Uutiset

Järjestöjen toimintaedellytykset pitää turvata maakuntauudistuksessa

Arvokasta järjestötyötä voivat tehdä kaikki.
Arvokasta järjestötyötä voivat tehdä kaikki.
Arvokasta järjestötyötä voivat tehdä kaikki.

Pelkästään Pohjois-Pohjanmaalla toimii noin 6800 järjestöä, joissa on kymmeniä tuhansia järjestöaktiiveja ja vapaaehtoisia. Niille kaikille on tärkeää, että järjestöjen toimintaedellytykset turvataan maakunta- ja soteuudistuksessa. Pohjois-Pohjanmaan järjestörakenne –hankkeessa tuetaan kuntien ja maakunnan sekä järjestöjen yhteistyön rakentumista tässä isossa muutosvaiheessa.

Hanke käynnisti maaliskuussa tähän liittyen Järjestöystävällinen Pohjois-Pohjanmaa –kampanjan, jota on työstetty yhdessä yli 70 eri järjestötoimijan kanssa. Kampanjan tavoitteena on tuoda järjestöystävällisen kunnan ja maakunnan teesejä näkyväksi sekä päättäjien, virkamiesten että yhdistystoimijoiden parissa kaikissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa ja maakuntatasolla.

Kunnan järjestöystävällisyys tukee kunnan tärkeää hyvinvointityötä sekä ennaltaehkäisevää toimintaa. Kun järjestöillä on hyvät edellytykset toteuttaa toimintaansa kunnassa ja tulevassa maakunnassa, järjestötoiminta on vilkasta ja se näkyy mm. aktiivisena kerho- ja ryhmätoimintana sekä monipuolisina tapahtumina ja tilaisuuksina. Järjestötoimijat ovat aktiivisia kuntalaisia ja toiminnallaan tuottavat erilaisia hyvinvointia edistäviä aktiviteetteja kaikille kuntalaisille. Jokainen järjestötoimintaan laitettu euro tuottaa hyvinvointia monin verroin enemmän. Järjestötoiminnan tukeminen ei aina vaadi edes euroja: iltaisin tyhjillään olevien tilojen tarjoaminen maksutta järjestöjen käyttöön tai järjestöjen ottaminen mukaan erilaisten palvelujen ja toiminnan suunnitteluun on myös järjestöjen toiminnan tukemista.

Järjestöystävällisen kunnan teesit ovat listattuina ja yksityiskohtaisesti selitettyinä kampanjan verkkosivuilla osoitteessa www.jarjestoystavallinen.fi. Sivuilta löytyy myös paljon tietoa siitä, miten kampanjaan pääsee mukaan, on sitten kyseessä kuntapäättäjä, nykyisen maakuntavaltuuston jäsen tai tulevien maakuntavaalien ehdokas. Netissä voi myös käydä testaamassa, kuinka järjestöystävällinen oma kunta on: www.jarjestoystavallinentesti.fi. Tuloksen voi jakaa vaikka sosiaalisessa mediassa ja käyttää sitä keskustelunavaajana aiheesta. Sosiaalisessa mediassa keskusteluun voi osallistua kampanjan facebook-sivuilla osoitteessa https://www.facebook.com/Jarjestoystavallinen/.

Tärkeintä on, että tietoisuus siitä lisääntyy, kuinka paljon tärkeää työtä järjestöissä tehdään ja kuinka järjestöjen toiminta tukee sekä kuntien että tulevan maakunnan hyvinvointi-, terveys- ja sosiaalityötä. Jokainen voi olla mukana tekemässä tätä työtä Pohjois-Pohjanmaalla.

Artikkelin on kirjoittanut Anni Rekilä. Hän on projektityöntekijä, järjestöagentti Pohjois-Pohjanmaan järjestörakenne –hankkeessa ja Pohjois-Pohjanmaan sosiaali- ja terveysturvayhdistyksessä.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 38 Demokraatti
ANI SUORASUU - Ann Selinille ei ryppyillä
VARAA PAREMPAAN - Eveliina Heinäluoma haluaa herättää puolueet Helsingissä
KUIN ERI PLANEELTA - SDP:n ja hallituksen sote-linjat eivät kohtaa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat