Politiikka

Järjestö: Virkamiehillä työaikajärjestelyjä, jotka ”eivät kestä päivänvaloa” – Ministeri Mattila käynnistää selvityksen

LEHTIKUVA / ONNI OJALA
LEHTIKUVA / ONNI OJALA
LEHTIKUVA / ONNI OJALA

Sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila (sin.) aikoo pyytää sosiaali- ja terveysministeriöltä selvityksen ministeriön virkamiesten työtaakasta. Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö Juko kertoi aikaisemmin tänään, että uutta työaikalakia valmisteleva työ- ja elinkeinoministeriö sekä työaikalakia valvova sosiaali- ja terveysministeriö rikkovat toistuvasti työaikalakia.

– En tiedä tilannetta muuten, kuin olen nähnyt otsikon, että Juko ja jotain, Mattila totesi Demokraatille torstaina eduskunnassa.

– Täytyy pyytää selvitys.

Eli aiot pyytää ministeriöstä selvityksen virkamiesten työtaakasta?

– Kyllä.

Kuinka vakavana pidät, että järjestö ottaa kantaa?

– Ensin katsotaan, että mitä saan sieltä tietoa.

Juko: ministeriöissä rikotaan toistuvasti työaikalakia.

Joukko ministeriöiden virkamiehiä on valmistellut tällä hallituskaudella uusia lakeja sellaisin työaikajärjestelyin, jotka eivät Jukon mielestä kestä päivänvaloa.

– Meillä on perusteltuja syitä epäillä, että ministeriöissä paitsi kävellään työaikalain yli myös rikotaan valtion työaikasopimusta. Esimerkiksi työaikalain valmistelijoille on syntynyt viikoittain kymmenien tuntien harmaa ylityömäärä työnantajan tahdosta, ilman virallisia ylityömääräyksiä ja korvauksia, JUKOn neuvottelupäällikkö Markku Nieminen totesi.

Nieminen kertoi sosiaali- ja terveysministeriön ylikuormittaneen virkamiehiään sote-uudistuksen valmistelutöillä koko kevään ajan. Ministeriöiden pitäisi JUKOn mukaan panostaa vahvasti työaikasuojelun ja muun työsuojelun parantamiseen.

– On kestämätöntä, että työaikalakia valmisteleva ministeriö ja myös sitä valvova ministeriö rikkovat lakia näin räikeästi. Juuri niiden pitäisi näyttää esimerkkiä asiantuntijatyön työaikasuojelulle. Hallitus itse on linjannut työaikalain uudistamisesta, joten on päivänselvää, että lainvalmistelijat kuuluvat työaikalain piiriin nyt ja tulevaisuudessa, JUKOn toiminnanjohtaja Maria Löfgren puolestaan totesi.

Hänen mukaansa perusasia on, että aina ylitöitä teetettäessä annetaan ylityömääräys ja kaikki tunnit kirjataan ja korvataan. Lainvalmisteluun osallistuvia virkamiehiä on esimerkiksi työ- ja elinkeinoministeriö TEMin hallinnonalalla niukasti.

– He joutuvat valmistelemaan samanaikaisesti useita poliittisesti linjattuja lakimuutoksia ja uudistuksia, joiden toteuttamiskeinoja on ollut välillä mahdotonta löytää. Toistuva poliittinen tempoilu on kasvattanut virkamiesten työmäärää hallitsemattomasti, Löfgren sanoi tiedotteessa.

Toimittajat: Topi Juga ja Johannes Ijäs

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 46 Demokraatti
NYT LOPPUI JUOMINEN - Aiemmin nuoret ryyppäsivät Islannin kansallispäivänäkin
PÄÄTOIMITTAJALTA - Kun idoli paljastuu petturiksi
ANTTI HEIKKINEN - Menestyskirjailijalla on monta rautaa tulessa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat