi mitään. Me emme olisi omia itsejämme ilman näitä kokemuksia.

Ruusun tapauksessa menneisyys on tuonut mukanaan tyytyväisyyden nykyhetkestä.

– Netissä oli juttu, että jos heräisit nyt 14-vuotiaana ja koko elämä olisi ollut unta, mitä sanoisit itsellesi. Luin sen ja ajattelin, että ihan hirveätä. En missään nimessä haluaisi mennä yhtään vuotta tai hetkeäkään taaksepäin. Mietin aina, että ihanaa että olen tämän ikäinen ja kaikki on takanapäin. On ihanaa, että ei pelkää ja tietää, ettei murene, hän sanoo.
Ruusu ja Vanamo eivät esiinny jutussa omilla nimillään.

Keskustelua aiheesta

Alma-kysely: Kokoomusaktiivit eivät lämpene maakuntauudistukselle – puolet vastustaa

Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen
Antti Häkkänen, Sanni Grahn-Laasonen, Paula Risikko, Petteri Orpo ja Kai Mykkänen kokoomuksen puheenjohtajapäivillä Tampereella.

Kokoomuksen kenttäväen enemmistö ei kannata maakuntamallia. Asia selviää Alma Median kokoomuksen puheenjohtajapäivillä Tampereella toteuttamasta ovensuukyselystä.

Kyselyyn vastasi 193 kokoomusaktiivia, joista puolet sanoo vastustavansa maakuntauudistusta. Maakuntamallia kannatti alle puolet, 40 prosenttia. Vastaajat olivat huolissaan maakuntien suuresta määrästä sekä byrokratian lisääntymisestä.

Valinnanvapausmallia sen sijaan kannatti 70 prosenttia vastaajista. Vastustajia oli 19 prosenttia ja 11 prosenttia ei osannut kertoa kantaansa.

Kyselyn toteutti Alma Median lehdet Aamulehti, Iltalehti ja Uusi Suomi. Kokoomuksen puheenjohtajapäiville osallistuu 550 puolueen aktiivia.

Kansanedustajat kuuluttavat lapsisotilassopimuksen hengen perään – vaativat puolustusministeriä puuttumaan alaikäisille tarjottavaan kyseenalaiseen koulutukseen

Kuva: Lehtikuva / Jussi Nukari

SDP:n kansanedustajat Erkki Tuomioja ja Sirpa Paatero vaativat puolustusministeriä puuttumaan Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen toimintaan antaa sotilaallisia valmiuksia palvelevaa koulutusta alaikäisille. Tuomioja ja Paatero ovat jättäneet asiasta kirjallisen kysymyksen hallitukselle.

Yhdistyksen koulutuskalenterista vuodelle 2018 löytyy useita kursseja, joihin alaikäiset voivat osallistua. Koulutukset ovat vapaaehtoisesta maanpuolustuksesta annetun lain 2 §:n 2 momentissa tarkoitettua sotilaallisia valmiuksia palvelevaa koulutusta.

Tuomioja ja Paatero muistuttavat, että tällaiseen koulutukseen on samaisessa laissa määritelty ehdoton 18 vuoden alaikäraja.

– Maanpuolustuksesta annetun lain esitöissä ikärajaa perustellaan lapsisotilassopimuksen kirjausten noudattamisella. Kyse on YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen lisäpöytäkirjasta koskien lasten osallistumista aseellisiin konflikteihin. Suomi on ratifioinut kyseisen lisäpöytäkirjan vuonna 2002, Tuomioja sanoo tiedotteessa.

Sotilaallisia taitoja harjoittavia kursseja pidetään ja markkinoidaan myös alaikäisille

Tuomiojan mukaan pöytäkirja määrää, että pakollisen asevoimiin värväyksen ja vihollisuuksiin osallistumisen vähimmäisikä on 18 vuotta. Se ei kiellä alle 18-vuotiaan vapaaehtoista asepalvelusta, mutta Suomessa lainsäädäntö noudattaa Unicefin suositusta, eikä asepalvelusta voi suorittaa vapaaehtoisestikaan alle 18-vuotiaana.

– On huolestuttavaa, että tämä lapsisotilassopimuksen henki ei ulotu vapaaehtoiseen maanpuolustukseen asti, vaan sotilaallisia taitoja harjoittavia kursseja pidetään ja markkinoidaan myös alaikäisille, Tuomioja toteaa.

Tutustumista, ei lasten ja nuorten militarisoimista opettamalla heille sotilaallisia valmiuksia

Kansanedustajat pitävät kyseenalaisena, että maanpuolustuksesta annetun lain ikärajavelvoitetta kierretään sillä, että huoltajien suostumuksella näillä kursseilla lapsille luodaan sotilaallisia valmiuksia. Kurssien sotilaallisesta luonteesta ja valmiuskouluttamisesta kertoo muun muassa se, että täysi-ikäisille näiltä kursseilta myönnetään rinnasteisia kertausharjoitusvuorokausia. Tämä tarkoittaa sitä, että Puolustusvoimat pitää kurssilla opittua sotilaallisina taitoina.

– Lapsilla ja nuorilla on muun muassa koulujen ja järjestöjen kautta mahdollisuus tutustua monien eri viranomaisten toimintaan, kuten Puolustusvoimat, Poliisi, pelastuslaitos ja rajavalvonta. Tällaiset molemminpuoliset tutustumiset ovat luonteva kanava kertoa lapsille ja nuorille, miten suomalaiset viranomaiset toimivat, eikä niissä ole kyse minkäänlaisesta koulutustoiminnasta. Myös maanpuolustuksen osalta toiminnan luonteen tulee olla tutustumista, ei lasten ja nuorten militarisoimista opettamalla heille sotilaallisia valmiuksia, Paatero kertoo.

Kirjallisessa kysymyksessään kansanedustajat kysyvät muun muassa sitä, miten puolustusministeri aikoo puuttua maanpuolustuskoulutusyhdistyksen sotilaallisia valmiuksia alaikäisille opettaviin koulutuksiin.

Keskustelua aiheesta

20 vuotta, 1/3 työpaikoista katoaa – Ihalainen vaatii ison reformin käynnistämistä pikaisesti

Kuva: Johannes Ijäs
Lauri Ihalaisen (sd.) mukaan Suomen koulutusjärjestelmän seuraava iso reformi tarvitaan aikuiskoulutukseen ja erityisesti ammatilliseen aikuiskoulutuksen kehittämiseen.

Aikuiskoulutuksen puutteista uhkaa tulla merkittävä koulutuksen ja työelämän epätasa-arvon malliesimerkki, entinen työministeri, SDP:n kansanedustaja Lauri Ihalainen kirjoittaa Keskisuomalaisessa.

– Menossa on työelämän murros, jossa teknologinen kehitys sekä hävittää vanhaa työtä että luo uutta työtä. Digitalisaation myötä Suomesta katoaa arviolta kolmasosa nykyisistä työpaikoista seuraavien 20 vuoden aikana. Työtehtävät muuttuvat nopeasti, hän toteaa.

Ihalainen muistuttaa, miten uudet työpaikat usein edellyttävät uudenlaista osaamista, tietoja ja taitoja sekä myös ammatillista ja alueellista liikkuvuutta.

– Työn murroksessa työstään joutuvat luopumaan usein ne, joilla ei ole eväitä selviytyä niistä uusista töistä, jossa digitalisaatiolla on vahva paikkansa. Siksi tutkintotavoitteisen oppimisen rinnalle tarvitaan joustavimpia, elinikäiseen oppimiseen tähtääviä oppimisalustoja ja osaamisen täydentämistä työelämässä. Avoimen korkeakoulun kehittäminen on tässä yksi mahdollisuus.

Demokraatille Ihalainen toteaa vastaavansa kirjoituksellaan samalla myös pääministeri Juha Sipilän (kesk.) tämänviikkoisiin puheisiin, joiden mukaan miljoona suomalaista on koulutettava uudelleen seuraavan kymmenen vuoden aikana.

”Robotisaatio voi olla yksi keino lisätä työpaikkoja.”

Ihalaisen mukaan Suomen koulutusjärjestelmän seuraava iso reformi tarvitaan aikuiskoulutukseen ja erityisesti ammatilliseen aikuiskoulutuksen kehittämiseen.

– Tällainen työ tulee käynnistää pikaisesti – laajalla valmisteluryhmällä. Ammatillinen aikuiskoulutus on sirpaleista, eikä se riittävästi ennakoi tai tue työllistymistä ja työssä pärjäämistä. Alalta toiselle vaihtavat ovat koulutuspalveluissa väliinputoajia.

– Ammatillisen aikuiskoulutuksen uudistuksessa tulee yhdistää työpaikoilla tapahtuva koulutus ja yhteiskunnan koulutuspalvelut. Kun työntekijät vaihtavat työtä ja ammattia koulutuksen avulla, tarvitaan sellaisia malleja, joissa oikeus opiskeluun säilyy yli yhden työsuhteen. Yksi keino on rakentaa henkilökohtainen koulutustilimalli niin, että näitä oikeuksia voidaan käyttää seuraavassakin työsuhteessa.

Ihalainen näkee, että myös robotisaatio voi olla yksi keino lisätä työpaikkoja.

– Muuttuvassa maailmassa työ on määriteltävä uudelleen, entistä monipuolisemmin. Työtä ja toimeentuloa ei pidä repiä irti toisistaan, mutta joudumme hakemaan uudella tavalla työn, toimeentulon ja sosiaaliturvan yhtäaikaista kehittämistä tosiaan tukeviksi ratkaisuiksi.

Tärkeintä, että kaikki pysyvät mukana.

Ihalainen muistuttaa, että monityösuhteisuus lisääntyy, ja siinä ihmisellä on yhtä aikaa ja peräkkäin useita työsuhteita tai hän toimii itsensä työllistäjänä.

– Olennaista on tehdä siirtyminen työn tekemisen muodosta toiseen turvallisemmaksi muun muassa koulutuksella sekä kannustavan sosiaali- ja työttömyysturvan avulla.

Hän summaa, että iso kysymys työn murroksessa on, haurastuuko tähänastisen kasvun, tuottavuuden, työllisyyden ja hyvinvointiyhteiskunnan toisiaan tukeva yhteys.

– Myös alustatalouden töiden osuus kasvaa. Alustataloustöitä jaetaan digitaalisen alustan kautta kerta- ja keikkaluonteisina tehtävinä korvausta vastaan. Perustana ei ole työsuhde vaan työn palkkiopohjaisuus. Haasteena ovat työntekijäturva ja alustatalouden pelisäännöt.

Jos pelisäännöt ovat kunnossa, alustataloustyö voi Ihalaisen mukaan auttaa pääsyssä työmarkkinoille.

– Tärkeintä työelämän murroksen keskellä on huolehtia, että kaikki pysyvät muutoksessa mukana.

Keskustelua aiheesta

Entisen kansliapäällikön raju ulostulo jättiuudistuksesta: Arvaamaton kokonaisuus, jota ei hallitse kukaan

Kuva: Lehtikuva

STM:n entinen kansliapäällikkö Kari Välimäki kehottaa Helsingin Sanomien Vieraskynä-kirjoituksessaan unohtamaan nykyisen suunnitelman mukaisen sote-uudistuksen. Välimäen mukaan uudistuksen alkuperäiset tavoitteet – perustason palvelujen parantaminen – ovat unohtuneet.

– Uudet tavoitteet, kuten maakuntauudistus ja valinnanvapaus, ovat johtaneet siihen, ettei uudistuksen sisältöä hallitse enää kukaan. Monet asiantuntijat ovat sitä mieltä, että esitetyllä ratkaisulla joudutaan ojasta allikkoon, hän kirjoittaa.

Välimäki huomauttaa, että sote-uudistuksen alkuvaiheessa tiedettiin, että erikoissairaanhoito on Suomessa laadukasta ja kustannustehokasta. Hän muistuttaa, että tarkoitus oli levittää erikoissairaanhoidon osaamista ja yhteistyötä perusteveydenhuoltoon.

Monilla alueilla esitys johtaa hyvin toimivien kokonaisuuksien pirstoutumiseen.

Esillä oleva malli johtaa Välimäen mukaan vain näennäisesti asiantuntijoiden suosittelemaan sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämiseen nykyistä suuremmissa kokonaisuuksissa.

– Monilla alueilla, kuten Etelä-Karjalassa (Eksote), esitys johtaa hyvin toimivien kokonaisuuksien pirstoutumiseen.

Välimäki antaa esimerkiksi erikois- ja perustason yhteistyön lisääntymisestä, että Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä (Hus) erikoistason osaamista on viety perustasolle.

– On suorastaan ironista, että nyt kun kaikki ovat sitä mieltä, että sosiaali- ja terveydenhuolto on järjestettävä alle 20 alueen kokonaisuudessa, käsiteltävänä oleva esitys rikkoo olemassa olevat alueelliset toimija, Husin valtuuston sekä Vantaan sosiaali- ja terveyslautakunnan jäsen Välimäki (sd.) kirjoittaa.

Palveluja tarvitsevien asema heikentyy, kustannukset ­kasvavat ja syntyy hallinnollinen sekamelska.

Tähän Välimäen mukaan johtavat maakuntien perustaminen, valinnanvapauden epämääräinen toteuttaminen sekä palvelujen liikelaitostaminen ja eriyttäminen.

– Palveluja tarvitsevien asema heikentyy, kustannukset ­kasvavat ja syntyy hallinnollinen sekamelska.

Välimäki esittää, että nykyisen suunnitelman sijaan olisi tuettava alueellista kehitystä Eksoten ja muiden toimivien mallien tapaan.

– Varmistetaan kiireettömään hoitoon pääsy ja avun saanti lisäämällä resursseja perustason sosiaali- ja terveydenhuoltoon. Valinnanvapautta ja yksityisiä palveluja voidaan tukea antamalla oikeus hakeutua kunnan palvelusetelin avulla yksityisiin palveluihin, ellei julkisten palvelujen piiriin pääse ajoissa, hän esittää.

– Sosiaali- ja terveydenhuoltoa on välttämätön uudistaa – alkupeäisen tavoitteen mukaisesti ja asiantuntijoita kuunnellen, hän sanoo.

Keskustelua aiheesta

Mitta täyttyi taas sinisissä: ”Muinaisjäänne, joka on aika siirtää historiaan”

Kuva: Lehtikuva

Sininen tulevaisuus haluaa luopua ennakkoverosta ja siirtyä tuloksesta verottamiseen. Yritykset maksavat toiminnastaan ennakkoveroa arvioidun tulonsa perusteella.

”Nyt käytössä oleva yrittäjien ennakkoverotus on muinaisjäänne, joka on aika siirtää historiaan”, puheenjohtaja Sampo Terho sanoo blogissaan.

Hänen mukaansa ennakkoperinnässä on käytännössä kysymys yrittäjien matalakorkoisesta pakkolainasta verottajalle.

”Erityisesti syklisillä toimialoilla ja pienissä yrityksissä ennakkoverotus vaikeuttaa investointeja ja vahingoittaa yrityksen kasvua. Valtio saa halvalla rahaa markkinoilta eikä sen tarvitse käydä kuukausittain yrittäjien kukkarolla.”

Keskustelua aiheesta