Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Järjestöt vaativat lähisuhdeväkivallan sovittelusta luopumista – Saarikko: “Lähtökohtakantani on, että järjestöt ovat oikeassa”

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.).

Yhdeksän järjestöä on jättänyt kannanoton lähisuhdeväkivallan sovitteluun perhe- ja peruspalveluministeri Annikka Saarikolle (kesk.). Mukana ovat muun muassa Amnesty international ja Ensi- ja turvakotien liitto.

Johannes Ijäs

Demokraatti

Järjestöjen mukaan lähisuhdeväkivallan sovitteluun sisältyy vakavia riskejä uhrin kannalta eivätkä sovitteluprosessit ole tuoneet muutosta tilanteeseen. Järjestöt esittävät, että lähisuhdeväkivallan sovittelusta nykyisessä muodossaan pitäisi luopua.

Sisäministeri Kai Mykkänen (kok.) ja perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) kertoivat jo 29.11. pidetyssä “Stop lähisuhdeväkivallalle!” pyöreän pöydän keskustelussa olevansa käynnistämässä nopealla aikataululla ministeriöittensä selvitystä lähisuhdeväkivallan vastaisen työn organisoinnista tulevassa sote-maakuntarakenteessa.

– Suurimmaksi keskustelun aiheeksi nousi nimenomaan se, toimiiko sovittelu menettelynä lähisuhdeväkivallassa, Saarikko kertasi Demokraatille tänään torstaina eduskunnassa.

Saarikon käsitys on se, että sovittelu ei toimi parhaalla mahdollisella tavalla lähisuhdeväkivaltatilanteissa, joissa on kysymys ihmissuhteesta, joka tavalla tai toisella jatkuu myös väkivallan teon jälkeen.

– Olen taipuvainen ajattelemaan samalla tavalla kuin järjestöt, että nykymuodossaan sovittelumenettely ei ole ihanteellisin ratkaisu lähisuhdeväkivaltatilanteissa, Saarikko toteaa.

– Järjestelmän huoli on tunnistettu, se on oikeutettu ja lähtökohtakantani on se, että järjestöt ovat oikeassa, hän lisää.

– Nyt käydään läpi tämä perusteleellisesti, Saarikko sanoo ja toteaa myös, että sovittelumenettelylle pitää löytää vaihtoehto.

Saarikko toteaa, että moneen muuhun asiaan kuin lähisuhdeväkivaltaan sovittelu voi toimia ja että ylipäätään hän arvostaa sovittelussa tehtyä vapaaehtoistyötä.

Vuoden loppuun mennessä myös THL:stä valmistuu selvitys sovittelun käytöstä lähisuhdeväkivaltatapauksissa.

Mykkänen: Ei saa käyttää perusteluna syyttämättä jättämiseen.

– Ehkä ihan lievimmissä tilanteissa, joissa ei ikään kuin syytekynnys varsinaisesti ylity, voidaan sovitella, jos ikään kuin pariskunta haluaa jonkun fasilitoivan heidän keskinäistä keskusteluaan, sisäministeri Kai Mykkänen toteaa Demokraatille.

Mykkänen sanoo Demokraatille, että järkevältä vaikuttaisi, että lainsäädännöstä purettaisiin syyteharkinnan ja sovittelun yhteys.

– Sitä ei saisi syyteharkinnassa käyttää perusteluna syyttämättä jättämiseen.

Mykkäsen mukaan lähisuhdeväkivallan sovittelussa asetelma muodostuu usein hankalaksi, koska uhri on monesti alisteisessa asemassa parisuhteessa muutoinkin.

– Jos siinä käytännössä puidaan sitä, saako toinen syytteen vai ei, se voi olla vähän sellaista pakkosovittelua. Meillä nyt poliisiosasto asiaa osaltaan selvittää ja viime kädessä tämä on oikeusministeriön lainsäädäntöä. Täytyy sitä heidän kanssaan käydä läpi.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE